Cafè en gra

Del cafetar al bloc, la mòlta és cosa vostra

Publicat el 23 de maig de 2015

Fòrum, 25 anys de segar i de-batre

Debatre sense abatre, fer feina neuronal, suar l’argument, espigolar una mica de veritat entre el jull dels errors, segar, dialogar. Al Fòrum de Debats la paraula és un llaç escorredor que no ofega però que colla; colla i avicia tant que ara fa 25 anys, unes quantes persones de la comarca d’Osona van engegar a Vic una espècie de àgora per discursejar sense toga i encara hi som a pèl. Enteneu-me, vull dir despullats de prejudicis i amb ganes de penetrar la veritat. Sempre amb fermesa i respecte a l’opinió  de l’altre però sense donar una batalla per perduda.

El debat és una manera d’arreglar el món de manera conceptual, que no es poc, si tenim en compte que cada dia ens recepten consignes com si les píndoles pel malestar curessin els mal de coco o les teràpies per aprimar-se a palades de iogurts bifidoactius  substituïssin sacsejar el greix que sobra. Es veu que n’hi ha molts que s’ho creuen això dels remeis a 0,99€ si truques ara i ho compres, perquè a can Danone venen, i el ibuprofenos van que volen. Així ens va.

La comoditat de comprar al “híper”, de rebaixes, els pensaments d’altres i pagar-los a caixa, amb el descompte d’una targeta de fidelització és una practica habitual que caldria eliminar com les bosses de plàstic d’usar i llençar que encara hi ha qui demana. Però en fi, sabedors que aquest és un combat perdut, obrim altres fronts. Sempre serem minoria els llepafils que debatem idees, il·lusos i visionaris que no segueixen el corrent i s’estimen més “de tot l’encís anar tastant les vores”, com deia mestre Segarra, i avorreixen els llocs comuns i els paks d’oferta. Torracollons, en una paraula.

Per centrar una mica els debats i no anar a la babalà, tenim un mètode interactiu que ens funciona força bé. Com a bons socràtics que només sabem que no sabem res, convidem a venir a qui sap un retallo o un bon tros sobre alguna cosa, un especialista, i l’escoltem. Desprès obrim el debat entre el públic, que sol ser crític i incisiu, amb una hora d’acabar aquesta primera part mes col·lectiva, que dóna pas a la segona, el sopar amb el ponent -a qui convidem com a única paga ja que el pensament no te preu-, i ho compartit amb els que els hi queden ganes de seguir filosofant i parlant del diví i de l’humà fins a les tantes de la negror.

Es com un miracle que aquest tinglado hagi aguantat 25 anys i que, encara ara, cada 15 dies d’un calendari elaborat a cops de telèfon, mails i contactes personals, assolim convèncer a gent que, quan parlem de convidar-los entre els de la Junta, ho veiem impossible que es dignin venir. Aquí la llista de pensadors, científics, escriptors, economistes, Premis  Nobel, que hem aconseguit, no sabem com, portar al llarg d’aquest 25 anys per aquest gust indescriptible de fer un viatje al·lucinat per les venes i arteries del pensament passant pel cor i parant-lo uns moments. Normalment apleguem una mitjan de mes de 100 persones per escoltar algú entès en algun aspecte del saber, que te quelcom a dir sobre els milers de coses interessant que es poden parlar a part del futbol i les anoticies habituals que ens peixen els “medias”.

Ahir ho vàrem celebrar amb un convidat excepcional que ens va donar, sense debat, una classe teatral de mitologia grega, astronomia, cosmologia i humor genial, enginyós i abassegador l’Arnau Vilardebó i el seu espectacle 88 Infinits, que recomano prendre, en la dosi que ens en vulgui donar i que aguantem, -són 88 les històries de les Constel·lacions-, en comptes de Activias i Iboprofenos que serveixen com a cures paliatives i poca cosa mes.

La propera activitat del Fórum de Debats, el 5 de juny d’enguany, serà per parlar de “Com superar la incompetència que ens envolta” a càrrec de Gabriel Ginebra, doctor en organització d’empreses i professor de l’IESE.  Passades les eleccions ens vindrà com l’anell al dit. Hi sou convidats, a Rambla de l’Hospital 11 de Vic, 20h de la vesprada.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per josepselva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent