Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

7 de novembre de 2004
0 comentaris

El nou llibre de Vicenç Villatoro.

He dedicat tot el diumenge a llegir “La derrota de l’àngel”, la novel·la de Vicenç Villatoro que va guanyar recentment el premi Carlemany. Val a dir que no és el seu millor llibre -no supera, al meu parer, l’esplèndida “La claror del juliol”– però crec que funciona i que té qualitat suficient com per recomanar-ne la lectura. L’edita Columna i sembla que la seva arribada a les llibreries està prevista per d’aquí a uns quinze dies. Reprodueixo un fragment del text -una preciosa llegenda de la tradició jueva- en el qual es fa referència al títol de la novel·la.   (n’hi ha més)

“Segons una llegenda antiga, l’infant en el ventre de la mare ho sap tot, coneix i entén fins els últims i més amagats secrets de l’univers.

Quan surt del ventre de la mare, savi de tot, i pot veure finalment el món i pot parlar en veu alta, voldria explicar a tothom allò que sap. Però immediatament ve a veure’l un àngel, l’àngel del silenci, que li posa el dit damunt de la boca, com un segell, li xiuxiueja un xssst! I fa que tot se li oblidi.

Tots tenim damunt del llavi el senyal d’aquest dit de l’àngel, que ens va prémer la boca per tal de fer-nos oblidar.

Alguns, aquells en els quals el desig de parlar era més gran, els més xerraires de tot, tenen també un senyal a la barbeta: l’àngel va haver de prémer més fort i més estona per imposar-los el silenci.

Des d’aquell primer moment, tota la nostra vida és un intent de recordar allò que ja sabíem i que l’àngel del silenci ens va fer oblidar.

Llavors, tot allò que al llarg d’aquesta vida aconseguim saber i entendre, seria una victòria nostra contra l’oblit imposat; tot allò que aconseguim dir serà la nostra victòria contra el primer silenci.

Serà la derrota de l’àngel.”

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!