Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

22 d'abril de 2015
0 comentaris

Israel celebra el seixanta-setè aniversari de la seva constitució en Estat

Avui els israelians celebren el Dia de la independència (Yom Haatzmaut) seixanta-set anys després d’aquell 14 de maig del 1948 en el qual Ben Gurion proclamava a Tel Aviv la creació de l’Estat d’Israel en virtut de l’acord de partició de la Palestina britànica adoptat per l’ONU el 29 de novembre de l’any anterior, i que els àrabs no van voler acceptar optant per la via de la guerra.

Malgrat l’elevat cost en vides humanes que els jueus paguen per ser lliures lsrael ha reeixit en tots els camps del saber i l’economia i és una de les nacions emergents en aqueix començament de segle. Un poble que compta 5.775 anys d’història, havent superat genocidis i l’hostilitat de tots els totalitarismes, és una democràcia que cerca la pau i la coexistència amb els altres pobles però que sap defensar-se si cal.

Significativament la cerimònia commemorativa de la independència ha comptat amb la lectura de texts de personalitats de reconegut prestigi, entre les quals la periodista Lucy Aharish, que es defineix -per aqueix ordre- israeliana, dona i musulmana,  ha llegit aqueixes paraules tot encenent la primera torxa en pro de la glòria d’Israel:

“Sóc Lucy Aharish, filla de Salwa i Maaruf,  germana de Saida i Suzanne, m’honoro en encendre aquesta torxa del 67 Dia de la Independència de l’Estat d’Israel.
En honor de tots els éssers humans que no han perdut l’esperança per assolir la pau.
En honor dels nens orfes que viuen en aquesta terra als qui vam prometre a l’alba i al vespre un futur millor.
En honor a tots aquells que ja no són entre nosaltres avui, els que moriren víctimes de l’odio gratuït,  per aquells que oblidaren que tots naixem a l’ombra de un mateix Déu.
En honor dels orientals i els ashkenazim, els religiosos i els laics, els àrabs i els jueus.
(Continua en àrab)
En honor d’aquesta pàtria, que ens recorda que no tenim altre país.
En honor nostre, els israelians.
En honor als éssers humans.
I per la glòria de l’Estat d’Israel”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!