Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

2 de juny de 2011
0 comentaris

Libres (CXXII)

“Miquel Badia. Vida i mort d’un lider separatista”, Fermí  Rubiralta, Fundació Josep Irla i Dux Editorial, Barcelona, 2011.

 

Aquest llibre de l’historiador Fermí Rubiralta i Casas és l’obra mes completa editada fins ara sobre un personatge controvertit com Miquel Badia, que ha estat més vilipendiat que no pas estudiat. El treball de recerca que ha fet Rubiralta situa la figura del líder separatista en el seu context històric i polític, desmentint les simplificacions interessades a presentar-lo com la prova evident de l’existència d’un feixisme català previ a la guerra del 1936-1939.

D’aquesta manera els adversaris del separatisme -els d’ahir i els d’avui- malden per denigrar la causa de la independència de la nació catalana, minimitzar els desastrosos efectes del terrorisme anarquista a la reraguarda i diluir el caràcter totalitari del poder emergent del PSUC a partir del maig del 1937. Als que escriuen contra Miquel Badia des del sectarisme o la frivolitat, com Xavier Montanyà o Agustí Colomines els caldria llegir aquest llibre abans de tornar a opinar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!