Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

15 de febrer de 2015
0 comentaris

Llibres (CLXX)

“Els jueus catalans. La història que mai no t’han explicat”, Manuel Forcano i Aparicio, Angle Editorial, Barcelona, 2014.

Aqueix llibre repassa la història dels jueus catalans, millor dit, de les comunitats jueves instal·lades des de fa gairebé dos mil anys en els territoris que avui són de parla catalana. Per tant, la presència jueva al que és avui la nació catalana és anterior al sorgiment d’aqueixa ara fa mil anys. Certament altres grups poblacionals -occitans faidits, musulmans autòctons- coexistiren amb el poble català en formació però solament els jueus tingueren una influència decisiva en la consolidació i la governança de la nostra nació fins al moment de la seva expulsió l’any 1492.

El llibre de Manuel Forcano no és el primer en aqueixa matèria: nascut a Barcelona al 1968, és doctor en Filologia Semítica i ha treballat com a professor d’hebreu i arameu a la Universitat de Barcelona. L’any 2010 va publicar una magnífica i completa “Història de la Catalunya jueva“, i una traducció del poeta Iehuda Amikhai a la qual vaig dedicar un apuntament, entre d’altres obres de caràcter més aviat divulgatiu com el llibre que comentem.

Com ens explica al llarg de l’obra, durant els segles en els quals la presència jueva en terres catalanes va poder manifestar la seva identitat i potencialitat, d’aqueixa comunitat minoritària però essencial pel progrés de la catalanitat en van sorgir geògrafs, gramàtics, metges, poetes, filòsofs, teòlegs el prestigi dels quals va ser conegut mes enllà del nostre país i la seva petjada encara és vigent en molts àmbits tot i ser ben poc coneguda i reconeguda.

Vull agrair a Manuel Forcano que hagi fet referència a la seva obra al meu llibre “Anticatalanisme i antisionisme, avui” (Duxelm, Barcelona, 2010).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!