Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

26 d'agost de 2015
8 comentaris

La ronya del catanyol: sobretot, molt “cuidado”.

Continuem, com sempre, a l’empara del mestre Pau Vidal i del seu llibre “Catanyol.es” (Barcanova, 2012) de lectura imprescindible. Un llibre que, tal com ens explica aquídemostra que, encara que sembli mentida, el catanyol té cura. És una crosta que en major o menor mesura tothom porta enganxada a la sola de la sabata i de la qual fóra bo que ens anéssim desprenent. Tot és qüestió de posar-s’hi:

50. Jardí amb gos

EXEMPLE D’ÚS: “Cuidado!”

ÚS CORRECTE: “Alerta / compte / ep!”

EXPLICACIÓ: I per tant també “Alerta amb la pluja!”, “Compte amb el sot!”, “Ep, no badem!” i similars.

——————————————————————————————————————–

(Si voleu veure tota la sèrie “La ronya del catanyol” feu clic aquí)

  1. Uns dubtes:

    És correcte “tenir cura de l’ancià” i “anar en compte al creuar la carretera”?

    Atentament, i moltes gràcies

    1. Jo diria que la primera frase és correcta i que a la segona escriuria “amb compte”, però com que, de fet, jo no sóc més que un enllaç amb en Pau Vidal li faré saber els dubtes que em planteja perquè els aclareixi.

    2. Hola, JR. La primera frase és perfectament correcta, ja ho crec. Què és el que et fa dubtar? Quant a la segona, a més de la preposició que et diu en JJ (anar AMB compte), la parla genuïna sol dir ‘travessar’ (o també ‘traspassar’) la carretera.

  2. Ara que hi penso, normalment he sentit dir “no traspassis el carrer sense mirar!” o “no travessis sense mirar”, però em refereixo al parlar barceloní d’Horta.

    Atentament, i gràcies

    1. Abans de TV3 a Barcelona es traspassava la Diagonal, laRambla o qualsevol altre carrer. Ara com que en castellà es diu creuar i també a TV3, s’està difonent creuar. Catanyol en estat pur.

  3. Que coi es això del catanyol? Jo parlu barsaluní, que és la llengua que parlem més de la meitat dels catalans, i no això raru que parlan als poblas i a TV3, i que de vegades costa de entendre, que sembla que hu facin només per que els de Barcelona no els entenguem. Reivindiquem el xava, futura llengua oficial de la ciutat-estat de Barcelona, la Singapur del Mediterrani Ucsidantal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!