Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

5 de juny de 2006
0 comentaris

“Post festum, festum”.

Deliciós cap de setmana amb repicó. A part de festejar i fer sudokus amb l’A. i de passejar aquest matí tots dos amb Vespa pels revolts de Collserola he pogut paladejar “L’aeroplà del Raval”, el no menys deliciós llibre que acaba de publicar Tina Vallès i que des d’aquí recomano ferventment.

Quin gust envolar-se per damunt dels terrats del Raval amb la Tina al comandament de l’aparell i poder llegir -ara de cop- una selecció de les històries que de tant en tant ens deixa escrites en el seu Bloc!

Què he d’explicar sobre “L’aeroplà del Raval” que no sàpiguen els seus seguidors? Que és una declaració senzilla, tendra i sincera d’amor a un barri complex i potser esquerp a primera vista però que és ple de vida, d’humanitat i de color. Un barri que, ho confesso, no m’és gens indiferent perquè és el de la meva infantesa i joventut i que encara freqüento quan vaig a veure els pares.

Tot és aprofitable, en aquest aeroplà. Des de l’article inicial, un delicat apunt dedicat al Carpanta del barri, fins al que clou el llibre, escrit en assabentar-se de la mort a Bangkok de Manuel Vázquez Montalbán. Un article ple d’emoció gens carrinclona que, de passada, la Tina planteja com un homenatge als seus pares i a la gent de la seva generació (a la qual, ai las, em sembla molt que jo hi pertanyo).

Més coses del cap de setmana amb repicó: per exemple la visita d’ahir per la tarda al TNC on vàrem veure “La fam”, de Joan Oliver (sense comentaris). I el repàs nocturn -amb l’A. ja dormint- de dos DVD’s: “La ardilla roja”, un Medem de primera hora que m’agrada més per alguns aspectes del que explica que per la manera com ho fa, i “Eraserhead”, un Lynch també primerenc (1977) que m’ha fatigat i fascinat a parts iguals.

A propòsit d’aquesta pel·lícula recordo que fa molts anys la vaig anar a veure al Casablanca amb el Doctor R. (*)… i que vàrem marxar a mitja projecció.

Els diaris d’ahir, diumenge, em van portar dues sorpreses agradables. La primera va ser el magnífic reportatge de Jaume Vidal a “Presència” sobre el mig segle que ara es compleix des que Víctor Mora es va inventar El Capitán Trueno (i que ha fet que corri a posar “El gran libro del Capitán Trueno” a la meva llista de properes adquisicions).

La segona sorpresa va ser l’aparició, que espero que no sigui efímera, d’una nova pàgina a la secció de cultura de La Vanguardia dedicada a la crítica de discos i signada (la d’ahir, almenys) per Esteve Linés. Em sembla una justa compensació per a la gent que no arribem al nivell intel·l·lectual (amb ela doblement gemin·nada, si us plau) requerit per entendre la inefable secció de discos del suplement “Cultura/s” dels dimecres.

Sense moure’m de l’àmbit de la premsa no puc passar per alt dos titulars coincidents en els diaris que he comprat avui: “Zapatero promet ara no ser garrepa desplegant l’Estatut” (Avui) i “Zapatero promete que no será rácano con el Estatut” (La Vanguardia). Fantàstic, tu. Si tenia encara algun dubte de cara al dia 18 sobre l’estreta relació que hi ha entre el rendiment que se li pot treure al nou Estatut i l’humor -el “talante”, vaja- de l’ocupant de torn de La Moncloa aquestes declaracions de l'”amigo ZP” me l’han esvait de cop.

Acabaré dient que sortosament continua la conxorxa entre l’A. i el senyor iPod. Durant els trenta minuts de bicicleta estàtica d’aquest matí la primera cançó que el molt murri m’ha col·locat entre pit i esquena ha estat ni més ni menys que “Always on my mind”, de l’Elvis (grans temptacions de deixar els pedals i posar-me dret en senyal de respecte). Després han vingut els Orbital amb un tema de dotze minuts (ja no em caldrà anar al Sónar!), Manolo García, Sopa de Cabra, Bruce Springsteen, Sex Pistols i colofó d’or amb les senyores Vainica Doble.

(*) Per cert, ahir vàrem saber que el Doctor R. acaba de ser avi per tercera vegada. Felicitats, Salvador i Maite (amb una punta d’envegeta de l’A. i meva).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!