Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

16 de juny de 2015
2 comentaris

Totxanes: onze anys pujant paret.

Avui, el mateix dia que els seguidors de James Joyce celebren el “Bloomsday”, es compleixen onze anys de la publicació en aquest Bloc del meu primer apunt. Va ser aquest, tot i que al llarg del mateix dia en vaig escriure un altre —aquest i l’endemà un tercer —aquest— que completaven la meva presentació i que, tot i que volien dir en poc espai una pila de coses (pecat de novençà), el que de debò pretenien justificar era el nom genèric que vaig triar per donar títol a aquell projecte que aleshores em semblava força utòpic: “Totxanes, totxos i maons”.

El temps ha passat i ara mateix puc afirmar amb alegria que d’utòpic res de res. Les Totxanes ja tenen onze anys (més de 4.000 dies) i fins al dia d’avui han aplegat un total de 2.717 apunts.

Després de tant escriure sobre mi i sobre el món que m’envolta no em queda cap dubte que, per bé o per mal, aquestes Totxanes són (i ho continuaran sent) les meves memòries. El meu retrat. En forma de mosaic fragmentari, sí, però a fi de comptes sincer i amb voluntat, a més a més, que sigui llegidor i, si se’m permet, fins i tot una mica consistent des del punt de vista merament literari. En fi, el que quedarà de mi quan algú senti curiositat per saber quin paio hi havia darrere de tanta lletra escrita.

Els habituals del Bloc ja saben la manera com al llarg del temps l’he anat estructurant, però com que sempre s’hi incorporen nous lectors aprofito l’avinentesa d’aquest aniversari per recordar que tots els 2.717 apunts estan classificats d’acord amb unes categories temàtiques que es poden consultar des de la pàgina principal (columna de la dreta i cap avall).

Us les recordo breument:

A. Els apunts que dedico a la meva muller, la dona de la meva vida i una força tel·lúrica de magnitud molt considerable. (vegeu-los aquí)

* Batalletes L’apartat més voluminós i variat, la part més memorialística de les Totxanes. (vegeu-lo aquí)

* Blocs i blocaires Una mirada al món dels Blocs i de les pàgines personals. (vegeu-lo aquí)

* Carpeta de retalls Articles diversos que en un moment determinat m’ha fet gràcia de divulgar-los a la gent que em segueix. (vegeu-los aquí)

* Diaris i revistes Comentaris sobre el món de la premsa periòdica. (vegeu-los aquí)

Dol Unes quantes evocacions de les persones que ens han deixat. Un apartat que, dissortadament, creix, creix… (vegeu-les aquí)

Efemèrides La plasmació d’una dèria personal que tinc pels aniversaris i les commemoracions. (vegeu-los aquí)

* Ets gran Fortuny! Un apartat amb un títol que, de fet, continua amb “… i tu, Màrius Serra, Déu n’hi do també” i que aplega les millors definicions dels encreuats del diari La Vanguardia. (vegeu-les aquí)

* Gent, llocs… Un títol que s’explica sol i que parla de persones que he conegut i de viatges que he fet. (vegeu-lo aquí)

* La ronya del catanyol La darrera incorporació a la llista. Un intent de posar en evidència com arribem a parlar de malament la nostra llengua (tothom, eh; començant per mi). Un apartat que no existiria sense l’imprescindible llibre de Pau Vidal. (vegeu-lo aquí)

* Llengua L’eina de tots els que ens intentem expressar a través de la paraula, escrita o parlada. (vegeu-lo aquí)

* Llibres i literatura Comentaris, recomanacions, crítiques, tafaneries… al voltant dels llibres i de qui els escriu. (vegeu-los aquí)

* Me’n recordo L’apartat de l’evocació. Pura memòria de 65 anys viscuts amb la mirada i les orelles tan obertes com m’ha estat possible. (vegeu-lo aquí)

* Mila Un altre apartat amb subtítol implícit —“la més bonica”— que vaig obrir a finals de maig de 2012, quan l’A. i jo ens vàrem estrenar en el noble ofici d’avis. Dedicat a una meravellosa combinació de pare català i mare bretona que, creieu-me, farà tronar i ploure. (vegeu-lo aquí)

* Músiques Un dels motors, amb els llibres, que em fan funcionar més i millor. Francament, no em sé imaginar un món sense notes musicals ni gent que les interpreti… I sense jo escoltant-me’ls. (vegeu-lo aquí)

* Pares Els apunts dedicats a la gent que ens ha precedit. Record, respecte i enyorança. (vegeu-los aquí)

* Per quan deixarem España Que serà, per cert, molt aviat. Tots els escrits en els que valoro, raono i explico les immenses ganes que tinc de treure’m tanta ronya del damunt. Que això d’ara no hi ha qui ho aguanti. (vegeu-los aquí)

* Polítics Una gent curiosa i respectable que moltes vegades ens obliga a esforços quasi inhumans per entendre i valorar com cal el que fan. (vegeu-lo aquí)

* Ser abertzale O del morro fort. Els apunts en els que procuro no deixar-ne passar ni una. (vegeu-los aquí)

* Televisió, ràdio, cinema A casa veiem molt poca televisió, escoltem força ràdio i gairebé no tenim esma per anar al cine. I de tant en tant em poso a escriure algun apunt sobre aquests afers. (vegeu-los aquí)

* Totxanes més visitades Un apartat que vaig deixar de fer l’any passat de resultes dels canvis en l’eina que dóna suport tècnic a aquest Bloc. Serveix com a estadística dels gustos dels meus lectors fins aleshores. (vegeu-lo aquí)

  1. Moltes felicitats. No tothom pot tenir uns anys de la seva vida (be, una part de la vida doncs els secrets íntims no els hauras explicat pas,oi?) en un ordinador. Passar dels 2.000 post demostra una constancia que mereix tot el meu elogi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!