Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

21 de febrer de 2016
4 comentaris

“Les campanes”, un bon article de Narcís Comadira.

Sobre el tema de les campanes que molesten el son de la gent  –sobretot dels turistes i dels nouvinguts–  s’ha escrit molt en els últims temps i la meva opinió és que estem carregats de punyetes i que encara ens passa poc, de tanta tonteria com arrosseguem.

L’escriptor Narcís Comadira va fer dies enrere un article en el que parlava de les campanes de la catedral de Girona, unes de les que han motivat controvèrsia, amb uns raonaments que em varen semblar exemplars. Per això l’he volgut repescar aquí.

Podeu veure’l en el web del diari fent clic aquí o, si us fa mandra activar el dit, llegir-lo just aquí sota. Feu-ho, que val la pena.

 

Les campanes

Narcís Comadira (diari Ara, diumenge 13 de febrer de 2016)

He llegit que a Girona, de nit, les campanes de la catedral ja no toquen les hores. La Beneta ha de callar i aquelles seves campanades vellutades i greus ja no marquen les hores dels insomnes ni acompanyen les dels que dormen acotxats pel confort del seu ressò. Quan vivia a Girona, m’agradava sentir-les, les campanes. Els rellotges de l’ajuntament i de la catedral marcaven l’hora civil i la religiosa. Mai no tocaven alhora. A mi el que m’agradava era el de la catedral. Des del carrer Nou, el sentia molt poc, si no és que bufava la tramuntana. Llavors, el vent portava el so fins a casa i se sentia molt a prop, sobretot a l’estiu, que obríem les finestres de la galeria. Les campanades em feien companyia. Moltes no les sentia, ja se sap, els adolescents dormen amb un son segur, però cap a l’alba, quan el dia clarejava, sentir les cinc, les sis, anar seguint cada cop de batall era reconfortant. Tres, quatre, cinc… Les cinc, només són les cinc, encara em queden tres hores, pensava, i m’hi girava. Les sis ja no les sentia… Quina meravella, les campanes, sobretot a la nit, quan un silenci espès flotava sobre la ciutat adormida. Les campanes eren el pols de la vida.

De dia, al col·legi dels maristes, aquell col·legi que era tan a prop de la catedral que tothom en deia els maristes de la catedral, aquell col·legi on va estar intern Josep Pla, les campanades de les hores semblava que et queien a sobre. Marcaven el ritme de les classes i del pati. Formen part de la meva educació. També se sentien les que cridaven a conventual, les de l’àngelus, les pròpiament religioses. I quan tocaven a mort se’t ficaven a dins: tètriques, una mica esfereïdores, nang, nang, nang, lentament, pausadament, et feien estremir. I quan estaven contentes, quan tritllejaven, eren una font d’alegria. Et feien saltar el cor. Les de Pasqua, les de Corpus, les de la nit de Nadal. Les campanes eren un signe d’identitat de Girona, sobretot les de la catedral.

I quan vaig viure al seminari o, anys més tard, al nostre estudi del carrer d’Alemanys, va ser posar-se a dins d’aquell concert de temps i de so. Benaurada Beneta, quanta companyia no em vas fer. Al seminari, marcant-me les hores que em quedaven de dormir. A l’estudi d’Alemanys, quan retiràvem tard, eres d’alguna manera una veu familiar que ens renyava. Quines hores, semblaves dir, quan tocaves tres o quatre campanades. No cal dir quan en tocaves nou i ja era clar.

I ara, de nit, les fan callar, les campanes. Girona s’ha tornat una ciutat moderna, un parc temàtic turístic, i tot s’ha de sacrificar al vedell d’or. Fins i tot l’ànima. I les campanes formen part de l’ànima d’una ciutat. I com que els turistes volen anar al Barri Vell, que és més típic, i al Barri Vell és on hi ha la catedral i la majoria d’esglésies i convents, és on se senten més campanes. I això no pot ser, sembla. És la mateixa història d’aquells barcelonins que volen anar a viure a pagès, però denuncien que hi ha granges que fan pudor. A pagès hi ha pudors, al Barri Vell de Girona hi ha campanes. És així.

Jo em temo, però, que la iniciativa silenciadora ha sortit dels que manen. No crec que gaires turistes s’hagin queixat. Es tracta de facilitar el repòs dels visitants. ¿I com és, pregunto, que mai no se’ls havia acudit facilitar el repòs dels ciutadans de tota la vida? ¿O és que els gironins tenen l’orella dura i no les senten, les campanes? ¿Només són els turistes que tenen dret a dormir tranquils? Per perpetrar aquest crim s’han posat d’acord l’Ajuntament i el bisbat; per això sí que han trobat consens. En canvi no en troben perquè la catedral, que és de tots els gironins, estigui oberta als ciutadans que hi pugen, per resar o per meditar o simplement per passejar-hi. No, la catedral ja no és una església, és un museu. I s’ha de pagar entrada. I és clar, aquelles corrues de turistes que la visiten, i paguen, bé tenen dret a dormir bé. Només faltaria que es despertessin amb caparrassa i s’estimessin més anar a prendre un cafè que visitar la seu.

Per què no anunciem: Girona, ciutat de campanes! Per què no n’expliquem la història, en donem a conèixer els noms? Per què no insistim que les escoltin, que són meravelloses? A vostè, senyor turista, ¿li agradaria d’anar a Venècia i trobar-se que han assecat els canals per treure’n la humitat i, a l’estiu, la pudor? No. Qui no vulgui pols, que no vagi a l’era.

De tota manera, això durarà poc. Aviat, al Barri Vell, la crida del muetzí despertarà tothom des d’alguna mesquita…

Comparteix a facebook

  1. Gòita, tot això està molt bé, vull dir, que aquesta literatura està molt bé, amb prò, el poglema és que si això ha passat és perque hi ha unes lleis que ho permetien, unes lleis que ni son d’ una dictadura, ni son de Madrit, son de l’Ajuntament de Girona i son de la Generalitat de Catalunya.

  2. ….,donç això, son de l’Ajuntament i de la Generalitat, i totes dues institucions, hi incloc el Parlament ací, legisment molt i molt malamament, una merda, vaja!
    Diuen que les lleis les encarreguen amb uns despatxos d’ advocats i ells es limiten a fer quatre correccions i a votarsegons la consigna de partit, és resultat del què sigui, així o d’ una altra manera és que no es te per res al poble, ni la seva manera de fer, ni de viure, ni treballar terra o de repartir-la entre els fills.

    I si ara ho han pogut arreclar es perque havien fotut un altra llei que contradeia la primera i ni ho sabien ni ells mateixos.
    La cosa fotuda és que estem encarant la independència amb el bagatge d’ aquests inútils pel país, i amb el fet que encara n¡ hi ha un munt a dintre de tot arreu tot i la neteja que se n’ ha fet a les elecions del maig i del setembre passats.

  3. sóc gironí de naixement i fa anys me’n vaig anar per no haver de suportar algunes coses (entre elles la pretesa i ridícula superioritat d’alguns gironins sobre la resta del país i el soroll de les campanes tocant allò que no sona cada quart d’hora com si la gent no tingués rellotge) i veig que alguns que van de progres com l’autor de l’article estan ancorats a l’època de la Inquisició. Quan es va inventar l’electricitat per a poder acoblar rellotges i campanes? Al segle XIV potser? Algú ha pensat els trastorns molts d’ells irreversibles que causa l’excés de soroll? Informeu-vos una mica si us plau. El món de la medicina per sort ho acabarà aclarint i s’acabaran les collonades a favor del soroll de les campanes. Fa cinquanta anys no se sabia el mal que causa el tabac i ara si comptem els morts per causa d’ell ens esgarrifaríem. Una mica d’humilitat si us plau senyor Comadira.

  4. sóc gironí de naixement i fa anys me’n vaig anar per no haver de suportar algunes coses (entre elles la pretesa i ridícula superioritat d’alguns gironins sobre la resta del país i el soroll de les campanes tocant allò que no sona cada quart d’hora com si la gent no tingués rellotge) i veig que alguns que van de progres com l’autor de l’article estan ancorats a l’època de la Inquisició. Quan es va inventar l’electricitat per a poder acoblar rellotges i campanes? Al segle XIV potser? Algú ha pensat els trastorns molts d’ells irreversibles que causa l’excés de soroll? Informeu-vos una mica si us plau. El món de la medicina per sort ho acabarà aclarint i s’acabaran les collonades a favor del soroll de les campanes. Fa cinquanta anys no se sabia el mal que causa el tabac i ara si comptem els morts per causa d’ell ens esgarrifaríem. Una mica d’humilitat si us plau senyor Comadira.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!