Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

18 d'abril de 2018
0 comentaris

Sant Jordi 2018: llibres en català que he llegit, llibres en català que llegiré.

Un any més, abans que comenceu a clavar-li queixalada a aquest extens apunt val la pena que us recordi el que podríem denominar les regles del joc. Del meu joc.

A tall d’avís previ us recordo que només parlo de llibres en català. Ja siguin escrits directament en la nostra llengua o traduccions d’autors d’altres llengües.

Com he fet en els darrers anys, de cara a la festa de Sant Jordi us parlaré, per una banda, dels llibres que he llegit recentment i que em semblen recomanables (en alguns casos fins i tot n’he parlat més detalladament al portal de Vilaweb i/o en aquest mateix Bloc) i, per l’altra, us exposaré la llista de llibres que en principi m’interessen però que encara no he tingut temps per llegir-los.

Pel que fa a aquests darrers, una constatació: la vida és dura. Vull dir que és possible que, quan m’hi posi, n’hi hagi algun el resultat final del qual no estigui al nivell del que jo prèviament m’esperava i que, per tant, l’abandoni a mitja lectura.

També sé que no sóc exhaustiu (ni pretenc ser-ho) i que, per tant, deixo sense esmentar moltííííssims llibres. Molts més, sense cap mena de dubte, dels que trobareu aquí sota. Això no vol dir cap altra cosa que:

  • a) No puc arribar a tot arreu i segur que em deixo escapar més d’una i més de quatre perles.
  • b) El fet que un llibre o un autor no m’interessin no té cap més transcendència que l’exhibició pública (i poc púdica) dels meus gustos i, en conseqüència, de les meves mancances. No cal que hi doneu més voltes.

—————————————————————

VUIT LLIBRES PER RECOMANAR

Aquest Sant Jordi hi ha vuit llibres que vull destacar. Us els presento tots junts en una fotografia, improvisada a la terrassa de casa, i a continuació us els relaciono per ordre alfabètic del cognom dels respectius autors o autores (un sistema extensiu a la resta d’apartats de l’apunt), bo i facilitant-vos en cada cas alguns enllaços on hi trobareu una mica més d’informació, ja siguin articles meus o algunes entrevistes amb els autors on expliquen millor del que jo ho faria el què i el com d’allò que han escrit.

(si feu clic al damunt, la imatge creix)

J. L. Badal, “Les coses que realment han vist aquests ulls inexistens” (Editorial Rata).  Aquí teniu un llibre sorprenent, inclassificable i, sobretot, bell i suggeridor. Només us heu de fixar en el títol per entendre cap on apunten els desitjos de l’autor. Vegeu-lo aquí parlant del llibre al “Més 324” i llegiu aquí un comentari de Bernat Puigtobella a Núvol que subscric de dalt a baix.

Francesc Canosa Farran, “Sixena: la croada de la memòria” (Editorial Fonoll). Ara com ara aquest és, al meu parer, el llibre definitiu per conèixer d’on ve tot l’afer de les obres d’art del monestir de Sixena. L’autor s’ho ha llegit tot i ha remenat tots els arxius a què ha pogut accedir per explicar-nos una història (avís al lector!!) amb un estil molt peculiar que pot sobtar-lo al començament. Per entendre’ns, la manera d’expressar-se de Francesc Canosa  –que si fóssim francesos podríem definir com “bizarre”—  recorda bastant la de mossèn Ballarín. El llibre, però, és apassionant… i tristament aclaridor. (Vegeu aquí l’entrevista qiue li varen fer al “Més 324”)

Jordi Llavina, “Ermita” (Editorial Meteora).  Una inspirada aventura d’expressió poètica que només està a l’abast d’autors de demostrada bona fusta com és el cas de Llavina. Mil quatre-cents versos per descriure el que en aparença és una caminada fins al cim on hi ha la petita ermita de Sant Pere del Puig, a la Selva del Camp que l’autor sap convertir en emocionant descripció d’una experiència de record i de recopilació existencial. Aquí trobareu més informació i aquí l’entrevista que li varen fer al “Més 324”.

Joan-Lluís Lluís, “Jo soc aquell que va matar Franco” (Edicions Proa).  El premi Sant Jordi d’enguany. La meva crítica la vaig publicar aquí tan bon punt el llibre es va posar a la venda. Vegeu també aquí l’entrevista que l’Anna Guitart li fa a l’autor al “Tot el temps del món”.

(si feu clic al damunt, la imatge creix)

Vicent Partal, “Nou homenatge a Catalunya” (Ara Llibres).  Alguno cosa més que una crònica dels dies que ens varen portar a la sisena república catalana. La meva crítica la trobareu aquí. Vegeu també aquí la intervenció de Partal al “Més 324”.

Pep Puig, “Els metecs” (Editorial Empúries).  L’obra de Pep Puig, guanyador fa dos anys del premi Sant Jordi amb “La vida sense la Sara Amat”, m’ha interessat des de “L’home que torna”, el primer llibre que va publicar l’any 2005. Sobre el seu univers literari en vaig parlar detalladament aquí i aquí, un parell d’apunts que us recomano de llegir si decidiu entrar amb ple coneixement de causa en la lectura d’aquests “Metecs” que ara presenta.

Xavier Sala i Martín, “La invasió dels robots i altres relats de: Economia en colors” (Rosa dels Vents).  Vet aquí un economista dotat amb una extraordinària capacitat de comunicació i de convicció. Molt criticat pels “autèntics” i molt odiat per la gent a la qual, per dir-ho d’una manera fina, jo tampoc m’estimo gaire. Les seves sèries divulgatives a TV3 em semblen de gran interès i, de retruc, els llibres que les recopilen També. Com aquest d’ara que aplega els continguts de la segona temporada d’“Economia en colors”. Us recomano que no us perdeu aquesta entrevista que li van fer a Vilaweb fa poques setmanes.

Màrius Serra, “La novel·la de Sant Jordi” (Ara Llibres).  Primera incursió de Marius Serra en el gènere negre. Una novel·la enginyosa que estic segur que aquest Sant Jordi obtindrà el reconeixement d’una pila de lectors que el compraran per al consum propi o per regalar-lo. En vaig parlar en aquest article i trobareu aquí i aquí més informació. I si entreu aquí  podreu veure l’entrevista que l’Anna Guitart li ha fet aquesta setmana en el programa “Tot el temps del món”.

(si feu clic al damunt, la imatge creix)

———————————————————-

CINC LLIBRES MÉS TAMBÉ RECOMANABLES

Antoni Bassas, “Bon dia, són les vuit!” (Edicions Destino). Premi Josep Pla 2018. Els records del pas d’un home honest i un professional de gran nivell pel programa dels matins de Catalunya Ràdio. Més informació aquí i aquí. I si entreu aquí trobareu l’entrevista que li varen fer al “Més 324”.

Carlota Benet, “Papitu. El somriure sota el bigoti” (Columna). Un llibre delicat que va molt més enllà del tribut d’una filla al seu pare. Vegeu aquí la meva crítica i entreu aquí per tenir més informació.

Raül Garrigasait, “Els estranys” (Edicions de 1984). Un llibre doblement premiat: Premi Llibreter de 2017 i, més cap aquí, Premi Òmnium Cultural a la millor novel·la publicada l’any passat. Una aposta, doncs, bastant segura, us ho garanteixo. Amb la discreció que sol acompanyar la majoria de les vegades el talent, Raül Garrigasait és, al meu parer, un dels cervells més ben moblats que ara mateix tenim en el nostre món cultural. Aquí i aquí trobareu més informació i aquí l’entrevista que li varen fer al “Més 324”.

Vicenç Pagès Jordà, “Robinson” (Editorial Empúries). Amor, follia i soledat; tot ben barrejat i mesurat. Vegeu aquí i aquí més informació

Jordi Puntí, “Això no és Amèrica” (Editorial Empúries). El retorn de Puntí per la porta gran mentre enllesteix la novel·la sobre Xavier Cugat en la qual treballa des de fa uns quants anys. Aquí i aquí trobareu més informació. I aquí l’entrevista que l’Anna Guitart li va fer a “Tot el temps del món”.

(si feu clic al damunt, la imatge creix)

  ————————————————————–

ALTRES LLIBRES QUE, EN PRINCIPI, EM SEMBLEN INTERESSANTS, PERÒ QUE ENCARA NO HE POGUT LLEGIR

Xènia Bussé, “De més verdes en maduren” (Acontravent).

Maria Conca & Josep Guia, “A frec del seu nom. Vida, obra i lluita de Xavier Romeu” (Edicions El Jonc).

Albano Dante Fachín & Àngels Martínez Castells, “Informe urgent des dels escons 4 i 5” (Autoeditat). Més informació aquí.

Pau Faner, “Les senyoretes es cremen amb la llum” (Ensiola Editorial). Més informació aquí.

Maria Guasch, “Els fills de Llacuna Park” (L’Altra Editorial).

Julià Guillamon, “El barri de la plata” (L’Avenç). Més informació aquí.

Jordi Llavina (editor), “Terra de lletres” (Editorial Comanegra). Més informació aquí.

Ignasi Llorente, “La història de la ciència com mai te l’han explicat” (Angle Editorial). Més informació aquí.

Per Petterson, “Sortir a robar cavalls” (Trad. Carolina Moreno) (Club Editor).

Martí Porter, “Carmen a Granollers. Ocell rebel” (Editorial Alpina).

Adrià Pujol Cruells, “Els barcelonins” (L’Avenç). Més informació aquí.

Adrià Pujol Cruells & Rubén Martín Giráldez, “El fill del corrector / Arre, arre, corrector” (Hurtado & Ortega Editores).

Jordi Puntí, “Tot Messi” (Editorial Empúries). Més informació aquí.

Éric Vuillard, “L’ordre del dia” (Trad. Jordi Martín Lloret) (Edicions 62) Premi Goncourt 2017.

——————————————————–

ELS CLÀSSICS…

Aristòtil, “Poètica” (Fundació Bernat Metge).

Blai Bonet, “El mar” (Club Editor).

Víctor Català, “Tots els contes, 1” (“Jubileu” i “Vida mólta”) (Club Editor).

Josep Maria Espinàs, “Combat de nit” (Edicions La Campana).

Ignasi de Loiola, “Exercicis espirituals” (edició bilingüe) (Fragmenta Editorial).

Mercè Rodoreda, “La mort i la primavera” (Club Editor). Summament recomanable aquesta entrevista a l’editora del llibre Maria Bohigas en el programa “Tot el temps del món”.

Francesc Trabal, “Novel·les I” (“L’home que es va perdre”, “Quo vadis, Sànchez?”, “Era una dona com les altres” i “Hi ha homes que ploren perquè el sol es pon”) i “Novel·les II” (“Vals” i “Temperatura”) (els dos llibres editats per Quaderns Crema).

… I ELS “ANYS” DE L’ANY

Any Montserrat Abelló: vegeu aquí la pàgina web de l’Any.

Any Maria Aurèlia Capmany: vegeu aquí la pàgina web de l’Any.

  • Agustí Pons, “Maria Aurèlia Capmany. L’època d’una dona” (edició del Centenari) (Editorial Meteora & Ajuntament de Barcelona). Més informació aquesta entrevista a Vilaweb i també en aquesta entrevista al “Més 324”.

Any Pompeu Fabra: vegeu aquí la pàgina web de l’Any  i aquí l’IMPORTANTÍSSIM “Portal Pompeu Fabra”, amb l’Obra Completa de Fabra digitalitzada. Més informació aquí.

Any Carles Fages de Climent: vegeu aquí la pàgina web de l’Any.

Any Raimon Panikkar: vegeu aquí la pàgina web de l’Any.

Any Manuel de Pedrolo: vegeu aquí la pàgina web de l’Any.

  • Bel Zaballa, “Manuel de Pedrolo. La llibertat insubornable” (Sembra Llibres)
  • Sebastià Bennasar, “Manuel de Pedrolo, manual de supervivència” (Editorial Meteora).
  • Tres reedicions i novetats de Pedrolo explicades (aquí) al programa “Tot el temps del món”.

I ja posats a evocar escriptors desapareguts proposo també Terenci Moix, que fa quinze anys que ens va deixar. Aquest Sant Jordi podem trobar dues novetats recomanables: “El dia que va morir Marylin” (reedició) (Edicions 62) i “Tots els contes”, amb pròlegs de Julià Guillamon i Pere Gimferrer (labutxaca).

——————————————————–

LA REPÚBLICA. ÉS A DIR, LA DIGNITAT

(si feu clic al damunt, la imatge creix)

Per començar passarem revista al que podríem denominar “el kit de la dignitat”, molt adequat per lluir a tothora i, sobretot, el dia de Sant Jordi.

Consta de: bufanda groga, nas vermell de pallasso, llaç en forma de “pin”, bossa groga de roba “O República o República”, adreces dels ostatges que tenim empresonats a España, cartell “Llibertat presos polítics” i tres llibres:

  • “Per la llibertat! (mai no podran empresonar les idees)”, de diversos autors, (Ara Llibres)
  • “Dies que duraran anys”, de Jordi Borràs i diversos autors (Ara Llibres).
  • “Operació Urnes”, de Laia Vicens & Xavi Tedó (Columna Edicions).

——————————————————–

AFERS DE LLENGUA

Enric Gomà, “Control de plagues” (Editorial Pòrtic).

I a més a més dos llibres amb intencions molts similars i benemèrites: aclarir dubtes sobre la nova normativa gramatical i ortogràfica promulgada recentment per l’Institut d’Estudis Catalans:

  • Jordi Ginebra i Serrabou, “La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica” (Universitat Rovira i Virgili).
  • Neus Nogué Serrano, “La nova normativa a la butxaca” (Publicacions de l’Abadia de Montserrat).

——————————————————–

TRES PROPOSTES ESPECIALS

  • “Matar al monstre”, un projecte impulsat per l’editorial Comanegra que posa en marxa així la seva col·lecció de ficció. Consta d’una sèrie de set novel·les ambientades a Barcelona entre 1818 i 2018 que, com a element en comú, han de remetre d’alguna manera al mite de Frankenstein que ara, precisament, compleix dos-cents anys des que Mary Shelley el va crear. Fins ara s’han publicat tres títols:
    • Ada Castells, “La primavera pendent”, situada el 1818
    • Susanna Rafart, “La fugida d’Urània”, situada el 1888
    • Julià de Jòdar, “Els vulnerables”, situada el 1929
    • Pendents encara de publicar les novel·les de Jordi Coca (maig), Núria Cadenes i Mar Bosch (setembre) i Miquel de Palol (desembre)
    • Vegeu aquí més informació.

 

  • “Envinats”, una col·lecció de “plaquettes” que és la targeta de presentació d’una nova i molt prometedora editorial, Vibop Edicions, dedicada a aprofundir en la relació del món del vi amb la cultura i la creació. La intenció dels seus promotors és treure cada any quatre títols editats amb una cura exquisida, dos a la primavera i els altres dos a la tardor. Els primers que han vist la llum són:
    • “A l’avantguarda del vi”, de Josep Roca, descripció de dos tastos fets i comentats pel sommelier i copropietari del Celler de Can Roca.
    • “Les olors en la literatura”, a cura de Vicenç Pagès Jordà. Tria de fragments literaris d’autors universals on apareixen olors i pudors.

 

  • “Quid Pro Quo”, un nou segell d’El Gall Editor dedicat a les traduccions al català de grans títols de la literatura internacional. De moment, de cara a Sant Jordi, ja han sortit al carrer els dos primers títols.
    • Alberto Manguel, “Stevenson sota les palmeres” (trad. Dolors Udina).
    • Yasushi Inoue, “L’escopeta de caça” (trad. Jordi Mas López).
    • Vegeu aquí més informació.

——————————————————–

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!