Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

11 d'octubre de 2014
0 comentaris

Les diferències que separen Artur Mas d’Arnaldo Otegi

Avui hi ha hagut una manifestació per la llibertat d’Arnaldo Otegi al seu poble natal per denunciar el cinquè aniversari del seu empresonament, motivat evidentment per la seva condició de líder indiscutible de l’independentisme basc. Hores d’ara la causa nacional basca passa per una etapa de replantejament estratègic i recomposició organitzativa, transitant des d’un enfrontament polític-militar amb l’ordre estatal a una via democràtica sostinguda per la mobilització cívica i l’acció política que encara s’està bastint.

Artur Mas, hores d’ara és el referent principal del procés d’autodeterminació pel qual transita el poble català per raó de la responsabilitat institucional que ocupa i pel seu compromís electoral de convocar una consulta per tal que Catalunya pugui decidir el seu futur. Mas ha arribat al convenciment que la independència és l’única solució pel poble català després d’esgotar totes les possibilitats de la via autonomista i corregir els errors  comesos en els diversos tractes que ha tingut amb els successius ocupants de la Moncloa. Artur Mas no té al darrera un bloc cohesionat com l’esquerra abertzale que recolza a Otegi, sinó un moviment social plural i una convergència conjuntural de partits que comparteixen el mínim comú denominador del dret a decidir.

Artur Mas no té darrera seu una trajectòria de militància patriòtica com Arnaldo Otegi o Gerry Adams, però hores d’ara només ell té la capacitat de congriar la complicitat necessària per superar el 9-N en unes condicions favorables a la causa independentista, un paper que ni pot ni està disposat a assumir Oriol Junqueras. Les oscil·lacions que evidencia el moviment cívic-polític català deriven del caràcter socialment majoritari que ha assolit, una fita encara pendent pel nacionalisme basc, que encara no ha trobat el punt de confluència entre el PNB i l’esquerra abertzale per poder donar un pas endavant. Ans al contrari, el govern espanyol està cedint a totes les reivindicacions sectorials basques per tal que, per separat Navarra i Euskadi, es mantinguin dins el règim de concert.

Segurament Otegi dirigirà el bloc sobiranista basc en un futur i ho farà d’una manera ben diferent a com ho fa Artur Mas i també l’independentisme català haurà de guanyar cohesió i capacitat de resistència per poder sostenir una direcció política col·legiada amb voluntat i capacitat per mantenir un conflicte jurídic i polític amb l’ordre estatal.

Post Scriptum, 27 de febrer del 2016.

Arnaldo Otegi ha fet servir al seu twitter una fotografia d’Artur Mas aixecat el braç i fent les quatre barres per il·lustrar el compte enrere de la seva sortida de la presó. És un gest significatiu d’una postura política favorable a l’entesa entre independentistes que ja va expressar fa uns mesos en pro d’una entesa entre Junts pel Sí i la CUP que hauria de fer reflexionar als qui prioritzen els seus objectius sectaris al front patriòtic per la independència.

Post Scriptum, 8 de setembre del 2016.

Comparteixo totalment l’editorial d’avui de Vicent Partal a Vilaweb titulada “Mas i Otegi davant la repressió”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!