Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

20 de juny de 2015
0 comentaris

La ronya del catanyol: els nadals i el pluralisme.

Continuem, com sempre, a l’empara del mestre Pau Vidal i del seu llibre “Catanyol.es” (Barcanova, 2012) de lectura imprescindible. Un llibre que, tal com ens explica aquídemostra que, encara que sembli mentida, el catanyol té cura. És una crosta que en major o menor mesura tothom porta enganxada a la sola de la sabata i de la qual fóra bo que ens anéssim desprenent. Tot és qüestió de posar-s’hi:

55. A l’aparador de l’agència de viatges

EXEMPLE D’ÚS: “Aquest any, passa els Nadals al Carib a preus regalats”

ÚS CORRECTE: “Aquest any passa el Nadal…”

EXPLICACIÓ: Cada any només en té un, de Nadal. Que per cert s’emmarca dins de les festes de Nadal: “Com han provat, les festes?” o “Ens veiem passat festes”, en canvi, sí que són correctes. El fantàstic llibre de versos de J. V. Foix Onze nadals i un cap d’any es refereix, com és lògic, al nadal d’onze anys diferents.

AFEGITÓ MEU: Els espanyols  –que parlen estrany– quan s’han de referir a les festes parlen de “las Navidades”. Nosaltres, evidentment, no. Així doncs, el Nadal pluralista no és adient quan, sol·lícits i educats, preguntem a algú com se li presenten els nadals. En canvi és totalment correcte quan, nostàlgics i tristois, evoquem els nadals de la nostra infantesa.

——————————————————————————————————————–

(Si voleu veure tota la sèrie “La ronya del catanyol” feu clic aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!