Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

8 de maig de 2015
0 comentaris

Deu catalans a la Toscana.

Ben mirat, tot ve de fa trenta anys. De l’època que portàvem els fills als cursos d’iniciació al bàsquet que feien –i encara fan– als Lluïsos de Gràcia. D’allí ve tot. N’hi havia una pila, de nanos inscrits, i en conseqüència molts pares i mares (per no parlar dels sempre imprescindibles avis) que coincidíem cada setmana. Però, malgrat la gentada, no vàrem trigar gaire a formar de manera espontània un grup de nou o deu parelles amb les quals vàrem començar a establir una relació més sovintejada. Allò tan subtil de les afinitats electives… Així doncs, per saber els orígens de tot plegat ens hem de remuntar a trenta anys enrere (i si sentiu curiositat us recomano que llegiu aquest apunt de fa set anys on hi trobareu més detalls).

Uns quants membres d’aquell grup acabem de passar quatre dies meravellosos a la Toscana. Aquesta vegada hem estat deu, però hauríem pogut arribar a ser uns quants més. Gairebé el doble. Del grup inicial ja hi ha dues absències definitives i una persona que, després d’enviudar, no acaba de sentir-se amb força per reprendre el contacte amb el grup. Tot és qüestió de temps… (si llegiu aquest apunt de fa set anys veureu que en parlo una mica, dels absents).

Han estat uns dies de passejar sense neguits per la Val d’Orcia, per Siena i per Florència. Amb un grup de gent molt variada però que em sembla que ens estimem força. Entre nosaltres hi ha gent del món de l’ensenyament, de la ciència, de l’esport i fins i tot algun lletraferit. També hi ha uns quants que ja practiquem l’ofici d’avis (per bé que procurem reprimir-nos i que no se’ns noti gaire l’entusiasme). Potser us pot servir d’il·lustració d’aquesta varietat el fet que en la mateixa colla hi convivim una persona altament reconeguda en el món del bàsquet de promoció a casa nostra… i un servidor de vostès que si algun esport detesta de manera especial és el bàsquet i els seus inacabables partits. (*)

No entraré en detalls de tot el que ha donat de sí el viatge però no em resisteixo a destacar alguns moments irrepetibles. Com, per exemple, les explicacions de l’amic Andreu V. davant de la tomba de Galileu a la Santa Croce de Florència; la lliçó “in situ” sobre com es forma el travertí que el pare de la doctora J. va impartir-nos a Bagno Vignoni; l’evocació d’un article inoblidable de Joan F. Mira a la plaça del Duomo de Pienza; la conversa amb la senyora gran de la botiga –també a Pienza— que mentre em preparava dues bosses de “pici” i unes quantes peces de “pecorino” m’explicava que seguia amb molt d’interès tot el procés cap a la independència que estem protagonitzant a Catalunya; la preciosa samarreta que els companys ens varen regalar a l’A. i a mi –que vàrem ser els organitzadors de la ruta (**)— durant el sopar a Montepulciano; la imatge de la lluna a punt de fer el ple presidint el Campo de Siena sota una finíssima cortina de pluja; la manifestació (processó, quasi) del Primer de Maig a San Quirico d’Orcia amb la banda de la vila tocant el “Bella ciao” rigorosament uniformada i aprofitant un tros d’ombra de la plaça; el dinar del primer dia a la Taverna di Moranda de Monticchiello (i tots els àpats que el varen seguir)…

L’experiència ha estat un èxit. Tant és així que algú ja comença a llançar idees per repetir-la de cara a l’any vinent. Una anada a Roma, per exemple, estaria d’allò més bé…

————————————————————————————————————

(*) Posats a explicar coses que no em fan (o, més exactament, no em feien) el pes aquí teniu un apunt de fa un any en el que us parlo d’aquesta colla d’amics i de l’illa de Menorca.

(**) De fet, aquesta d’ara ha estat la nostra novena visita a la Toscana des del feliç dia de novembre de 2007 que els estimats R. i C. ens varen introduir en aquella meravellosa terra. (Si entreu a l’apartat “Gent, llocs…” d’aquest Bloc i busqueu sense presses trobareu una pila d’apunts referits a alguns dels nostres viatges anteriors).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!