16 de setembre de 2014
0 comentaris

La sala del «jeu de paume»

salle du jeu de paume

Serment du Jeu de Paume (Jacques Louis David, 1792)
Serment du Jeu de Paume (Jacques Louis David, 1792)

Dintre de les previsions per als propers mesos, cal considerar la possible suspensió de la Generalitat per part de les institucions espanyoles que poden fer-ho, segons la seva constitució. Això seria així perquè, prèviament, el govern i el parlament catalans s’haurien mantingut ferms i haurien decidit fer el referèndum del 9N, de totes totes. En aquest supòsit, doncs, de dissolució de la Generalitat decretada des de Madrid, què haurien de fer els consellers i els diputats?

Avui he visitat, a Versailles, la sala del «jeu de paume» (el joc de pilota amb la palma de la mà, anterior al refinament de la raqueta; els valencians en diem «trinquet»), on es van reunir els diputats francesos del tercer estat, dissoltes les Corts pel rei, i on van fer el cèlebre serment de no sortir-ne fins que fos respectada la sobirania nacional del poble que representaven. I allà es redactà la Déclaration des Droïts de l’Homme et des Citoyens i s’inicià la República Francesa. Voilà un bon exemple a seguir pels diputats del parlament de Catalunya que es quedaran sense seu.

Reunits allà on més convingui, amb el suport complementari d’alcaldes i regidors d’arreu el territori, interpretant fidelment la voluntat majoritària del poble català, hauran de fer un jurament solemne de no sortir-ne fins que no sigui respectada la sobirania nacional catalana, que ja havien proclamat. I allà hauran de redactar i aprovar la Declaració d’independència. Així passarem tots a la història (un pas inevitable, per cert) però aquesta vegada amb tota la dignitat del món i amb un reconeixement internacional guanyat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!