Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

25 de gener de 2016
1 comentari

Un pensament per a la Rondalla de la Costa (i per a Marià Albero)

A principis de gener, quan vaig escriure aquell parell d’apunts sobre la nostra visita a la ciutat de València, explicava (aquí, més concretament) que en arribar a les Torres de Quart l’A. i jo vàrem retre un merescut homenatge musical a La Rondalla de la Costa escoltant “L’autobús fa l’amor amb les Torres de Quart”, un dels temes del seu únic disc  —“Records de València” (Zeleste-Edigsa, 1976)–  que porto sempre dintre de l’iPhone.

En llegir l’apunt un seguidor d’aquestes Totxanes em va demanar que si la cançó es trobava a You Tube la pengés al Bloc. Li vaig respondre que tant aquesta com la resta de cançons del disc es poden escoltar per Spotify i em va tornar a demanar que, tanmateix, mirés de penjar la cançó aquí.

Així doncs, perquè no sigui dit que em faig de pregar (a part que em plau moltíssim contribuir a recordar la bona música de la Rondalla), faig cas a la petició del lector:

Val a dir que un altre dels motius per fer aquest apunt d’avui és recordar la figura d’una de les ànimes del grup (*) que fa tres anys ens va deixar en plena maduresa creativa. Em refereixo a Marià Albero (vegeu aquí i també aquí). Per això, en honor seu he triat una altra de les perles de “Records de Vaència”: “El vol en arc”, un poema d’Enric Navarro amb música del mateix Albero que és qui la canta. A més a més, observo que qui ha triat les imatges que il·lustren la cançó a You Tube ha volgut retre un homenatge a la figura del cantant desaparegut ja que ell, en diverses etapes de la seva vida, n’és el protagonista principal:

Per cert, escorcollant per la xarxa he trobat una excel·lent pàgina dedicada a La Rondalla de la Costa i a la colla dels Batllés, Joseph, Ammann, Albero, etc. La pàgina  –magnífica, ho repeteixo–  és aquesta i la signa Ona Edicions Musicals. Entreu-hi, feu-me cas.

———————————————————————————————————–

(*) L’altra ànima de La Rondalla de la Costa era Xavier Batllés, un dels fundadors de la primera i mítica Orquestra Mirasol i autor del no menys mític “To de re per a mandolina i clarinet”. El trobareu aquí sota en una recuperació que es va fer per a una pel·lícula que fa cinc anys va passar pel programa “Sputnik” de TV3. No perdeu de vista ni un detall d’aquests esplèndids tres minuts i mig plens de talent i de bona sintonia entre els músics. Començant pel primer rostre que apareix  —Víctor Ammann, al piano elèctric, i mort (meeeerda!) el febrer de 2013 (vegeu aquí)–  i continuant per la resta d’intèrprets: Manel Joseph, Joan Fortuny, Carles Benavent, Joan Albert Amargós i el mateix Xavier Batllés. Quina delícia…

 

  1. El video de “L’autobus…..” realitzat i penjat per Xavier Batllés,
    el de “El vol en arc” muntat amb gran part de fotos pròpies per Manel Joseph. Ah, Gràcies !!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!