Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

15 de juny de 2015
0 comentaris

Carta a la Delegada del Gobierno a Catalunya dels Secretaris, Interventors i Tresorers per la Independència

Ahir mateix, la sectorials de Secretaris, Interventors i tresorers d’Administració Local de l’ANC va fer pública una carta a la Delegada del Gobierno a Catalunya arran de la missiva que ella mateixa va fera arribar als secretaris el dia abans de la constitució dels Ajuntaments de Catalunya sorgits de les eleccions del 24 de maig d’enguany alertant-nos sobre la validesa de la fórmula de jurament proposada per l’AMI.

Amb anterioritat, el matí del dia 13, CSITAL Catalunya havia fet conèixer també una breu nota sobre la mateixa qüestió defensant la professionalitat i la independència de criteri dels secretaris en servei actiu als municipis catalans.

Comparteixo totalment els dos escrits i per això reprodueixo íntegrament la carta a la Delegada del Gobierno:

Benvolguda Sra. María Llanos de Luna Tabarra,

El passat divendres dia 12 de juny, a la tarda, molts Secretaris d’Ajuntament vam rebre un fax amb una carta signada per vostè en la qual ens recordava l’informe de la Junta Electoral Central del passat 26 de maig, donant per fet que la fórmula de jurament o promesa formulada per l’Associació de Municipis per la Independència no era correcta, així com recordant-nos les nostres funcions de fe pública i assessorament legal preceptiu.

El col·lectiu de Secretaris d’administració local té una àmplia experiència en procés electorals municipals i en constitucions d’ajuntaments democràtics. Des de les eleccions de 3 d’abril de 1979 fins avui dia, un total de 10 processos electorals i 10 constitucions de consistoris. En tots ells hem demostrat un grau de professionalitat, coneixement i objectivitat remarcables, que han col·laborat de forma necessària en el seu èxit.

Per aquest motiu entenem el seu escrit com una mostra de desconfiança envers el nostre col·lectiu, i el que és més greu, com una ingerència per condicionar la nostra actuació i intentar impedir la lliure expressió dels Regidors electes en un dels seus actes fonamentals, com és la presa de possessió del càrrec.

Encara considerem més greu aquesta actuació quan sembla efectuada a partir d’una demanda d’una entitat com és Societat Civil Catalana, en la que entre d’altres peticions, demanava adoptar les mesures oportunes per tal que els secretaris de les corporacions locals puguem exercir en llibertat les nostres funcions sense coaccions.

Tot un contrasentit, per no coaccionar als secretaris, se’ls envia un escrit que realment és una coacció per tal d’intentar impedir l’ús d’aquelles fórmules de presa de possessió dels càrrecs de regidors/res. 

Com molt bé sap vostè, els Secretaris no poden impedir la pressa de possessió d’un regidor electe. Ni la Mesa d’Edat. La competència en tot cas és dels tribunals. Igual que la d’interpretar la correcció o no de la fórmula. Tenint en compte aquesta certesa, el seu escrit no el podem entendre de cap altra manera més que com una eina coercitiva.

Aquesta coacció, totalment inacceptable, a més es basa en una visió esbiaixada de la interpretació de la norma. Vostè sap perfectament que l’informe de la JEC no té cap valor jurídic, més enllà de la interpretació. És més, les Sentències del Tribunal Constitucional que s’han pronunciat sobre les fórmules de jurament o promesa neguen la validesa d’aquests informes, i fins i tot s’hi ha pronunciat en contra.

Entenem que s’ha atribuït unes funcions que no li pertoquen, que a intentat coaccionar i condicionar l’actuació dels Secretaris de Catalunya, que ha generat dubtes i inseguretat, i que s’ha comportat com una “tutora” de les nostres funcions de fe pública i assessorament legal que tampoc li corresponen.

Per tots aquests motius manifestem la nostra més enèrgica queixa en vers a aquesta actuació, i li demanem que tingui més confiança amb un col·lectiu professional que dia rere dia manifesta la seva professionalitat, el seu coneixement de la normativa i la seva correcta actuació.

En aquest àmbit de professionalitat, de treball objectiu i imparcial, segur que coincidirem.

Esperem que en un futur, sigui així.

Barcelona, 14 de juny de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!