Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

30 de gener de 2012
1 comentari

Declivi i ruptura del Bloque Nacionalista Galego

Aquest cap de setmana hi ha hagut l’Assemblea Nacional del Bloque Nacionalista Galego, la principal formació política galleguista, que s’ha tancat amb una greu fractura interna de caràcter ideològic i estratègic entre el sector majoritari afí a l’Union do Povo Galego i els corrents crítics que atribueixen el declivi electoral al sectarisme i el dogmatisme d’arrel tardo-comunista imposat per l’UPG.
A través de l’amic Pedro Gómez-Valadés antic militant del BNG, expulsat per presidir l’Asociacion Galega de Amizade con Israel, segueixo l’evolució del nacionalisme gallec des de la distància però amb tota simpatia i sentiment de fraternitat. Els prolegòmens de l’assemblea d’ahir ja feien presagiar la fractura interna que pot acabar en escisió. Si l’única fórmula per regenerar el nacionalisme gallec és crear una nova formació atès que s’ha demostrat impossible la renovació democràtica doncs endavant.

 

Post Scriptum, 13 de febrer del 2012.

 

El partit galleguista Esquerda Nacionalista integrat fins ara al BNG ha acordat abandonar-lo i fer via per bastir un renovat projecte d’alliberament nacional per a Galícia.

Post Scriptum, 23 d’abril del 2012.

L’analista de La Vanguardia, Anxo Lugilde, publica al seu bloc un interessant apunt sobre la crisi del BNG.

Post Scriptum, 29 de febrer del 2016.

El BNG ha celebrat la seva assemblea nacional renovant la direcció però no l’estratègia i resistint-se a ser absorbits per les Mareas i Podemos, però sense aglutinar el nacionalisme com a força regeneradora front als partits addictes a l’ordre espanyol.

Post Scriptum, 30 de gener del 2017.

A les darreres eleccions autonòmiques el BNG va obtenir sis escons, mantenint el seu espai polític però sense capacitat per capgirar l’hegemonia del PP, restant oberta la construcció d’una alternativa atesa la fallida de les Mareas i el fracàs de Compromiso por Galícia.

Post Scriptum, 12 de juliol del 2020.

Espectacular remuntada del BNG a les eleccions autonòmiques d’avui a Galícia, deixant enrere les hores baixes de fa pocs anys i recuperant credibilitat per ser alternativa al PP. Mai però podrà comptar amb el PSOE per sumar una alternativa gallega al règim espanyol.

Post Scriptum, 25 de juliol del 2021.

L’actual líder del Bloque situa el partit sobre bases nacionalistes sòlides en vistes a desplaçar l’hegemonia de l’espanyolisme, tal com es pot comprovar en aqueixa entrevista publicada ahir per Vilaweb, Ana Pontón: “El nacionalisme és l’alternativa al ‘bonsai de Galícia”.

Post Scriptum, 25 de juliol del 2022.

La Voz de Galicia ahir, Ana Pontón: «Onde mellor saben que hai un cambio político imparable é no PP».

  1. això en nacions petites fem 25 partits nacionalistes o independentistes que els unionistes sempre guanyaran, com aqui a catalunya les lluites es fan dins no fora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!