Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

31 de gener de 2006
0 comentaris

Primer va ser Rodamots, ara el nou web de Joan F. Mira… (en reconeixement a Jordi Palou).

Avui parlaré d’una persona que pertany a una espècie que estimo i respecto d’una manera molt especial: els que jo denomino “herois anònims”. Són gent que va per la vida silenciosament, mirant de no trepitjar l’ull de poll de ningú i fent feina. Una feina, a més a més, útil i necessària. Que no busca el lluïment personal. Avui parlaré de Jordi Palou, el cervell inspirador -i la mà executora conjuntament amb el programador i dissenyador Miquel Soler- d’una iniciativa que es diu “Rodamots. Cada dia un mot” i que, com ja s’albira pel nom, consisteix en un butlletí que cada dia envia -de franc, no cal dir-ho- un breu missatge electrònic a totes les persones que s’hi volen subscriure. Aquest missatge conté una paraula o expressió de la nostra llengua amb el seu significat i un exemple d’ús. Així de senzill. I així d’útil.

“Rodamots” s’inspira directament en un butlletí similar en llengua anglesa -“A Word A Day”- que reben diàriament per Internet més de 600.000 persones. La iniciativa catalana va començar el 2 de març de 1999 i a hores d’ara arriba a més de 5.000 persones. El mot que hem rebut avui –“gossera”– és el que fa 1.532. Poca broma.

La pàgina es finança amb l’aportació voluntària en temps, espècies i diners del mateix Palou i no inclou habitualment publicitat ni rep cap ajut institucional. Ah, i no es queixa (de moment, si més no). Tot un personatge, com podeu veure, aquest Palou.

Ara fa un any ens vàrem conèixer, en Palou i jo. Volia que l’aconsellés a propòsit d’una idea que portava de cap: fer un web dedicat a difondre l’extensa obra de Joan Francesc Mira, un escriptor que ell admira (una admiració que comparteixo) i sobre l’obra del qual sembla que d’uns anys ençà se m’està atorgant una certa fama d’especialista. No cal dir que em vaig oferir de seguida per ajudar-lo en tot el que necessités.

Des d’aquell dia he coincidit amb Jordi Palou potser mitja dotzena més de vegades. No és gaire temps però sí suficient per adonar-me que és un home jove, seriós i assenyat, d’aspecte silenciós i reposat. Un home meticulós amb els detalls, amb tirada cap a la reflexió però infatigable quan escomet una empresa en la que creu amb entusiasme. He tingut ocasió de comprovar-ho de prop i no em reca gens dir que em sento orgullós d’haver col·laborat en la mesura de les meves disponibilitats en el seu projecte.

I ara, des de fa poques hores aquella idea incipient de fa un any és ja una esplèndida realitat: el web “Joan F.Mira. Tria de textos” ha començat a caminar. En aquesta ocasió amb un ajut econòmic de la Institució de les Lletres Catalanes que haurà alleujat en part la càrrega d’hores, desplaçaments, gestions i despeses encaminades a fer realitat aquesta pàgina elaborada des de l’estimació més incondicional per l’obra de Mira. Una pàgina que continuarà creixent ja que l’obra de l’autor valencià és amplíssima i cada setmana va creixent amb les seves nombroses col·laboracions a la premsa.

Ens en calen uns quants, de Palou, a casa nostra. No us ho sembla?

(Per cert, els incondicionals de Joan F. Mira trobareu més informació sobre l’autor aquí, aquí i aquí. Ja m’ho sabreu dir.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!