Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

10 de maig de 2010
0 comentaris

Històries d’enderrocs (a propòsit del “Siempre seremos cuatro”) (1).

El divendres vinent és 14 de maig. I com sol passar cada any en aquesta data ja estic pendent que La Vanguardia i El Periódico publiquin la tradicional esquela d’una pàgina amb el logotip de les empreses del Grup Martínez, el lema “Siempre seremos cuatro” -el mateix que apareix en esqueles més petites els dies 14 dels onze mesos restants- i la frase “Manuel Martínez Calderón. Falleció en Barcelona el 18 de mayo de 2001” acompanyada d’algun text de caire privat que només els més íntims -els altres tres conxorxats, dic jo- poden entendre i valorar en tota la seva dimensió. Tot això, ja ho dic, a pàgina completa.

Ara fa dos anys vaig explicar (vegeu aquí) la meva relació amb els germans Martínez, que es remunta a l’època en la qual ells van crear “Derribos Martínez” i jo, acabat de graduar d’aparellador, em dedicava a fer de controlador i responsable tècnic dels enderrocs dels edificis on després l’empresa on jo treballava s’encarregaria de construir-hi de nova planta.

Tinc unes quantes històries viscudes en la meva època de treballador del ram de la construcció -entre 1966 i 1979- relacionades amb el món dels enderrocs a Barcelona (i, ara que hi penso, també a la ciutat de Tarragona) que si sóc capaç d’ordenar-les amb un mínim de competència i de trellat explicaré en un proper apunt ja que aquesta setmana estem sota el signe dels germans Martínez i del seu enigmàtic i suggerent “Siempre seremos cuatro”.

Per començar -i per acabar avui- us parlaré de l’edifici que hi ha al número 37 del carrer Urgell de Barcelona. Us situo: dues cases més amunt del cinema Urgell, entre Floridablanca i Sepúlveda.

Si us hi acosteu veureu que en la mateixa entrada de la finca, just arran de carrer, us dona la benvinguda un curiós element diguem-ne escultòric format a base de retalls de bigues de ferro. ¿Quin és el motiu perquè en aquell indret hi hagi un element diguem-ne ornamental com aquest?

Estic segur que molt poques persones deuen saber-lo. Jo, del cert, tampoc però crec que tinc prou informació prèvia com per poder elaborar una teoria força raonable.

Una teoria relacionada amb el món dels enderrocs que us explicaré en el proper apunt.

(continua aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!