Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

20 de maig de 2016
0 comentaris

¿Us agradaria saber què llegeixen els animals abans de dormir?

Com diu la cançó de Rubén Blades que cantaven els de la Plateria, la vida et dóna sorpreses (ai, ai). M’explicaré:

Fa vuit o nou anys, per l’època que a l’A. i a mi se’ns van començar a despertar l’instint d’avis (un instint que diuen que sol presentar-se entre els 50 i els 60 i que en el nostre cas estava carregat de bons propòsits i poca cosa més, perquè aleshores les perspectives que teníem d’exercir aquest bell ofici eren més aviat magres); fa vuit o nou anys, dic, vàrem començar a fer col·lecció de llibres i contes infantils. Per si de cas.

No era res obsessiu, que quedi clar, però no us he de negar que de tant en tant, ja fos en una fira de llibres, en una botiga especialitzada o, senzillament, perquè alguna editorial m’enviava novetats d’aquesta modalitat literària, quan ensopegàvem amb un llibre que ens cridava l’atenció l’agafàvem i el guardàvem. Va ser d’aquesta manera com a poc a poc la pila de contes infantils va començar a créixer en un racó de l’armari que tenim per emmagatzemar els objectes que volem conservar per allò del “dia de demà”.

I ara, quan ja tenim una néta que és a pocs dies de complir els quatre anys, visitem de tant en tant aquell racó de meravelles ocultes i en seleccionem una o dues per a la senyoreta que, generalment, les acull amb força entusiasme.

Una d’aquestes meravelles la vàrem recuperar la setmana passada. És un llibre original francès publicat el 2008 per les Editions Sarbacane de París i editat tres anys després aquí en català sota el segell de l’Editorial Joventut. Es titula “¿Què llegeixen els animals abans de dormir?” i és el fruit de la feina i la inspiració de l’il·lustrador Nicolas Duffaut i de l’escriptor Noé Carlain (pseudònim que, pel que sembla, amaga un duet format pels senyors Carl Norac i Alain Grousset).

“¿Què llegeixen els animals abans de dormir?” és, al meu parer, un artefacte magníficament pensat per atreure l’atenció dels infants a partir de 3-4 anys, estimular-los el sentit de l’humor i familiaritzar-los amb els dobles sentits d’alguns conceptes que donem per sabuts.

L’estructura del llibre és summament senzilla: a cada pàgina de l’esquerra hi ha una frase breu que es refereix a un animal concret i a les seves lectures, i a la pàgina de la dreta una il·lustració que complementa i enriqueix la idea. Poso un exemple: “El llop llegeix ‘Els tres porquets’ i… un llibre de cuina”, i al costat la imatge d’un llop vestit de cuiner que cou en una gran olla els tres pobres porquets mentre consulta un llibre que es diu “Les receptes de l’àvia”.

Més exemples: “Al cangur només li agraden els llibres de butxaca”, “Els gossos sempre compren els llibres al mercat de les puces” (molt francès, aquest), “Als pingüins els interessa el llibre blanc del medi ambient”“A la nit, els ratpenats es fan un tip de riure amb les històries de vampirs”. O aquests dos que potser diria que són els meus preferits i que trobareu reproduïts aquí sota: “A la girafa també li agrada llegir, però no li és fàcil” i “Els gripaus rellegeixen tota l’estona la mateixa història del petó i el príncep encantat”.

(Si piqueu al damunt, la imatge se us farà una mica més gran)

Girafa

GripausL’apoteosi final, però, la trobem a l’última pàgina, l’única en què la il·lustració va de banda a banda, i, com no podia ser altrament tractant-se d’animals que llegeixen llibres, fa referència… a les rates de biblioteca.

RatesEn fi, vet aquí un llibre sorprenent, senzill i intel·ligent que no busca res més (ni menys) que un somriure còmplice. Tant dels infants com dels adults que els acompanyen en la lectura. D’això ara en diuen “transversalitat”. Una característica que, quan s’assoleix, té molt de mèrit.

O almenys així m’ho sembla…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!