Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

31 d'agost de 2015
1 comentari

Marc Heymann: “Carta oberta d’un jueu català a Felipe González”

L’Associació Catalana d’Amics d’Israel (ACAI) ha divulgat l’escrit d’un jueu català Marc Heymann adreçat a Felipe González responent al seu infame article d’ahir a El País:

“Mi padre explicaba historias terribles de los años 30. Su infancia y adolescencia se vieron truncadas por los delirios del nazismo, y más adelante por los delirios del comunismo. Czernowitz, años 30. La llegada del Nazismo (al que usted implícitamente se refiere como “aventura en Alemania”) comportó deportaciones de judíos – entre ellos varios familiares de mi padre – muchos de los cuales… hicieron el viaje sólo de ida. Acabada la “aventura”, allá por el año 45, las consecuencias del mismo acaban por revelarse: más de seis millones de judíos muertos – cuyo único delito fue el de ser judíos – como consecuencia de la instauración de la industrialización de la muerte: campos de concentración, cámaras de gas y hornos crematorios.Eso, señor González, también fue Nazismo. Sin embargo, usted obvia por completo este terrible lado del nazismo al compararlo con el proceso Catalán. ¿Insinúa usted que se están preparando deportaciones masivas y  un exterminio sistemático de los que no comulguen con el proceso? No me cabe la menor duda que no, no lo insinúa, lo que me lleva a pensar que usted, un expresidente del Gobierno Español, no entiende lo que fue el nazismo en toda su extensión. Al realizar tal burda comparación – que sería penada en otros países – reabre las heridas de millones de familias, entre ellas la de miles de judíos catalanes.

Me viene a la memoria el caso de un concejal del PP del Ayuntamiento de Rubí (Barcelona) cuando en el 2012 publicó un vomitivo fotomontaje en el que se veía a Artur Mas con uniforme de las SS. Pero usted no en un concejal de un pueblo de la periferia de Barcelona. Usted es un expresidente del Gobierno Español (del gobierno que reconoció, 40 años después de su creación, al Estado de Israel). Obviar por completo el lado más oscuro del nazismo al compararlo con el proceso Catalán sólo es explicable por ignorancia o por antisemitismo. En cualquiera de los dos casos, sus palabras sólo arrojan repulsa y son impropias de un personaje mediático que fue responsable de las riendas de España – Sefarad – durante más de 15 años. Esa misma España que fue y es hogar de miles de judíos que, independientemente de su orientación política, consideran inaceptable cualquier banalización del nazismo y de sus funestas consecuencias.”

En termes similars s’ha pronunciat avui mateix també la sectorial de l’ANC Jueus per la Independència que ha emès aqueix comunicat titulat “Sobre l’antisemitisme i la banalització del nazisme”:

“L’assemblea sectorial Jueus per la independència té present que l’antisemitisme -conscient o inconscient- és un fenomen que malauradament continua viu a Catalunya. Hi ha a més un col·lectiu, els catalans jueus, que viuen aquesta realitat de manera quotidiana i els obliga a prendre mesures per vigilar els edificis (sinagogues i altres centres comunitaris) i se senten també agreujats quan alguns mitjans de comunicació expressen opinions antisemites en major o menor grau.

Alhora Jueus per la Independència condemna la tàctica reiterada de persones espanyoles rellevants i per tothom conegudes, de banalització del nazisme (i de l’Holocaust en conseqüència) i també d’acusar el moviment català per la independència de nazisme i dictatorial. Això no solament és fals, és un greuge per a tots  els ciutadans catalans i particularment, per als que són jueus.

Aconseguir la independència és tenir la possibilitat de tenir un país més just i compromès amb la pau. És per això que Catalunya ha de lluitar per eradicar qualsevol forma de discriminació, i l’antisemitisme n’és una variant particular molt europea.

Jueus per la Independència considera bàsic i indispensable que en les propostes de futur del nostre país s’inclogui amb claredat la lluita contra l’antisemitisme, i atès que no tothom no entén igual o en té la mateixa percepció, s’hauria de subscriure la definició feta i consensuada per l’Agència de la Unió Europea per als Drets Fonamentals (abans Centre de Seguiment del Racisme i la Xenofòbia) conjuntament amb la Secció per a la Tolerància i la No Discriminació de l’Oficina d’Institucions Democràtiques i Drets Humans.

“Antisemitisme és una determinada percepció dels jueus, que es pot expressar com  a odi contra els jueus. Les manifestacions verbals i físiques d’antisemitisme estan adreçades conra jueus i no jueus i/o les seves propietats, vers les institucions jueves i els edificis religiosos”.

Jueus per la Independència creu, doncs, que és necessari actuar per tal d’acabar amb l’antisemitisme conscient i no conscient i que les autoritats, els mitjans de comunicació i els educadors han de col·laborar de manera pràctica i eficaç a aconseguir-ho, per una Catalunya democràtica i justa per a tothom.

Demanem, per tant, que el Comitè Permanent aprovi difondre aquest comunicat a totes les assemblees territorials, sectorials i exteriors”.

  1. Bon dia a tots.
    Veritablement comparar l’independentisme amb nazisme hauria de estar penat per llei.
    Estem acostumats els comentaris del senyor Gonzalez, comentaris despectius en vers els catalans és una practica habitual per par d’ell i el seu “dòberman” el senyor Guerra.
    Molt amant del catalans.
    L’escrit del senyor Renyer, és de gran valor didàctic i a al vegada com a replica a un personatge, que hauria de tancar la boca i deixar de fer comentaris negatius i despectius de aquells que sempre hem contribuït al manteniment de Espanya en general.
    Fet que arreu d’Espanya no s’ha tingut present a l’hora de carregar contra Catalunya.
    Gracies senyor Renyer per ensenyar a aquells que no coneixen la veritat d’una realitat.
    Salut, Josep.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!