Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

29 d'abril de 2014
0 comentaris

Toponímia amb “empaque”.

Fa molts anys, en una de les primeres audicions que vaig fer del “Coral romput” de Vicent Andrés Estellés recitat per Ovidi Montllor i amb Toti Soler a la guitarra em vaig adonar que en un moment determinat del text el poeta escrivia “Tordesillas, Arévalo, Astorga, Rodrigatos de la Obispalía i Villalibre de la Jurisdicción”. És a dir, una sèrie de municipis de la província de León amb uns noms -sobretot els dos darrers- carregats d’un “empaque” i un “abolengo” atorgat per una generositat en l’ús de les esdrúixoles que em va cridar l’atenció.
De seguida em varen venir al cap uns quants topònims més d’aquest estil: Peñaranda de Bracamonte, a la província de Salamanca, que l’A. i jo vàrem visitar a finals de 1972 en el nostre viatge de casament; Monteagudo de las Vicarías, a la província de Soria, una terra que vàrem visitar amb certa freqüència en una època en la qual a casa encara no havíem renunciat, com ara, a visitar España mentre no siguem independents. O, per no anar gaire lluny, els nostres Avinyonet de Puigventós o Castellfollit de Riubregós.
La meva dèria per fer llistes -explicada amb detall aquí (carn de psiquiatre, sens dubte)- em va empényer a elaborar una relació de municipis espanyols que, com a mínim, tinguessin 8 síl·labes en el seu nom per veure el pa que s’hi dóna, amb això de la toponímia amb “empaque”. I ara, que tinc una mica més de temps per dedicar a bestieses d’aquest tipus, he fet un escorcoll complet a la llista de pobles del país veí. A manera, gairebé, de comiat.
Val a dir, però, que m’he centrat en els municipis. És a dir, que no he entrat ni en les entitats locals menors ni en les localitats de menor rang administratiu. Tot i això m’ha sortit una relació de 141 noms.

El rècord -amb 12 síl·labes- el té un sol poble: Encinasola de los Comendadores (Salamanca).

Amb 11 síl·labes n’hi ha uns quants més:
* Aldeadávila de la Ribera (Salamanca)
*
Aldealengua de Santa María (Segovia)
*
Aldeanueva de Guadalajara (Guadalajara)
*
Aldeanueva de la Serrezuela (Segovia)
*
Aldeanueva de San Bartolomé (Toledo)
*
Bustillo del Páramo de Carrión (Palencia)
*
Cabezabellosa de la Calzada (Salamanca)
*
Navarredonda de la Rinconada  (Salamanca)
*
Villavicencio de los Caballeros (Valladolid).

Si aneu llegint els noms a mitja veu podreu copsar la música rústega i dura que hi ha darrere de tots aquests noms. Una música que trobareu també en els pobles esmentats per EstellésRodrigatos de la Obispalía i Villalibre de la Jurisdicción-, en els que us he dït més amunt –Peñaranda de Bracamonte, Monteagudo de las Vicarías, Avinyonet de Puigventós i Castellfollit de Riubregós– i en uns quants més que ara us posaré i que estan entre les 8 i les 10 sìl·labes.

* Alfoz de Quintanadueñas (Burgos)
* Benquerencia de la Serena  (Badajoz)
* Castrillo de los Polvazares (León)
* Fuentelahiguera de Albatages (Guadalajara)
* Junquera de Espadañedo (Orense)
* Manganeses de la Polvorosa  (Zamora)
* Moreruela de los Infanzones  (Zamora)
* Rebollosa de Jadraque (Guadalajara)
* Robledillo de Mohernando (Guadalajara)
* Villazanzo de Valderaduey (León)
* Zapardiel de la Cañada (Avila)

Dono, doncs, per tancada la llista de topònims municipals amb “empaque” i “abolengo” amb la certesa que quan, d’aquí a no gaires mesos, ens independitzem d’España quedarà com el record d’un temps que aleshores ja ens començarà a semblar mooolt llunyà.

I no acabo dient “així sia”, sinó “així serà”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!