Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

1 d'octubre de 2015
0 comentaris

20 de desembre: cita a Madrid ?

Avui el president Mariano Rajoy ha fet públic oficialment allò que ja havia deixar caure a l’avançada: les eleccions a les Corts espanyoles seran el 20 de desembre vinent.  Deixant a banda les reflexions sobre una eventual recomposició de les forces polítiques espanyoles i les seves hipotètiques propostes per encarar “la conllevancia” (en el sentit que li donava José Ortega y Gasset) amb el problema català, la qüestió clau des de la perspectiva nacional catalana hauria d’estar centrada en decidir si les forces independentistes guanyadores el proppassat 27-S han de concórrer a les eleccions d’un estat que ja no és moralment el nostre.

En cas afirmatiu, assegurar que ho fan amb un únic programa: bloquejar les institucions estatals i denunciar internacionalment la dominació que exerceixen sobre el poble català i, si fos possible, bastir una candidatura unitària similar a l’original Solidaritat Catalana del 1906 (l’actual Solidaritat Catalana per la Independència, podria aportar unes sigles que resumeixen perfectament el moment actual).

Hores d’ara el conflicte entre l’ordre estatal espanyol i els partits que representen la majoria del poble català està plantejats en uns termes que no admeten terceres vies o altres impostures (col·locar Meritxell Batet com a número dos del PSOE, que Pablo Iglesias prometi un referèndum o coses per l’estil). Com deia Heribert Barrera, cal actuar amb mentalitat nacional catalana i no pas jugar al reformisme espanyol. En resum, o l’independentisme demana l’abstenció o presenta una candidatura unitària (Junts pel Sí i la CUP unides), però sense participar en les tasques parlamentàries ordinàries, només incidint-hi si s’escau en favor del dret d’autodeterminació del poble català.

Post Scriptum, 1 d’octubre del 2018.

El govern de Pedro Sánchez especula en avançar les eleccions espanyoles si no pot aprovar els pressupostos generals de l’Estat, davant aqueixa eventualitat els partits republicans catalans haurien de presentar-se en una única candidatura i bloquejar la governabilitat fins que el poder espanyol s’avingui a negociar un nou referèndum d’autodeterminació com va proposar ja fa anys Heribert Barrera. L’espectacle llastimós de fa unes setmanes quan el PDECat intentava negociar una resolució amb el PSOE acceptant la legalitat espanyola com a límit o les maniobres estèrils d’ERC no es poden tornar a repetir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!