Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

19 de gener de 2015
2 comentaris

Guàrdies amb no gaire urbanitat.

La recent emissió del documental “Ciutat morta” sense els cinc minuts censurats en els quals apareix Víctor Gibanel, l’antic cap d’informació de la Guàrdia Urbana  (per cert, s’ha de ser molt ase per demanar a un jutge que censuri un fragment d’una pel·lícula en plena època de YouTube i de les xarxes socials). La recent emissió, dic, d’aquest treball periodístic de primer ordre m’ha tornat a la memòria un episodi molt peculiar que em va tocar de viure fa uns anys amb una patrulla de control d’alcoholèmia i una trobada amb un membre d’aquest cos. Un episodi que no dubto a qualificar de penós i un individu que tampoc dubto gens a l’hora de qualificar-lo, ras i curt, com un indesitjable.

Durant una temporada que situo en els anys 2012 i 2013 cada matí entre un i dos quarts de vuit una patrulla de la Guàrdia Urbana es situava en la confluència entre la Rambla i el Portal de Santa Madrona amb la missió de fer controls d’alcoholèmia als vehicles que passaven per allí.

Jo, que treballava justament al davant, hi passava cada matí a aquella hora amb la Vespa i el primer dia ja em varen aturar. Amb un cafè amb llet i quatre galetes al cos el resultat del control va ser, lògicament, negatiu. A més a més vaig dir-li a l’agent que em revisava la documentació i la comprovava a través de la ràdio amb la comissaria central que jo treballava en un edifici d’allà mateix i que, per tant, cada dia a aquella hora passaria per davant de la patrulla en les mateixes condicions de salubritat. No valia la pena, doncs, que perdessin gaire temps amb mi.

De seguida vaig veure que el meu comentari –complementat amb un somrís carregat de “glamour” i l’aparença de plàcida bonhomia que m’atorgaven els meus 60 anys i escaig d’edat– no li va agradar gaire al guàrdia i, certament, quan l’endemà vaig passar em varen tornar a aturar i a aplicar-me el ritual tot i que de seguida els vaig dir que feia 24 hores que ja m’havien fet l’examen. L’agent no em va fer ni cas i va anar, com es diu ara, a la seva bola.

L’endemà encara vaig voler temptar la sort i novament vaig haver de tornar a bufar i a exhibir tota la paperassa. A partir del quart dia, senzillament, vaig modificar l’itinerari i per comptes d’agafar la Rambla des de BalmesPelai pel lateral descendent vaig derivar per Pau Claris, Via Laietana, passeig de Colom i el lateral ascendent fins al joiós dia de desembre de 2013 que em vaig jubilar.

Aquesta poc engrescadora relació amb la Guàrdia Urbana va tenir, però, una continuació encara més penosa poc temps després. Cada matí, un cop deixava la moto al pàrquing de la feina, com que arribava amb temps de sobra sortia a comprar els meus diaris –l’Avui i l’Ara, és clar– al quiosc del davant. Aquells dies el quiosquer, que havia vist com m’aturava la patrulla, em comentava fent conya que segurament havia corregut la veu en el “cuartelillo” que la Guàrdia Urbana té una mica més amunt de la mateixa Rambla que aquell element que circulava de bon matí amb una Vespa de color vermell era un perillós separatista perquè, a part de treballar a la Generalitat, mai de la vida comprava cap diari en altra llengua que no fos el català i que, per tot això, havien d’anar per mi.

La conya, però, va deixar de tenir gràcia quan uns matins després en arribar al quiosc vaig veure que hi havia un guàrdia uniformat –alt, força prim i d’una edat situada prop dels 50 anys– que xerrava amb el quiosquer i que quan va veure els diaris que jo agafava va començar a comentar en veu notablement més alta que l’exèrcit, la Guàrdia Civil i la policia ja sabien el que havien de fer amb els separatistes que renegaven d’España. Jo em vaig limitar a mirar-lo a la cara, somriure obertament i no dir-li ni un mot. Ni el bon dia ni l’adéusiau. Aquesta trobada es va repetir uns quants dies més amb similar ritual fins que vaig decidir anar a comprar els diaris una mica més tard, després d’haver engegat l’ordinador i l’aire condicionat del despatx.

Ja sé que aquesta experiència personal no toca vores amb la magnitud i indignitat dels fets que denuncia “Ciutat morta”, però sí que és un indici que a la Guàrdia Urbana de Barcelona (que és la que conec i m’afecta) no tothom té uns comportaments exemplars. Ni els comandaments ni els agents de base. Cosa que em fa pensar, amb angúnia, quantes situacions similars a la que descriu el documental han quedat impunes i sense ningú que les doni a conèixer.

Abans de tancar aquest apunt –i perquè no sigui dit que em miro les coses des d’un punt de vista parcial– crec que és just que llegiu aquest apunt que vaig escriure fa deu anys.  També m’agradaria evocar dues imatges relacionades amb els guàrdies urbans que estic segur que seran molt familiars a la gent de la meva edat.

La primera és la del conte “El urbano Ramón”, dibuixat per Ferràndiz  dintre d’una sèrie de contes publicats a mitjans de la dècada dels 50 que varen formar part de les meves primeres lectures (i que ara, amb una reedició de fa pocs anys, és un dels contes que li agrada més a la nostra néta de contemplar mentre l’A. li va explicant el text, naturalment en català).

El urbano Ramón

La segona imatge que portem clavada els carrosses com jo és la dels urbans dirigint la circulació a les cruïlles de la ciutat des d’una espècie de trona que els donava visibilitat i que en vigílies de Nadal s’omplia d’obsequis que els donaven els vianants i els conductors.

Guàrdia urbà i Nadal

 

  1. doncs qui més qui menys ha tingut incidents amb els agents de l’ordre municipals…

    L’any 92 vaig para el meu cotxe a les 4 de la tarda en un lloc que no hi hi havia circulació per deixar el meu fill petit, que llavors tenia 2 anys i que havia anat a recollir a l’escola bressol perquè la mestra m’havia avisat que tenia febre i els nens amb febre no els podien atendre. Vaig parar per deixar-lo a casa d’un parent perquè havia d’anar a treballar i la mare ja s’havia incorporat a la feina. Amb aquestes que passava per allà la grua municipal i l’agent municipal em va dir de marxar, li vaig explicar el cas. No em va fer cas i va dir al acompanyant que portava conduïa la grua que s’emportés el cotxe. Mentre passava això el familiar va venir a recollir el nen. però no em va deixar. I a sobre va demanar reforços. Em vaig veure rodejat per dues motos i un cotxe patrulla.
    Em van denunciar per desobediència a l’autoritat. 30 mil peles de l’època.
    I a sobre el caporal em deia; ” no se escude detras del niño”. Fàstic.

    Un altre cas domèstic un veí em va denunciar per sorolls, fa dos anys per què havia tancat la porta un dia de vent…
    Es va presentar un agent de la policia municipal a casa dient que obris la porta i el deixés entrar. Li vaig preguntar el motiu. Ordenança de civisme, va dir. Quina ordenança de civisme? li vaig demanar. Em va respondre la mateixa; ordenança de civisme. Al cap d’uns dies vaig rebre una notificació de l’ajuntament on em posaven una sanció per sorolls i insults a l’autoritat.
    Vaig recorre la sanció. Em varen treure la sanció per sorolls perquè no s’havia pogut provar. Varen mantenir la de insults. Vaig recorre al síndic de greuges, la resposta que preval la paraula de l’autoritat.

    I una tercera. Fa dos anys. Testimoni d’una agressió. Vaig veure una parella que s’escridassava i ella li donava patades a l’home. De cop apareixen agents municipals motoritzats i dos cotxes patrulla. Agafen a l’home i el llencen a terra, un amb el cap rapat i vestit de carrer donant-li cops als ronyons amb un punxó. Sí amb un punxó. Varies persones, testimonis, varen comentar que era un agent del barri de Cirera. Ja el coneixien. Vaig fotografia l’acció i en vaig fer una piulada.

  2. Em passava el mateix quan vivia a la Palma de Sant Just (al costat de Sant Jaume). Vaig arribar a dir als guripes que si volien els regalava una foto a cadascun i així tots ens estalviàvem feina, però no els va agradar el comentari, i durant una temporada m’aturaven cada dia, just davant de casa…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!