Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

23 de setembre de 2014
0 comentaris

9-N: independència o reforma constitucional?

Fa uns mesos vaig publicar un apunt , “Reforma constitucional espanyola o independència catalana“, que em sembla plenament vigent per descriure les ambigüitats que envolten el decret que ha de signar el president Artur Mas convocant la consulta prevista pel 9-N.  Dugues informacions periodístiques il·lustren aqueix compàs d’espera: la portada del Periódico d’avui (“Mas fixa el 9-N com l’inici del canvi constitucional”) i l’editorial de Vilaweb (“El debat sobre la DUI”), on Vicent Partal afirma que: ” la qüestió principal no és el mètode sinó l’objectiu, la qüestió no és com arribar a la independència, sinó aconseguir-la”.

Diversos juristes de reconegut prestigi aconsellen presentar la consulta al poble de Catalunya com un acte preparatori d’un procés de reforma constitucional, per tant d’àmbit estatal, a base d’afegir un preàmbul a les dugues preguntes ja acordades en vistes a garantir l’encaix a la legalitat actual amb l’objectiu que el 9-N hom pugui votar amb garanties democràtiques. Així, segons aqueixos juristes, el Tribunal Constitucional no tindria base legal per estimar el recurs que hi presentarà el govern espanyol i no hi hauria lloc a cap mena de desobediència que justifiqués una reacció autoritària per part del poder estatal.

Encetar el camí de la reforma constitucional espanyola té una avantatge a curt termini: deixa sense arguments al PP per prohibir aqueix acte preparatori del 9-N i fins i tot pot atreure el PSOE a afegir-se a la iniciativa catalana, però a llarg termini té un efecte contraproduent si efectivament prospera, ja que situa en el conjunt espanyol i les institucions que representen aqueixa sobirania estatal la decisió sobre les aspiracions nacionals catalanes. Entrar en aqueixa dinàmica suposa abandonar l’argumentació apuntada -que no pas desenvolupada- a l’informe de 20 de desembre del 2013 del Consell Assessor sobre la Transició Nacional consistent en demostrar el caràcter arbritari, discriminatori i antidemocràtic de l’ordre estatal espanyol imposat a la nació catalana com a base del nostre dret d’autodeterminació.

En resum, presentar la consulta del 9-N com un pas previ, bé d’una reforma constitucional, bé d’un procés d’independència, (només en el cas que el Sí-Sí sigui majoritari) amb la finalitat que es pugui celebrar sigui com sigui, té les seves contradiccions i el risc que finalment no hi hagi ni consulta, ni declaració unilateral d’independència. La majoria social catalana cada cop és més favorable a la independència, la majoria política encara ha de fer el pas d’estar només pel dret a decidir a proposar la independència  com a objectiu. Si l’objectiu està clar, com apunta Partal, les contradiccions, el carregar-se de raons, l’esgotar totes les vies legals, pot tenir un sentit, només a curt termini, fins al 9-N.

La realitat és que el PP, (i el PSOE, i no cal dir, UPyD, Ciudadanos) estan immersos en una dinàmica d’integrisme d’estat excloent de la catalanitat que no els permet encarar una aposta sincera cap a la plurinacionalitat de l’Estat, i una part significativament determinant del poble català ha assumit un projecte nacional amb uns valors propis que no són compatibles amb els interessos espanyols.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!