Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

27 de juliol de 2016
0 comentaris

Generositat, seriositat i prestigi: visita al Banc dels Aliments.

De vegades hi ha coincidències que semblen planificades expressament. La setmana passada estava enllestint la carta a la meva néta en la que li parlava de la generositat (aquesta) quan vaig tenir l’oportunitat, gràcies a la G., una bona amiga, de fer una interessant immersió en una iniciativa que, entre molts altres valors, està inspirada precisament per la generositat: vaig fer una visita al Banc dels Aliments. Més exactament al centre logístic i d’emmagatzematge que la Fundació Banc dels Aliments té al carrer Motors de la Zona Franca de Barcelona. (vegeu aquí la seva pàgina web)

No cal dir que a casa coneixem l’existència del Banc i que hi col·laborem cada vegada que posa en marxa alguna campanya especial de recapta d’aliments. A més a més, ens consta que gran part de la feina que desenvolupa la fan persones voluntàries com la meva amiga G.. Però el cert és que una cosa és la imatge mental que qui més qui menys es pot fer d’una entitat com la Fundació Banc dels Aliments i una altra molt diferent la constatació “in situ” de tot el que fa i de com ho fa. Això és el que vaig poder copsar durant la meva visita.

La primera impressió va ser la de trobar-me en un lloc on la feina es fa amb rigor i seriositat. Un gran pati d’entrada i sortida de camions, un moll de descàrrega, un equip de persones traginant palets i prenent nota de les trameses, un espai per a les cambres frigorífiques i, un cop en la zona administrativa, un clima de tranquil·litat i eficiència (acompanyat d’una mica de xafogor, si ho he de dir tot).

Rellegeixo el que he escrit fins ara i m’adono que he emprat dues paraules que descriuen molt bé el tarannà del Banc dels Aliments: generositat i seriositat. Una generositat alegre i convençuda de l’eficàcia de la feina que tots els implicats duen a terme. I una seriositat que jo associo amb un altre concepte del qual la Fundació pot presumir amb raó: el prestigi.

La Fundació del Banc dels Aliments no té cap altra entitat que li disputi el lloc, que pretengui fer-li la competència; però sí que penja d’un concepte tan volàtil com és el prestigi. Un valor que costa molts anys de guanyar i que es pot malmetre en qüestió d’hores. I més en èpoques com l’actual en què el flux d’opinions  –destraleres o fonamentades, que no ve d’un pam–  circulen per la xarxa amb una impunitat que fa feredat.

Un prestigi que es fonamenta en una doble confiança que els ciutadans hem dipositat en la Fundació: l’absoluta pulcritud i transparència de la gestió dels recursos econòmics i la feina rigorosa de control de la qualitat dels productes que distribueix. Una confiança ciutadana a la que no són alienes, naturalment, les entitats col·laboradores  –més de 400 entre entitats i agrupacions–  que són les que posen a les mans de les persones més necessitades els aliments que el Banc administra.

Les dades generals del funcionament de la Fundació Banc dels Aliments les podeu trobar en la Memòria anual (vegeu aquí la de 2015) de la qual extrec algunes dades que em semblen significatives:

*  Durant tot el 2015 cada dia han entrat i sortit del Banc 65.608 quilos d’aliments.

* S’han repartit 4.015.000 litres de llet.

* S’han proporcionat a les entitats receptores 135 congeladors.

* Les despeses de funcionament del Banc han representat 5,1 cèntims d’euro per cada quilo d’aliment.

* El grau de satisfacció de les entitats receptores ha estat de 7,9 en una escala de valoració de l’1 al 9.

* En els darrers cinc anys s’han quadruplicat les donacions d’aliments recuperats dels excedents agrícoles.

* POTSER LA DADA MÉS SIGNIFICATIVA: El Banc dels Aliments cobreix només el 23% de les necessitats d’alimentació per persona a la província de Barcelona.

És a dir, que encara queda molt de camp per recórrer…

No vull acabar l’apunt sense recomanar-vos de fer una ullada a la Carta Fundacional (vegeu-la aquí),  que descriu els objectius amb què es va crear, l’any 1987, la Fundació Banc dels Aliments, i deixar constància dels sis valors sobre els quals es basen totes les seves actuacions:

* Lluita contra el malbaratament i la fam d’aquí.

* Primacia de la gratuïtat, tant en la recepció com en el repartiment dels aliments.

* Distribució justa.

* Millora de la sostenibilitat de la cadena alimentària.

* Gestió per mitjà del voluntariat.

* Transparència en la gestió dels recursos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!