Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

16 de novembre de 2019
0 comentaris

Josep Cantó, de Sarral: record i homenatge.

El divendres passat, en el transcurs d’una sortida cultural organitzada pels Amics del MNAC a Poblet i a Montblanc a la qual ens vàrem apuntar l’A. i jo, l’autocar va passar per la vila de Sarral i automàticament en llegir aquest nom em van venir a la memòria uns quants records de fa una pila d’anys que m’agradaria deixar fixats avui aquí.

Uns records que, d’altra banda, estic segur que comparteixo amb molta més gent. Sobretot si son oients de Catalunya Ràdio des dels inicis (parlo de la dècada dels 80) perquè resulta que quan l’emissora donava informació sobre la Conca de Barberà el nom de Josep Cantó i tot seguit el de Sarral era una referència diària ja que era el corresponsal de l’emissora a la zona i, per tant, no només ens donava notícies sobre els esdeveniments d’actualitat sinó també sobre els diversos avatars meteorològics de cada dia.

Així doncs, quan abans d’ahir vàrem arribar al nostre primer destí -el monestir de Poblet– vaig preguntar al guia que allí ens va atendre què se’n sabia, sobre Cantó, i em va explicar unes quantes coses que confirmen la talla singular del personatge.

A més a més d’aquesta corresponsalia Josep Cantó, l’home que cada matí -amb veu espontània i expressions directes i senzilles- ens posava al dia del que passava a la Conca de Barberà, va ser alcalde de Sarral entre 1966 i 1995, mestre de l’escola del poble entre 1950 i 1988 i, per acabar d’arrodonir el retrat durant més de mig segle es va dedicar a recopilar cada dia totes les dades referents a la meteorologia de la zona de Sarral fins al punt que el seu llegat està considerat pels tècnics del Servei Meteorològic de Catalunya com una aportació d’immens valor documental que tant de bo es pogués tenir en altres indrets de la nostra geografia.

Josep Cantó Pifarré es va morir el 28 de juny de 2013, a l’edat de noranta anys. La pàgina web de l’ajuntament sarralenc va publicar un text necrològic que, tot i la brevetat, crec que el retrata molt bé i ens ajuda a copsar la seva dimensió humana i professional.

Amb el desig de recordar i de retre homenatge a aquell ‘Josep Cantó, Sarral’ que cada matí ens acompanyava i ens feia sortir al carrer més informats del que passava al país reprodueixo la necrològica i, de passada, agafo la fotografia del difunt per il·lustrar aquest apunt:

Mor Josep Cantó, Exalcalde de Sarral.

L’església de Santa Maria de Sarral es va quedar petita el passat dissabte 29 al matí per acollir el funeral per Josep Cantó Pifarré, que havia mort el divendres a l’edat de noranta anys. Cantó va ser alcalde de Sarral durant els anys 1966-1995 i mestre de l’escola sarralenca durant els anys 1950-1988. A aquesta vida de servei públic –que li va valer la medalla president Macià en el moment de la seva jubilació- cal sumar-li la seva passió per l’observació del temps, ja que durant més de mig segle va recollir dades meteorològiques de Sarral. El delegat del govern a Tarragona Joaquim Nin, el president de la Diputació Josep Poblet, el director del departament de Territori i Sostenibilitat Cèsar Puig, l’exconseller Josep Gomis, l’expresident de la Diputació Josep Mariné, el president del Consell Comarcal Ramon Borràs, l’alcalde de Sarral Josep Amill, i tota la corporació municipal, una munió d’alcaldes i exalcaldes, centenars d’exalumnes sarralencs i forans i veïns en general van voler ser presents a la missa oficiada per l’arxiprest de la Conca mossèn Palacín, i pel rector de Sarral Adam Safianczuk, i donar l’últim adéu a un dels personatges clau de la història del Sarral, des de la postguerra fins a les dues primeres dècades de la recuperació democràtica.

(1 de juliol de 2013)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!