Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

21 de novembre de 2016
0 comentaris

Va passar el 1967: aviat farà 50 anys.

* Gener: l’Escola de Disseny EINA comença les seves activitats.

* 27 de gener: el cantant Luigi Tenco es suïcida a Sanremo. Tenia 28 anys.

* 27 de gener: els astronautes americans Grissom, White i Chafee moren carbonitzats en incendiar-se, en un simulacre de vol, la càpsula de la nau en proves Apol·lo 1.

* 13 de febrer: obre portes la sala Bocaccio al carrer Muntaner de Barcelona.

* Març: TVE comença a emetre el programa en català “Mare Nostrum”, de caràcter informatiu i literari.

* 3 de març: homenatge a Jordi Rubió i Balaguer a la Facultat de Dret. La policia deté 17 persones i durant les gestions per alliberar-les es mor (quatre dies després, el 7 de març) el degà del Col·legi d’Advocats Frederic Roda Ventura.

* 9 de març: s’inauguren les parades fixes de venda de llibre vell del carrer Diputació, just darrere de la Universitat de Barcelona.

* 18 de març: primer recital de Lluís Llach com a setzè membre dels Setze Jutges a Terrassa.

* 31 de març: Jann Haworth i Peter Blake fan la fotografia de la portada de l’àlbum dels Beatles “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. El disc es publicarà dos mesos després.

* 1 d’abril: s’inaugura l’aeroport Girona-Costa Brava.

* 1 i 2 d’abril: primers recitals de Joan Manuel Serrat al Palau de la Música Catalana. Hi presenta el seu primer LP. En la primera part del programa canten també Jacinta, Jocelyne Jocya i Marian Albero.

* 21 d’abril: cop d’estat dels coronels a Grècia.

* 23 d’abril: es mor el coronel Vladimir Mihailovitx Komarov, tripulant de la càpsula Soiuz 1. És el primer accident mortal en un vol espacial.

* 1 de maig: Elvis Presley es casa amb Priscilla Ann Beaulieu Wagner a l’hotel Aladdin de Las Vegas.

* 7 de maig: primer concert del Grup de Folk a la parròquia de Sant Felip Neri de Barcelona.

* 25 de maig: primer i únic concert dels Setze Jutges al Palau de la Música Catalana.

* 1 de juny: els Beatles publiquen el disc “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.

* 5 a 10 de juny: Guerra dels Sis Dies. Les tropes d’Israel entren en el territori egipci de l’est del canal de Suez, vencen l’exèrcit de Jordània i ocupen la península del Sinaí.

* 7 de juny: es mor l’escriptora Dorothy Parker. Tenia 73 anys.

* 13 de juny: s’obre al trànsit l’avinguda Meridiana de Barcelona.

* 16 de juny: s’inaugura a l’Hospitalet el polígon d’habitatges de Bellvitge.

* 16 a 18 de juny: festival Monterey Pop; “Summer of Love” a Haigh-Ashbury (San Francisco)… eclosió del moviment “hippie”.

* 25 de juny: primer programa de televisió emès per Mundovisión. Es va dir “Our World” i per la part britànica els Beatles van sortir gravant “All you need is love”. L’aportació de TVE va consistir en imatges de barques de pescadors a la badia d’Algesires amb Gibraltar al fons.

* 25 de juny: es mor el pintor Josep Obiols. Tenia 73 anys.

* 8 de juliol: durant la nit del 8 al 9 un grup de joves segresta la imatge de la Mare de Déu del santuari de Núria com a acte de suport a la campanya “Volem bisbes catalans”. No la varen tornar fins al 28 de gener de 1972, just el dia que Narcís Jubany prenia possessió com a bisbe de Barcelona (més informació aquí).

* 13 de juliol: el ciclista anglès Tom Simpson es mor a causa d’una aturada cardiorrespiratòria durant l’ascens al Mont Ventoux en la 13a etapa del Tour de França.

* Agost: el Publi Cinema es converteix en la primera sala d’art i assaig de Barcelona. El programa inaugural el formen “Repulsión”, de Roman Polanski, i el curtmetratge “Cercles”, de Ricardo Bofill Levi.

* 27 d’agost: es mor Brian Epstein, mànager i descobridor dels Beatles. Tenia 32 anys.

* Setembre: Novena  –i darrera–  edició del Festival de la Canción Mediterránea. La cançó guanyadora és “La chanson du bonheur”, cantada per Guy Mardel i Nancy Holloway.

* Octubre: Joan de Sagarra utilitza per primera vegada l’expressió “gauche divine” en un article sobre la presentació de l’Editorial Tusquets en la seva columna del diari “Tele/eXprés”.

* 3 d’octubre: es mor el cantant Woody Guthrie. Tenia 55 anys.

* 9 d’octubre: assassinat del comandant Ernesto “Che” Guevara a la selva de Bolívia.

* 10 d’octubre: eleccions a Procuradors en Corts pel terç familiar. A Barcelona surt elegit Juan Antonio Samaranch.

* 15 d’octubre: mentre era a la Fira del Llibre de Frankfurt un tramvia atropella l’editor Víctor Seix. Es va morir el dia 21 del mateix mes.

* 7 de novembre: Àngel Fabregas, llibreter de la Llar del Llibre, crea la discogràfica Als 4 Vents. Va funcionar, amb dificultats, fins al 1971.

* 13 de novembre: el cine Savoy de Barcelona s’estrena també com sala d’art i assaig amb la projecció de “The Servant”, de Joseph Losey.

* 23 de novembre: s’estrena “La piel quemada”, de Josep Maria Forn. Va ser la primera pel·lícula que abordava el tema de la immigració a Catalunya.

* 26 de novembre: primer concert de Quico Pi de la Serra en solitari al Palau de la Música Catalana.

* 30 de novembre: apareix el número 1.000 del “Tele/eXprés” i s’inaugura l’edifici del diari al xamfrà Aragó-Roger de Flor.

* Desembre: s’edita per primera vegada la nadala de la Fundació Jaume I, de la família Carulla.

* 3 de desembre: el cirurgià Christian Barnard fa el primer trasplantament de cor humà a l’hospital Groote Schuur de Ciutat del Cap.

* 10 de desembre: es moren en accident d’aviació Otis Redding (26 anys) i el grup The Bar-Kays.

* 15 de desembre: la revista “Fotogramas” arriba al número 1.000 i introdueix el color a les seves pàgines.

* 27 de desembre: es mor el matemàtic Ferran Sunyer i Balaguer. Tenia 55 anys.

 

* Alguns discos importants de 1967: “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, Beatles /// “The Piper at the Gates of Dawn”, Pink Floyd /// “The Velvet Underground & Nico”, The Velvet Underground /// “The Doors”, The Doors /// “Sunshine Superman”, Donovan /// “Are you Experienced?” i “Axis: Bold as Love”, The Jimi Hendrix Experience /// “Francesc Pi de la Serra”, Francesc Pi de la Serra /// “Raimon al Palau” i “Cançons de la roda del temps”, Raimon /// “Joan Manuel Serrat” i “Cançons tradicionals”, Joan Manuel Serrat /// “Taxista” (EP), Pau Riba /// “Festival Folk”, Grup de Folk. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!