Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

3 de maig de 2015
2 comentaris

Llibres (CLXXI)

“Mémorial du genocide des arméniens”, Raymond Kevorkian i Yves Ternon, Seuil, París, 2014.

En aqueix volum de cinc-centes pàgines, els historiadors Kevorkian i Ternon han sintetitzat documentalment el genocidi del poble armeni a mans del nacional-islamisme turc que s’inicia a la darreria del segle XIX i culmina durant la Primera Guerra Mundial, allargant-se fins a l’any 1923. En total més d’un milió i mig d’armenis son massacrats en successives tongades fins al punt de no deixar rastre de la seva presència en la seva terra ancestral, sacrificats en nom del projecte de construcció de l’estat-nació turc, culturalment islàmic tot i que oficialment laic, que arriba fins als nostres dies tot persistint en la negació del genocidi dels armenis, i les altres minories cristianes, que es a la base de la seva configuració actual.

Es tracta d’una obra molt ben documentada, i alhora divulgativa, escrita amb motiu de la commemoració el 24 d’abril d’enguany del centenari de l’inici de la fase decisiva de l’extermini massiu del poble armeni habitant dins les fronteres del sultanat turc en la fase terminal del seu declivi. Gérard Chaliand, eminent especialista en el domini de la geoestrategia del món contemporani i fill de supervivents de l’holocaust armeni n’escriu un punyent pròleg.

Un dels autors, Raymond Kervorkian, és entrevistat a la revista francesa L’Histoire, número 408, corresponent al febrer d’enguany que dedica el dossier central al genocidi dels armenis.

Post Scriptum, 19 de setembre del 2018.

Carlos Antamarián és l’autor de l’article “Esbozo histórico del genocidio armenio“, publicat a la Revista Mexicana de Ciencias Políticas y Sociales, Volum 61, setembre-desembre del 2016, on analitza el procés històric del genocidi turc contra el poble armeni i les repercussions que ha tingut la seva negació per part dels successius governs turcs.

Post Scriptum, 3 de maig del 2021.

Malgrat el reconeixement per part del president dels EUA Joe Biden del genocidi armeni a mans dels otomans al 1915, el supremacisme turc persisteix en l’extermini de les minories nacionals sotmeses a la seva àrea d’influència. Arran del 106è aniversari d’aqueix holocaust, Hovhannès Guévorkian, representant de la República d’Artsakh a França rendeix homenatge des de les àgines de Le Figaro a les víctimes d’ahir i d’avui: Guerre du Haut-Karabakh: «Face à la barbarie, les Arméniens incarnent des valeurs humaines».

Post Scriptum, 3 de juliol del 2021.

Ahir, a Le Figaro: Dans son dernier ouvrage, La Turquie aux Turcs, Yves Ternon, spécialiste du génocide arménien, retrace l’histoire de la destruction des autres communautés chrétiennes par le nationalisme turc au début du XXe siècle. “Des Jeunes-Turcs à Mustafa Kemal, l’histoire de la destruction des chrétiens de l’Empire ottoman».

  1. Bon dia Jaume!
    Et faig arribar una proposta de data per a presentar el teu darrer llibre a l’Auca: el dimarts 9 de juny al vespre. A veure què tal. Ja tinc el llibre a casa. Primera fullejada feta… felicitats!
    avanti,
    jordi

    (els caps de setmana és fotut a l’Auca pel soroll. els dimecres i els dijous treballo fins tard. els dilluns tanca l’auca per descans setmanal)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!