Prendre la paraula

jordimartifont

7 de febrer de 2008
0 comentaris

Infectació: ‘La xarxa com a mitjà de transmissió vírica’, de Xavi Roijals

El Xavi Roijals finalment ha parlat. Ha costat que ens expliqués la seva infectació però quan ho ha fet el seu article ha valgut molt la pena, tot i que segur que ell no n’està content. Fa uns dies va fer un apunt al seu bloc que deia això:
http://lorajoler.blogspot.com/2008/02/infectaci.html

La xarxa com a mitjà de transmissió vírica

Xavi Roijals

La part que m’ha tocat a mi escriure en aquesta sèrie d’articles té a veure amb un mitjà de comunicació relativament nou. És tracta de la xarxa Internet. Jo tinc la hipòtesi que Internet ha afavorit molt aquesta infectacció mútua entre moviments i persones de l’ampli espectre de l’esquerra alternativa, antagonista o com li vulguem dir, que sovint simplement abans no es podien ni veure i ara  treballen junts. Crec que en el passat aquests moviments, malgrat que sovint compartien almenys unes quantes etapes del camí en la llarga travessa solitària fins a la victoria final, no interactuaven entre sí perquè eren moviments on la transmissió d’informació fora del seu àmbit era gairebé nul·la. L’àmbit d’influència de les publicacions en format paper era estanc. Eren àmbits tancats. En créixer aquests moviments i, sobretot, en tenir accés per primer cop (via xarxa) a la producció escrita (reflexions, notícies, etc.) que feien els moviments "del costat" s’ha produït un efecte de reducció del grau de dogmatisme intern (en general) i un increment de les relacions entre ells. La infectació no és una cosa per crear, sinó que ja s’està produint, malgrat que encara quedin reductes "per infectar" i treure’ls de la seva puresa. Però aquests ja són part del passat, o fent servir una vella terminologia, ja són part del vell món…Tot aquest procés hauria estat molt difícil sense la col·laboració de diversos servidors i persones (amb una feina bastant invisible, per cert) que  han col·laborat en la creació, gestió i difusió d’eines telemàtiques no només pròpies de cada moviment en particular sinó en molts casos "generalistes": nodo50.org, pangea.org, sindominio.net, moviments.org, i un etcètera que comença a ser llarg i que potser no tindríem espai aquí  per encabir-les totes… El fet que en la pràctica totalitat dels casos aquests servidors facin servir programari lliure ha abaratit molt els costos, afavorint encara més la difusió d’aquestes eines, i ha potenciat la seva autogestió per part de les persones que en fan ús.

S’ha de mencionar de manera particular la creació i difusió arreu de les nostres terres dels nodes de la xarxa Indymedia en general i particularment del node barceloní (el primer que es va crear). Aquests nodes han proporcionat una mena de territori neutre de reflexions, debats i d’informació entre mogudes i col·lectius diferents. Malgrat les limitacions que Indymedia pugui tenir a hores d’ara, ha estat i pot continuar sent una eina poderosíssima en les mans dels moviments. Bona part d’aquest procés d’infectació li devem a Indymedia. I és just que li reconeguem, tot i que la història camina i és probable que en el futur sorgeixin noves eines de contaminació i d’infectació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!