Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

17 de juliol de 2014
1 comentari

Heribert Barrera

El 17 de juliol del 2004 vaig publicar aqueix article al setmanari Actual on lloava la personalitat d’Heribert Barrera i criticava la trajectòria erràtica de la direcció d’ERC que començava a fer-se evident en aquella hora d’aparent glòria.

 

“En el passat congrés d’ERC es va fer un merescut homenatge al president sortint del partit, Jordi Carbonell. Va ser emocionant i massiu, i encara més tenint en compte que era absent per malaltia. Se’m va ocórrer mirar si hi havia Heribert Barrera, predecessor de Carbonell, i em van dir que no. La seva absència sembla preocupar ningú dels actuals dirigents d’ERC.

Només Ernest Benach va citar-lo en els termes que corresponen al cas. És pública i notòria la discrepància legítima de Barrera amb l’actual direcció d’Esquerra i està voluntàriament apartat de tota vida orgànica de partit. La seva absència és un luxe que el partit no és pot permetre perquè és un home experimentat, que va viure la negociació de la Constitució i l’Estatut, i, quan ara es replanteja la vigència d’aquests textos, el seu parer és imprescindible.

També va ser diputat al Parlament europeu i la seva opinió sobre quina posició adoptar davant el referèndum sobre la Constitució europea és necessària, sobretot en una etapa en la qual ERC no està transmetent posicions pròpies ni coherents en cap dels tres processos de reforma engegats.

Escric sobre Barrera perquè el respecto, i admiro el seu estil sobri de fer política i la seva fermesa de patriota. Fa anys el vaig entrevistar per a la biografia que estava preparant sobre Jaume Cornudella i li vaig demanar  per què era poc coneguda la seva participació en la resistència francesa contra els nazis en la xarxa Louis Blum, just quan els reaccionaris “d’esquerres” de casa nostra el difamaven com a procliu a posicions racistes. Ell va treure importància a la seva lluita antifeixista i va passar dels hipòcrites espanyolistes que l’atacaven. Als polítics mediocres,com, per exemple, Àngel Colom, passat el seu moment, no el troba a faltar ningú. Els patriotes, com Heribert Barrera sempre són imprescindibles.”

Post Scriptum, 17 de juliol del 2023.

Heribert Barrera va deixar escrit un article on proposava que els electes independentistes a les Corts espanyoles fessin ingovernable l’estat mentre no es reconegués el dret d’autodeterminació del poble català. A les envistes de les eleccions de diumenge vinent cap dels tres partits amb representació a Madrid es capaç de fer aqueix plantejament, ans al contrari tots fan campanya pro-PSOE votant el policia bo i assenyalant PP/Vox com el policia dolent. Per això no mereixen cap vot en nom de l’independentisme, només Josep Andreu, candidat al Senat per Tarragona és congruent amb els seus compromisos de tota la seva trajectòria patriòtica. Per això tindrà el meu vot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!