Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

10 de desembre de 2015
0 comentaris

Vers una entesa estratègica entre Grècia, Egipte i Israel

La setmana passada fou el cap de govern grec Alexis Tsipras qui va visitar Jerusalem per entrevistar-se amb Benjamin Netanyahu tot refermant personalment la voluntat política d’establir acords estratègics amb Israel amb el propòsit d’obrir camins de prosperitat pel seu poble.

Avui és el president egipci Al-Sisi qui visita Atenes per tal de completar l’aliança tripartida amb Grècia i Israel (Xipre també en forma part d’aqueixa entesa per tal de sortir de la crisi econòmica que va afectar fa un parell d’anys la part del país no ocupada per Turquia). El digital israelià especialitzat en matèria de seguretat, intel·ligència i contra-terrorisme sintetitzava ahir en una informació prospectiva l’abast d’aqueixa visita.

Egipte és una potència energètica emergent, com ho es ja hores d’ara Israel, i necessita establir vincles de suport mutu en els dominis militar, econòmic i polític amb aqueixos dos altres estats del Mediterrani oriental que li permetin reeixir en les seves expectatives de desenvolupament  i deixar de dependre dels subsidis d’Aràbia Saudita i dels EUA.

Tots tres estats tenen en comú l’animadversió de Turquia i del gihadisme, se senten desemparats pels EUA i miren d’establir punts de connexió amb Rússia, el nou gendarme al Pròxim Orient en substitució dels nordamericans en franca i voluntària reculada. Precisament, avui el digital Geopolitica.cat explica que el règim d’Erdogan voldria afegir-se a aqueix acord estratègic atès que depèn del subministrament gassístic rus i iranià, dos estats amb els quals esta enfrontat arran del conflicte de Síria. Però, previsiblement, els israelians li faran pagar al dictador turc els atacs que durant anys ha menat contra l’estat hebreu en suport dels islamistes palestins.

La premsa catalana s’ha fet poc ressò d’aqueixa entesa naixent que canviara els equilibris geoestratègics al nostre Llevant, obcecats com estan els analistes mediàtics i els antisionistes nostrats a blasmar sistemàticament Israel com a causant de tots els mals de la humanitat.

Post Scriptum, 2 de gener del 2017.

El proppassat 30 de desembre, George Voskopoulos, professor de la Universitat grega de Tessalònica va publicar al digital del CAPE de Jerusalem un article que coincideix fins i tot en el títol, amb el contingut d’aqueix apunt: “L’axe Israël-Grèce-Chypre”.

Post Scriptum, 28 d’octubre del 2019.

Katerina Sokou i Aristotle Tziampiris publiquen avui un report titulat “In the Aegean, Energy Sustaninability, Increased Stability” als Perspectives Paper número 1.325, editats pel BESA Center.

Post Scriptum, 2 de gener del 2020.

Avui, Grècia, Xipre i Israel signen a Atenes l’acord d’explotació gasístic que tindrà repercussions geoestratègiques profundes com explica Dimitri Shufutinsky en el report “An Energy Silk Road in the Mediterranean”, publicat el proppassat 24 de desembre als Perspectives Papers, número 1.380, editats pel BESA Center.

Post Scriptum, 10 de desembre del 2020.

Rauf Baker va publicar el proppassat 1 d’octubre aqueixa anàlisi estratègica al BESA Center: “7 + 3: Greece As Part of a Mediterranean Bloc”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!