Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

1 d'abril de 2015
0 comentaris

Històric canvi de cicle polític a França arran dels resultats de les eleccions departamentals 2015

Manuel Valls, sempre clarivident inclús en els moments de derrota, afirma el mateix vespre de diumenge tot coneguts els primers resultats de la segona volta de les eleccions departamentals d’enguany que suposen un “basculement durable de notre paysage politique”. És a dir, el cicle polític encetat l’any 1981 amb la primera victòria a les eleccions presidencials del PSF encapçalat per François Mitterrand toca a la seva fi.

França entra doncs, en un nou període farcit d’incerteses a tots els nivells, des del seu paper de potència global en declivi al questionament de les bases que sustenten la cohesió social interna. Des de Catalunya estant, l’evolució política francesa hauria de ser un referent per preveure possibles esdeveniments que en un futur proper també es poden donar a Catalunya.

En primer lloc, sembla evident que l’explicació dels resultats de les eleccions departamentals de diumenge no és una simple alternància entre esquerres i dretes. França viu una profunda crisi d’identitat que ha transtornat les pautes de conducta electoral establertes des del final de la Segona Guerra Mundial. L’estat-patró que dirigeix un sistema econòmic proteccionista és insostenible i incompatible amb les normes de funcionament de la UE fonamentades en la lliure competència i la superació dels límits dels estats-nació que l’integren. La classe política francesa, llevat d’algunes excepcions no està a l’alçada d’aqueixos reptes i encara menys la intel·lectualitat instal·lada en un progressisme abstacte i estèril que és a l’origen del declivi dels partits d’esquerra.

Desaparegut el republicanisme liberal i reformista a la dècada anterior al Maig del 1968, l’esquerra francesa ha divagat vers l’antiliberalisme (reflotant el jacobinisme contra la globalització “capitalista”), l’antiamericanisme (que ha dut a sostenir tota mena de causes totalitàries arreu del món) i la denigració del sistema democràtic occidental (abraçant l’antisionisme i festejant amb l’islamisme). L’esquerra ha menystingut les formes de vida lligades a les identitats històriques i culturals autòctones, ha assumit un antiracisme inquisitorial que ha generat fenomens antisocials com Diuedonné i ha propagat un anticapitalisme sectari que ha donat com a resultat un dogmatisme inoperant que ha obstruït els esforços reformistes. Encara no me’n sé avenir de veure a Le Monde dedicar dugues pàgines dominicals al naixement de l’engendre que ha resultat ser el Nouveau Parti Anticapitaliste.

De res han servit trenta anys, des del 1985, de demonització del Front National de Jean Marie Le Pen, originàriament un grupuscle d’antics petainistes i nostàgics de la França colonial, com ho demostra el fet que bona part de les classes populars autòctones i francesos nouvinguts (molts descendents d’immigrants  portugesos han votat FN) han donat la confiança a l’extrema dreta. I això no passa per canvis ideològics, sinó per la percepció de por i abandó que aqueixos sectors experimenten respecte d’una classe política ancorada en un ordre caduc i d’impotència davant l’emergència d’un conflicte intern provocat per l’islamisme puixant, com es va poder veure arran dels atemptats contra Charlie Hebdo.

El FN té un programa ecoonòmic delirant (com si el proteccionsime estatal pogués permetre’s la jubilació als seixanta anys, segons promet Marine Le Pen), unes complicitats antieuropees (pro-russes com denuciava l’editorial de Le Monde del 6 de desembre del 2014, “Le Front National et lárgent de Moscou”) i  una no demostrada capacitat per a governar. Però tot i això bona part dels electors l’han preferit en detriment al PSF comandat per Hollande i Valls). La UMP de Sarkozy no aporta res de nou que els francesos no coneguin i tot i això ha estat la triomfadora a les departamentals. L’explicació rau en els factors identitaris negligits per les esquerres com ja va apuntar Ivan Roufol en un article recent des de Le Figaro, “Triomphe de Netanyahu: une leçon pour l’UMP”.

Aqueixes experiències haurien de servir per a la reflexió de les elits polítiques i intel·lectuals catalanes encara ideològicament instal·lades en els paràmetres del progressisme abstracte i estèril, si realment volent regenerar i alliberar Catalunya.

Post Scriptum, 9 d’abril del 2015.

El proppassat 3 d’aqueix mes, Le Monde dedicava els articles d’opinió a l’anàlisi dels resultats de les eleccions departamentals. N’hi dos que es complementen. El primer, està signat per Sylvie Crossman i Jean-Pierre Barou, essent la primera l’editora del pamflet “Indignez-vous” de l’impostor Stéphan Hessel, i el segon, el propagandista de Podemos a França. Ambdós es planyen del fet que “Une France incapable d’inventer une force politique novatrice”.

El segon, és un article de l’escriptor Jacques Julliard que els respon amb “Le vide intellectuel d’une guache coupée du peuple”, que a diferència de la insubstancialitat de l’escrit dels indignats considera que “Il n’y a pas, il n’y aura pas de Syriza à la française. Tant mieux, c’est de temps gagné”. Adverteix que la derrota de les esquerres no és deguda a la seva desunió sinó a una desfeta intel·lectual deguda a la desconnexió de la realitat social. I posa com a exemple els debats després dels atemptats gihadistes del gener a París que han centrat l’espai públic al voltant de l’islam, mentre la ciutadania demostrava sang freda, els dirigents esquerrans “sont partis en chasse contre l’islamophobie”. “On dirait poutant que la seule ambition de la gauche bobo est de surimposer un ordre moral antiraciste à l’ordre économique de la mondialisation capitaliste”.

En el fons, considera que la representació de l’esquerra ha optat per “cantonner le peuple à ses besoins matériels (emploi, pouvoir d’achat, logement) et à reserver la satisfaction des aspirations espirituelles et morales à la fraction intellectuelle de la société bourgeoise”. La gent necesita significar alguna cosa, sentir-se arrelada, “il a besoin de se reconnnaître dans une identité et d’être associé à part entière dans un projet”.

Post Scriptum, 30 de març del 2017.

El canvi de cicle polític encetat per les eleccions departamentals de fa dos anys es veurà previsiblement confirmat pel resultat de les eleccions presidencials d’enguany a les quals l’esquerra concorre sense candidat amb possibilitats d’èxit, un cop descavalcat Manuel Valls pel mateix PSF. Emmanuel Macron es postula com una opció de síntesi esquerra/dreta al qual acabarà donant suport bona part de l’electorat socialista per tal de barrar el pas a Marine Le Pen. Per Vincent Tremolet de Villers, “Faire barrage au FN: la stratégie suicidaire de la gauche castor“, publicat a Le Figaro ahir, condueix a la fallida del projecte progressista.

Post Scriptum, 29 de juny del 2020.

El resultat de la segona volta de les eleccions municipals ha suposat un èxit de les candidatures ecologistes que Olivier Babeau analitza en aqueix article d’avui a Le Figaro, Ce que cette «vague verte» a d’inquiétant:

En annonçant qu’il était prêt à se ranger derrière le candidat écologiste à la présidentielle de 2022, Olivier Faure a acté la rétrogradation du Parti socialiste au rang de supplétif électoral. On retiendra bien sûr la vitesse avec laquelle une force politique centrale dans notre pays pendant cinquante ans, qui détenait il y a trois ans encore les clefs de l’Élysée, de l’Assemblée, de la quasi-totalité des régions et de la plupart des départements, a pu être réduite à l’insignifiance. Mais le plus intéressant est moins la disparition de ce courant politique que sa nouvelle hypostase. Contrairement à ce que beaucoup de caciques (de droite comme de gauche) pouvaient penser, l’existence d’une machinerie partisane incluant militants et élus est moins importante que celle d’une idéologie mobilisatrice. En mal de doctrine, le socialisme vient d’achever sa réincarnation dans un véhicule plus porteur.

L’écologie s’est historiquement construite sur un mouvement de résistance à la modernité des Lumières et au capitalisme. Par essence réactionnaire, conservatrice et antilibérale, elle avait connu un certain épanouissement avec le national-socialisme, auprès de qui les thèmes de l’anti-cosmopolitisme, du retour à la terre, des valeurs simples et des solidarités ancestrales résonnaient parfaitement.

En France, le mouvement écologiste a prospéré sur les ruines des idéologies communistes d’abord, et socialistes ensuite. La téléologie socialiste historique, faite de lutte des classes, de lendemains qui chantent et d’espoir de progrès, ne fait plus recette. La promesse s’est radicalement transformée. Il ne s’agit plus d’espérer une vie meilleure, mais de permettre à une poignée d’élus de survivre à la catastrophe qui vient. L’idée n’est plus de donner aux masses laborieuses l’accès aux merveilles de la technologie, mais de les protéger des menaces supposées qu’elles font peser. On ne promet plus l’accès à un confort supérieur jusque-là réservé à quelques privilégiés, mais on exhorte à abandonner ce confort. L’activité humaine n’est plus un outil d’émancipation, mais scelle au contraire la culpabilité collective que nous allons devoir expier. La volonté individuelle doit abdiquer contre la Nature. Le socialisme vert n’est plus un récit d’espoir mais de peur, il a substitué un chemin de croix de renoncement au traditionnel récit de conquête.

Le socialisme traditionnel prenait appui sur l’aspiration au progrès, le socialisme vert utilise quant à lui la peur comme levier. Sont ainsi mêlés dans un même rejet, au mépris de toutes les connaissances scientifiques, les compteurs Linky, la 5G, les OGM, les produits phytosanitaires et le nucléaire. Dans sa lutte ancienne contre la liberté individuelle, dont le droit de propriété est le cœur, le socialisme à bout de souffle a vu tous les avantages qu’il était possible de tirer des récits effondristes. Dans cette nouvelle religion de Gaïa, l’homme est un pécheur condamné à une pénitence éternelle. Il doit faire le deuil de sa volonté individuelle et s’en remettre à un clergé vert se chargeant de déterminer ce qu’il a le droit de désirer et le chemin de son bonheur. La plus grande ruse du diable, dit-on, est de faire croire qu’il n’existe pas. La grande ruse de l’écologie politique est de faire croire qu’elle n’est pas politique, c’est-à-dire de faire apparaître comme solutions inévitables ses choix idéologiques. La décarbonation de l’économie, la transition énergétique et plus généralement le respect de l’environnement ne sont invoqués qu’en tant qu’ils justifient l’abolition d’un système honni. Des idées fausses diffusées avec une adresse stupéfiante empêchent les électeurs de se prononcer en connaissance de cause: citons par exemple ce sondage qui montrait que 86 % des jeunes pensaient que le nucléaire était fortement émettrice de CO2. Symétriquement, le catastrophique bilan écologique réel des éoliennes ou des panneaux solaires est soigneusement passé sous silence (personne ne parlant en France par exemple du dernier documentaire de l’Américain Michael Moore qui les dénonce).

Les termes du débat posés de façon manichéenne (les sauveurs de la Terre contre ses fossoyeurs) interdisent de penser qu’une autre écologie est possible: pragmatique, se méfiant des idées simples car consciente de l’extrême complexité des questions environnementales, faisant confiance à la science, éprise de progrès et pensant qu’il est possible de concilier épanouissement de l’individu et respect de l’environnement.

L’abstention massive est nourrie par l’indifférence et le ressentiment vis-à-vis du système. Par un mécanisme que nous observons désormais couramment sur les réseaux sociaux, les voix modérées s’effacent ou deviennent inaudibles alors que les moins nuancées, les plus extrêmes, sont plus visibles et parviennent à attirer de l’audience. Autrement dit, les tièdes et les hésitants ne votent plus, laissant mécaniquement la place politique aux votes extrêmes. Encore minoritaire dans les votes (l’abstention aidant, un maire peut être élu par moins de 20 % du corps électoral), le socialisme vert prospère sur la crise démocratique en même temps qu’elle l’accélère.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!