Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

21 d'agost de 2014
1 comentari

Qui es manifesta pels cristians del Pròxim Orient ?

La persecució dels cristians orientals s’ha intensificat en els darrers anys  al Líban, a Síria, a l’Iraq sense que els estats europeus que tradicionalment havien intervingut per protegir-los -França  especialment- facin res d’efectiu. Només el Papa Francisco ha fet alguna crida en favor seu i poca cosa més. Menys encara fan els catòlics nostrats autoanomenats progressistes, obcecats exclusivament en blasmar Israel i silenciar tota crítica, no solsament envers els grups gihadistes que perpetren les massacres, sinó a l’islamisme mateix. Ni Teresa Forcadas, ni Arcadi Oliveras, els referents mediàtics d’aqueix mena de revival dels cristians pel socialisme que s’abillen amb la cobertura dels valors ètics del cristianisme per fer el seu discurs anticapitalista i antisionista, diuen ni una paraula al respecte.

No és d’estranyar que cap intel·lectual catòlic català -ni de la resta de pobles de l’Estat espanyol- figuri entre els signants del manifest publicat avui mateix a Le Monde titulat “Mettons fin au génocide des chrétiens et des yézidis“, subacrit per personalitats franceses, italianes, nordamericanes, jueves i russes, i que pel seu interès tradueixo al català a continuació:

“Fa 99 anys, un genocidi fou perpetrat contra els cristians de l’Imperi otomà, no solsament els armenis i els grecs, també contra els assíris, caldeus i siríacs, parlants de l’arameu. Avui, al segle XXI, la història es repeteix. Les ciutats i els pobles cristians com Karakoch, Telkepe, Alkoch, que fins ara havien escapat les violències de les darreres dècades, han estat buidades de la seva població. Aqueixes viles i els seus monestirs milenaris tenen una importància històrica i cultural excepcional. I, en aqueixa regió, l’arameu hi és parlat des de fa milenis.

Centenars de milers de refugiats de totes aqueixes comunitats aflueixen per onades vers la petita regió kurda, ella mateixa greument amenaçada pel Califat Islàmic. Aqueixa gent dorm als carrers i els parcs públics. A més, desenes de milers de iasidites resten a les muntanyes, sense aixopiuc i sense aigua. L’ajuda humanitària és necessària i urgent, però a llarg termini els refugiats no podran restar indefinidament a Erbil.

En tant que universitaris i investigadors que estudiem les seves llengues i el seu patrimoni cultural, demanem als governs de la Unió Europea, als Estats Units i a la comunitat internacional que facin tot allò que estigui al seu abast per tal que els refugiats puguin retornar a les seves llars a la plana de Mosul i poder bastir un refugi sota la protecció internacional al nord de l’Iraq com el que es va establir fa vint anys i que va permetre a aqueixa regió de gaudir fins avui d’una estabilitat i una prosperitat que nosaltres desitgem per tots els iraquians.”

Post Scriptum, 3 de setembre del 2014.

Enllaço aqueixa entrevista amb el bisbe de Mosul, Amel Shimoun Nona, publicada al Corriere de la Sera el proppassat 10 d’agost on el prelat cristià adverteix els europeus que això que estan patint els cristians d’Orient pot arribar a passar a aqueixa Europa que observa displicentment els crims contra la humanitat que perpetren els gihadistes del Califat islàmic.

Post Scriptum, 13 de gener del 2016.

Des de fa un any és operatiu un bloc en català anomenat “Cristians d’Orient” que divulga la lluita per la seva supervivència que estan menant sense pràcticament ajut exterior les diverses comunitats cristianes del Pròxim Orient.

Post Scriptum, 12 de juny del 2016.

Ara fa dos anys els gihadistes del Califat Islàmic es van apoderar de Mosul, la principal ciutat de la comunitat cristiana de l’Irak. Ara els refugiats esperen que les forces governamentals amb el suport dels kurds i d’Occident, alliberin els seus territoris ancestrals per retornar-hi. Així ho explica Faraj Benoit Camurat a Le Figaro.

Post Scriptum, 2 de juliol del 2017.

Le Figaro del proppassat 30 de juny entrevista el cantant i assagista Jean-Pax Méfret: “Le martyre des Chrétiens d’Orient pourrait annoncer le nôtre”.

Post Scriptum, 9 de novembre del 2018.

Gatestone Institute publicà el proppassta 5 d’aqueix mes, en versió francesa, un article de Raymond Ibrahim alertant que “La minorité chrétienne d’Irak en phasse d’être annihilée” basant-se en les dades del World Watch Institute que en el seu report d’enguany sobre l’estat del món estableix un rànquing dels estats que persegueixen la seva població per raons religioses, polítiques o ètniques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!