Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

23 de febrer de 2012
1 comentari

Rellegint Amin Maalouf: “Los árabes tienen una terrible mentalidad de perdedores”

Avui fa vint-i-dos anys l’escriptor libanès Amin Maalouf va ser entrevistat per La Vanguardia. Les seves respostes, resumides en el titular, són encara de plena actualitat.

 

Una de les qüestions centrals en les seves reflexions és la dificultat de la civilització àrab, i per extensió musulmana, a l’hora d’adaptar-se a la modernitat. L’admiració, l’enveja i el ressentiment contra Occident s’expressa a través del fanatisme religiós i les actituds autodestructives, contra les dones (com denuncia Tahar Ben Jalloun),  contra la creativitat cultural, etc. Dissortadament la influència dels intel·lectuals àrabs és molt limitada, la majoria viuen a Europa o als USA i els seus discursos han incidit ben poc en l’esclat i el desenvolupament en curs de les revoltes contra els règims dictatorials.

Signicativament un altre eminent intel·lectual, el sirià Ali Ahmad saïd Esber -més conegut pel seu renom literari “Adonis“-, a l’hora present de les revolucions àrabs fa unes observacions polítiques coincidents amb Maalouf. En unes declaracions recollides pel diari beirutí L’Orient-Le Jour del 11 d’aqueix mes diu literalment:

“Dans Profil, Adonis tire égalment un bilan très negatif du “Printemps arabe”. S’il reconnaît avoir été impressionné par le début du mouvement, il critique son évolution, avec l’arrivée au pouvoir des islamistes en Tunisie et en Egypte, après les élections organisées à l’automme 2011. “Il n’y a pas d’islamisme modéré”, clame-t-il, comparant les Frères musulmans, grands vainqueurs des élections législatives en Egypte, à de “purs fascistes”. Selon lui, une véritable révolution dans le monde arabe ne peut avoir des chances de réussite que sur des bases laïques”.

Les actituds de Maalouf i Adonis promovent democràcia, en favor del laïcisme i de la convivència en pau entre els pobles dirigides especialment am món àrab contrasten amb la impostura intel·lectual de Tariq Ramadan i els europeus conversos a l’islam atiant l’integrisme des d’Europa estant.

Post Scriptum, 27 de novembre del 2020.

Molt bona entrevista a Amin Maalouf avui a Vilaweb.

  1. Història personal. El meu oncle va ser durant anys gerent d’uns laboratoris farmacèutics. Tenia força contactes comercials amb àrabs, amb allò que diríem àrabs rics. Aleshores encara estàvem en guerra freda i si algun terrorisme hi havia era el d’aquí, sigui d’extrema dreta o d’extrema esquerra, però no dels radicals islamistes. Bé, doncs, el que em deia dels àrabs benestants amb qui tractava era que no es podien treure de sobre un victimisme incrustat, un sentiment molt profund d’explotació per part d’occident. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!