Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

19 de setembre de 2014
0 comentaris

El referèndum d’Escòcia, l’informe de l’IEC sobre l’estat de la llengua i la fatxendaria de l’ordre espanyol

El referèndum sobre la independència d’Escòcia ha estat avui al centre de l’actualitat, amb interpretacions de tota mena: des de l’eufòria de l’espanyolisme a la decepció dels independentistes catalans, com si les posicions d’uns i altres foren equiparables a les dels unionistes i a les dels nacionalistes escocesos. Ni els primers amb la victòria del No veuen legitimada la seva manca de valors democràtics, ni els independentistes catalans han de veure’s afectats per la derrota del Sí a Escòcia.

Als catalans ens cal  interpretar la realitat dels resultats d’Escòcia i extreure’n les conseqüències encertades per a la nostra pròpia estratègia. En aqueix sentit em sembla interessant l’anàlisi que fa el diari nacionalista bretó Breiz Atao: “Le vote des étrangers et des vieux fait échouer le réferéndeum“. És a dir, per guanyar un referèndum a Catalunya cal ser majoritaris entre la joventut i enfortir la continuïtat de la identitat com a valor intergeneracional, deixant d’atorgar la prioritat que hores d’ara hom dóna al denominat sobiranisme pràctic.

Fa pocs dies que s’ha fet públic el VII Informe de l’Institut d’Estudis Catalans sobre la situació de la llengua catalana corresponent a l’any 2013, passant desapercebut enmig de l’actualitat política immediata, quan la involució forçada de la llengua catalana promoguda pel PP allà on governa i des del govern de l’Estat és un dels factors objectius que demostra el caràcter discriminatori de l’ordre estatal espanyol imposat als catalans. Aqueixa actitud arbitrària i permanent  contra la llengua catalana suposa una vulneració dels principis democràtics sobre els quals es fonamenta la UE, i junt amb l’espoli econòmic i la dominació política consubstancial al sistema constitucional espanyol, hauria de ser causa suficient per validar el dret d’autodeterminació del poble català per part de les institucions comunitàries en la línia que apunta l’informe número 4 del Consell Assessor de la Transició Nacional.

La fatxendaria de la classe política espanyola que protagonitza un procés de recentralització en pro de la unitat de l’Estat que desnaturalitza fins i tot la literalitat dels principis constitucionals del 1978 aboca a un conflicte polític i jurídic de llarga durada entre la comunitat nacional catalana conscient dels seus drets i l’ordre estatal espanyol que es referma en negar-los. Més enllà del que s’esdevingui el 9-N, encara que finalment la consulta no arribi a celebrar-se per la coacció governamental espanyola, la dominació i la falta de democràcia es faran encara més patents als ulls dels catalans i també als de la ciutadania europea. El cas català, de tots els Països Catalans, és la nació sense estat propi més gran d’Europa i, passat a segon terme el cas escocés, és el principal conflicte intern de la UE pendent de resoldre.

Post Scriptum, 22 de març del 2021.

Avui s’ha fet públic el projecte de llei per a un nou referèndum d’autodeterminació a Escòcia: Draft Independence Referendum Bill.

Post Scriptum, 18 de setembre del 2022.

Les expectatives per a Catalunya que pugui despertar la convocatòria d’un nou referèndum d’independència a Escòcia les va analitzar Vicent Partal en un editorial a Vilaweb el proppassat 3 de juliol: “Algunes raons per a fer un referèndum el 22 d’octubre de 2023. És una oportunitat per a canviar la dinàmica derrotista del moviment i per a originar dificultats serioses a Espanya i la Unió Europea.” Dissortadament, l’independentisme amb representació institucional (ERC, JUnts i CUP) hi està obertament en contra, cal doncs reconstruir una nova direcció olítica col·legiada amb voluntat i capacitat per fer front al conflicte que ens imposa el poder espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!