Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

24 de juliol de 2014
0 comentaris

Roca i el seu informe

El 24 de juliol del 2004 vaig publicar aqueix article al setmanari Actual -ja desaparegut- i malgrat el temps transcorregut el seu contingut encara em sembla en bona part vigent.

“Miquel Roca Junyent va coordinar l’informe de la comissió d’experts sobre el model d’oganització territorial de Catalunya creada per l’anterior Govern de la Generalitat. El document resultant, publicat al desembre del 2000, està molt per sota de les expectatives que va generar el seu encàrrec, per incomplet i insuficient en el tractament de les qüestions fonamentals. Res de nou s’aporta amb relació al futur de les entitats metropolitanes, les diputacions o els consells comarcals, per posar-ne alguns exemples.

En canvi, adduint criteris de racionalitat no demostrats, propugna la drástica reducció del nombre de municipis. Al seu dia, aquesta apostafou rebutjada majoritàriament pels municipis afectats per desviar cap a ells, d’una manera injusta i arbitrària, l’origen de l’excessiva superposició de nivells d’Administració. La rigidesa de l’ordenament espanyol i la de competències plenes de la Generalitat són en la base del problema. En resum, és un bon treball des del punt de vista dels geògrafs, un mediocre text jurídic i una nul·litat  pel que fa a solucions polítiques. Tot i això, en una compareixença recent al Parlament, Miquel Roca insistia en les seves tesis.

Malgrat les magres contribucions de l’informe Roca, els mitjans de comunicación li han donat tractament d’excel·lència d’acord amb la imatge que s’ha construït d’aquest personatge realment nefast coma defensor dels interessos generals de Catalunya en la seva etapa de polític en activitat. Els poders fàctics el tenen coma referent de l’espanyolisme reformador i element deslegitimador de tota proposta política que sorgeixi des de Catalunya per superar les condicions reals de dominació política i económica que viu el nostre país. La falta de sentit crític, i autocrític, que predomina en la vida pública catalana es posa en evidencia en casos com el de Roca i el seu informe.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!