Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

12 de gener de 2012
0 comentaris

Les coincidències pòstumes entre Heribert Barrera i Joan Solà

Avui s’ha sabut que la proposta del grup municipal Unitat per Barcelona d’atorgar la medalla d’or de la ciutat a Heribert Barrera no ha prosperat, de moment per motius formals de caire jurídic, i per l’oposició del grup municipal del Partido Popular.

 

Aquesta situació em recorda la viscuda arran del traspàs de Joan Solà ara fa gairebé dos anys. El tracte deferent atorgat pel govern del segon tripartit a les exèquies fúnebres de Juan Antonio Samaranch i Jordi Solé Tura va contrastar amb l’hostilitat mediàtica envers l’eminent lingüista finat amb pocs mesos de diferència respecte dels dos notoris espanyolistes.

Heribert Barrera va tenir un tractament pòstum inapropiat pel seu rang, atorgat pel mateix Parlament de Catalunya com va denunciar oportunament Salvador Cardús, entre d’altres. També el tractament mediàtic de la seva defunció va estar farcit de prejudicis i animadversió envers la seva figura, negant-se-li el reconeixement cívic i polític que la seva trajectòria mereix.

Heribert Barrera i Joan Solà, cadascú en el seu àmbit, van ser dos referents socials pel rigor del seus plantejaments, la seva conducta èticament coherent al llarg de les seves vides i pel seu patriotisme insubornable. Formen part de la memòria històrica del poble català, per això els mitjans de comunicació addictes a l’ordre establert (espanyol, per suposat) miren de silenciar el seu mestratge.

Post Scritum, 28 d’octubre del 2021.

La Plataforma per la Llengua va fer públic ahir l’InformeCat 2021, Jordi Badia n’analitza el contingut avui a Vilaweb, “Les urgències del català: onze males notícies i una de bona“, destacant aqueixa reflexió, “La població percep que la Generalitat protegeix menys el català”.

“La Plataforma per la Llengua va encarregar una enquesta a l’empresa GESOP per a mesurar la percepció de la població sobre un aspecte molt interessant: d’ençà que la Generalitat és a mans de partits independentistes, el govern protegeix més la llengua? Doncs la resposta és contundent: tan sols un 30,9% considera que el govern de Catalunya protegeix més el català ara que no pas abans del procés. En canvi, un 41% creu que el protegeix menys. La percepció és encara més contrastada tenint en compte la llengua habitual: entre els catalanoparlants, més de la meitat (50,1%) diu que el govern independentista protegeix menys la llengua i tan sols un 25,4% pensa que la protegeix més.”

I això que, el Parlament de Catalunya en ple va escoltar la crida de Joan Solà a defensar la llengua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!