Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

30 d'agost de 2014
2 comentaris

Enquestes i especulacions sobre el suport que reb l’ISIS des d’Europa

A mitjans del proppassat juliol l’empresa britànica especialitzada en prospectiva ICM Reach va realizar una enquesta a tres estats europeus (Alemanya, França i Regne Unit)  per copsar quin grau de suport rebien les accions de l’ISIS entre la ciutadania. El resultat no fou potser els esperats i només foren coneguts quan un mes més tard, l’agència para-estatal rusa Rossyia Segodnya els va filtrar al digital Rusia Today que va titular el 18 d’agost: “15% of french people back ISIS militants, poll fins”. L’endemà, ICM els va penjar a la seva web (http://icmreach.com). I des d’aleshores han circulat per la xarxa, més que per la premsa europea, passant així relativament desapercebuts (els mitjans catalans, els han ignorat directament).

El resum de l’enquesta és aquest: a França els que manifesten estar “d’acord” amb l’ISIS o “bastant d’acord”, son el 3% i el 13%, respectivament, total un 16% (no un 15% com erròniament publicava Rusia Today), el percentatge arriba fins al 27% entre els joves de divuit a vint-i-quatre anys. A Alemanya ,les respostes a les mateixes preguntes són del 2% i el 2%, sumant “només” un 4% en total i al Regne Unit, el 2% i el 5%, arribant a un global del 7% de suport social a l’ISIS.

Les dades de França confirmen que el percentatge de ciutadans favorables al gihadisme més bàrbar supera la proporció de la població musulmana, (uns sis milions) i per tant, la confluència de neofeixistes, anticapitalistes i antisionistes explica que s’arribi a aqueix altíssim nivel de suport.  Com no hi ha enquestes públiques sobre aqueixa qüestió al Regne d’Espanya (i menys encara a Catalunya) tot són especulacions més a menys fonamentades, però el recent “reportatge” (més aviat un panegíric) que TV3 va dedicar fa uns dies als gihadistes “catalans” permet pensar que els resultats a Catalunya serien semblants als de França.

Jofre Montoto i altres analistes especialitzats en l’estudi del gihadisme entre nosaltres han alertat reiteradament de la seva puixança, latent per ara, però que pot desencadenar en qualsevol moment atemptats en terra catalana, sel·lectius com l’esdevingut a Brussel·les la vetlla de les eleccions europees  o indiscriminats com els de Tolosa de Llenguadoc de fa tres anys. La culpabilització sistemàtica d’Israel és dogma a molts mitjans, des de TV3 a La Vanguardia passant per Vilaweb, i instal·lats en aqueixa inèrcia hom no pot reconèixer el caràcter totalitari de l’islamisme (avui mateix Libération dedica quatre pàgines a una “Enquête au coeur des manifestants propalestiniens” i ni una paraula a l’ISIS). Per exemple, Vilaweb mateix s’afanyava el proppassat 24 de juliol a desmentir que l’ISIS hagués ordenat la mutilació genital femenina als territoris que controla, mentre ignora deliberadament el caràcter genocida d’aqueix grup gihadista.

A Catalunya els intel·lectuals, pacifistes i antsionistes diversos estan sempre atents a deslegitimar la causa nacional jueva i en lloc de conscienciar la societat del perill gihadista que s’atansa prefereixen adoptar l’actitud suïcida d’inhibir-se’n.

Post Scriptum, 26 d ejuliol del 2016.

El Real Instituto Elcano dedicat a l’estudi de les relacions internacionals i estratègiques publica un treball coordinat per Fernando Reinares i carola García-Calvo titulat “Estado Islámico en España” que aporta dades contrastades sobre el suport que des de territori espanyol rep el Califat Islàmic. Una font imprescindible a manca d’estudis similars relatius específicament a Catalunya:

  1. Ni puc ni vull comentar, que el sionisme sigui més dòcil, o menys extremista, o menys violent o directament gens sanguinari vers l´islamisme, perquè per a mi tot allò que està basat en credos de fe, no mereix massa contemplacions.
    Ara bé, estic del tot d´acord amb tu que la ciutadania ara mateix està cega i muda front a l´amenaça real que ens atenalla, donada l´apagada general que aquest tema, viu la mass-media catalana i això és encara més perillós, doncs a la hinòpia si viu bé, mentre si viu.

  2. L’actitud de TV3 respecte del món arabo-musulmà és d’una baixesa moral increïble. Els TNs d’aquestes setmanes sobre els atacs entre Israel i Hamàs eren realment insuportables, manipulació i parcialitat absolutes. Un dia, la tal Isabel Galí qualificà un atac d’Israel d’assassinats, literalment. La ràbia que vaig sentir m’impulsà a enviar e-mails de protesta al responsable d’informatius i al director de TV3. Encara estic esperant resposta. I sí, efec tivament, el reportatge de fa uns dies sobre el gihadisme fou gairebé una justificació d’aquest fenomen criminal. Després de tot el que estem veient a l’Orient Mitjà, un viver d’islamofeixisme, encara hi ha tanta gent que no ho veu clar i continuen culpant Israel de tots els mals. Israel és la vanguarda de les llibertats del món occidental, de la democràcia i dels valors que Europa ha construït durant segles, suor i llàgrimes. És una vergonya enorme, TV3 ja fa temps que ha entrat en una deriva cap a la misèria, tota la programació és de pena. Potser algú la vol portar cap al destí de la TV valenciana?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!