Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

2 de juny de 2015
0 comentaris

Informar amb llibertat: els silencis mediàtics de 2014.

Com cada mes de maig des de l’any 2011 acaba d’aparèixer la nova edició de l’Anuari Mèdia.Cat. Una publicació que, com ja és costum de la casa, exhibeix un subtítol d’allò més engrescador: “Els silencis mediàtics de 2014”. Ben mirat, però, la feina del Grup de Periodistes Ramon Barnils (vegeu aquí la seva pàgina web) no es limita a aquesta publicació sinó que va fent forat dia a dia des del web Media.cat (aquest) que esgrimeix un altre subtítol inequívoc: “Observatori crític dels mitjans” i que considero de visita gairebé obligada si volem estar mínimament al cas del que s’explica –i, sobretot, del que no–  ens els mitjans de comunicació de casa nostra.

Els seguidors habituals d’aquestes Totxanes saben molt bé que quan em trobo amb alguna iniciativa que val la pena d’ajudar a difondre intento posar-hi el meu gra de sorra. I com no podia ser altrament he parlat de l’Anuari Mèdia.Cat en més d’una ocasió. Més concretament us recomano que entreu aquí, aquí aquí i, finalment, que llegiu aquest apunt que es refereix a l’edició de l’any passat.

La feina de confegir l’Anuari amb total llibertat es deu, bàsicament, a dues coses: al zel professional dels periodistes que hi col·laboren i al sistema de finançament a base de micromecenatge amb Verkami que, com ja va sent tradició, cada any aplega recursos que superen les previsions inicials, cosa que permet al Grup Barnils oferir en cada edició noves prestacions, tant pel que fa al contingut com al continent. Val a dir, doncs, que com a  modest i constant mecenes des del primer número em sento summament orgullós dels resultats de les meves inversions.

L’edició d’enguany la podeu comprar en format convencional de paper al preu de 10 euros (vegeu aquí la llista de llibreries on s’ha distribuït) i, alhora, us la podeu baixar en format electrònic des d’aquesta pàgina.

Una de les novetats més significatives de la present edició és la incorporació d’una dotzena d’infografies que funcionen de manera independent. Vull dir que no estan concebudes com a il·lustració o complement de cap article sinó que, per sí mateixes, constitueixen una aportació específica al conjunt. En destaco un parell: aquesta en la que es passa revista ràpidament a la trajectòria del recentment traspassat Xavier Vinader i aquesta altra que resumeix les mentides, tergiversacions i mitges veritats sobre la coronació de Felip VI i que es poden llegir convenientment detallades en aquest article publicat a Mèdia.cat el passat mes de juny. Un article que, no cal dir-ho, em sembla de lectura obligada.

Pel que fa al gruix de l’Anuari, els dotze articles que posen en evidència afers sobre els quals els mitjans han mantingut silenci, cada lector sabrà trobar el que s’ajusta més a les seves afinitats o a la seva tafaneria. Per si li pot ser útil a algú diré que jo he començat llegint “Gas Natural i el metà de Cosa Nostra”, que parla de les connexions entre la màfia siciliana i quatre empreses filials de la companyia catalana, i he continuat amb “Gilead: el preu de curar l’hepatitis C”, a propòsit de la farmacèutica que comercialitza el producte i de la manera com l’entoma el Ministeri espanyol del ram, amb l’exòtic (per no dir una cosa pitjor) “Petromiralles expulsa 600 camperols a Guinea Bissau”, amb “La invasió de les ciutats flotants”, una altra manera de veure el fenomen del “creuerisme” d’èxit tan recent a Barcelona, i amb un impagable “Els comptes de Societat Civil Catalana” que demostren que entre aquesta genteta no hi ha ni un pam de net.

Un any més –i ja en són cinc– d’encert amb l’Anuari Mèdia.Cat. Una mostra més de bona feina i de decència professional del Grup de Periodistes Ramon Barnils, gent amb el llistó ben alt que honora el nom del mestre. Vistos els temps que corren crec que són absolutament necessaris.

Imprescindibles, vaja.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!