Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

12 d'octubre de 2014
0 comentaris

L’Espai Joan Triadú a Ribes de Freser.

Ahir, dissabte, es va inaugurar l’Espai Joan Triadú a la Biblioteca Terra Baixa de Ribes de Freser. Com va dir durant l’acte la consellera Irene Rigau difícilment es podria trobar un lloc més plaent a Triadú que una biblioteca per acollir –de manera ara ja permanent– els diversos objectes personals i documents que han donat contingut a l’exposició “Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú 1921-2010”.

Abans d’arribar al seu destí definitiu l’esmentada exposició –de la qual he estat comissari conjuntament amb Susanna Àlvarez i Rodolés, estreta col·laboradora de Joan Triadú durant els últims anys de la seva vida– ha fet un extens recorregut per Catalunya que va començar el gener de 2013 al Palau Robert de Barcelona i que després va fer estació a la Biblioteca Joan Triadú de Vic, a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès, al Museu de Granollers i al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. Una ruta pel territori carregada de símbols de civilitat –museus, cases de cultura, biblioteques– i que relliga una sèrie de localitats que en algun moment o altre han estat cabdals en l’extensa la biografia de Triadú.

Pels dos comissaris de la mostra –però també per la família Triadú, per l’equip de disseny d’Elisava (infatigables Virginia Angulo i Eva Ríos), per l’autora de l’audiovisual Mireia Sallarès, per l’equip tècnic del Palau Robert i per una llarga llista de persones i organitzacions implicades que no detallo per no allargar-me– s’acaba una feina que va començar a plantejar-se en forma de projecte encara molt difús durant els primers mesos de 2011, és a dir poc després de la mort del mestre, i que ens ha portat fins a la feliç culminació d’ahir.

Es tanca, doncs, el cercle. Triadú torna a Ribes de Freser per quedar-s’hi definitivament. I, a més a més, a cinquanta metres escassos del lloc on vivien els seus pares i on va nàixer: en l’edifici on ara fa un segle hi havia la central elèctrica de la Colònia Recolons.

Val a dir que la biblioteca de Ribes de Freser (vegeu aquí la seva pàgina web) no només acull l’exposició i l’audiovisual de 30 minuts que durant tots aquests mesos l’han complementat. Els visitants també podran accedir al dipòsit de llibres escrits per Joan Triadú que s’ha fet amb la intenció de posar a l’abast de tothom que hi estigui interessat les eines necessàries per comprendre i aprofundir en la vida, l’obra i el pensament d’aquest eminent pedagog, agitador cultural i crític literari de casa nostra.

(Sobre Joan Triadú i Ribes de Freser trobareu més informació aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!