Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

15 de juliol de 2004
0 comentaris

Fascinats per Valentí Puig.

He de confessar que no acabo d’entendre la fascinació que la figura i l’obra de Valentí Puig suscita en bona part dels cervells pensants i escrivents d’aquest país. Atribuiu-ho, si voleu, a les meves limitacions però no hi puc fer més: detesto combregar amb rodes de molí.  (n’hi ha més)

 

Conec tots els vessants de l’obra de Puig encara que no he llegit el cent per cent dels seus llibres: els dietaris, la narrativa, els assaigs literaris, la poesia… fins i tot l’inefable “Os de Cuvier”, curiosament elogiat tant pels progres com pels carques, i francament trobo que la seva obra assoleix, en general, un nivell força competent amb bastants moments de brillantor. I prou. Res, per tant, que justifiqui tanta i tanta faramalla.

I pel que fa a aquells veneradíssims articles de crítica literària al Quadern d’El País en els quals barrejava dos o tres llibres en un mateix comentari he de confessar que la majoria de les vegades em quedava com al principi: allí no hi havia qui en tragués l’entrellat. O, dit d’una altra manera, la majoria de les vegades acabava amb la impressió que el senyor Puig tirava descaradament de patilla.

Serà la fascinació (o el papanatisme) que en determinades esquerres del país provoca l’existència d’un senyor declaradament de dretes que, tanmateix, és intel·ligent, civilitzat i endreçat. Si fa no fa com l’obrer de plantilla que sol haver en els partits conservadors però a l’inrevés. D’acord. Però, hi insisteixo, crec que no n’hi ha per tant. I si creieu que tot són cabòries meves, endavant: rebaixeu-me uns quants punts del carnet d’intel·l·lectual (pronuncieu-ho amb ela trigemin·nada, si us plau) i en paus.

(I que consti que tot això no ho dic pel Sostres i el reguitzell d’articles laudatoris que acaba de publicar a l’Avui sobre “Molta més tardor”, el darrer poemari de l’autor mallorquí. Aquest noi, el Sostres, fa com el Manolo Clares: es marca sol).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!