ARCHILETTERS

NOT TO BE A NUISANCE, BUT NOT TO GIVE FREE SERVICE

“Amb una transició 100% a energies renovables, l’Euram s’estalviaria 970.000 M€ des d’ara i fins al 2050”

Deixa un comentari

Per Ramon Sans Rovira

Amb el meu treball La transició energètica del segle XXI (TE21) desmunto la gran quantitat de fal·làcies i errors de comptabilitat per aturar o demorar la imprescindible i necessària  transició energètica. Demostro amb dades ben concretes, rigoroses i contundents que una transició cap el 100% renovable és absolutament viable tant econòmicament, com energètica, com territorial i, sobre tot, climàtica i mediambientalment.

El model inicialment s’aplica a Europa dels 28 i amb més detall a Catalunya, Alemanya, Anglaterra, Itàlia, Espanya i França.

La TE21 s’ha traduït en més de 200 intervencions, conferències i entrevistes a mitjans de comunicació a Catalunya, Espanya i a la Unió Europea, i l’explico als meus dos llibres El col·lapse és evitable (gener 2014) i La darrera oportunitat (febrer 2016), de l’Editorial Octaedro. Recentment l’he ampliat a un de general per a municipis i comarques de Catalunya i l’anomeno TE21 Municipis i comarques.

També he fet el càlcul per a l’Euroregió de l’Arc Mediterrani (Euram) del que a continuació presento resultats abreujats.

Xifres econòmiques

Les Comunitats Autònomes que formen l’Euroregió de l’Arc Mediterrani pagaran de factura exterior acumulada per compra de combustibles fòssils (en cas de no fer la TE21), d’avui a 2050 les següents xifres: Catalunya més de 600.000 milions d’euros, el País Valencià més de 300.000 milions i les Illes Balears més de 200.000 milions. Cal tenir en compte que la inversió per passar a 100% renovables, doblant la potència necessària per assegurar el subministrament, és de l’ordre de 60.000 milions per Catalunya, de 40.000 milions per al País Valencià i de 30.000 milions per a les Illes Balears.

Però a la factura exterior s’hi ha d’afegir el transport, les refineries, la distribució, els impostos i els guanys de les grans empreses energètiques que tot sumat conforma la factura ciutadana acumulada, que és el que els habitants de l’Euram pagaran d’avui a 2050 per compra de combustibles líquids, de gas i d’electricitat si seguim amb el model actual, que dona una xifra astronòmica superior a 1,5 bilions d’euros.

Ben al contrari si fem la transició TE21, amb la que es garanteix a més de l’energia, la creació de moltíssim llocs de treball i queden diners de sobres per recuperar l’economia i el malmès Estat del benestar.

Xifres energètiques i territorials 

L’Euroregió de l’Arc Mediterrani pot ser autosuficient energèticament sense cap mena de problema usant tecnologies conegudes i actualment al mercat, doblant la potència necessària per garantir el subministrament i necessitarà ocupar de l’ordre de: 40.000 hectàrees per Catalunya (un 1,2% del seu territori), 22.000 per al País Valencià (menys de l’1% del territori) i  20.000 per a les Illes Balears (4% del territori). 

Aquí cal mencionar que, donat que es tracta de comunitats amb possibilitats d’aplicar solucions eòliques offshore (flotants i llunyanes de la costa per evitar l’impacta visual), aquestes superfícies es podrien reduir fàcilment en un 10-20% per Catalunya i País Valencià i  en un 50% o més per a les Illes Balears.

Dades mediambientals

Un cop feta la transició, l’Euram deixarà absolutament de contaminar per abocaments de CO2.  Podrem respirar un aire net i saludable tot esperant també que els països veïns i llunyans facin el mateix i així començar a revertir el gravíssim problema de l’escalfament global i les seves fal·làcies minimitzadores.

Imatges de la TE21 per a l’Europa dels 28, Catalunya, Alemanya, Anglaterra, Itàlia, Espanya i França.

Aquesta entrada s'ha publicat en General el 1 de juny de 2017 per josep_blesa