Prendre la paraula

jordimartifont

24 de desembre de 2007
0 comentaris

Per una terra lliure… de transgènics (1)

Segons la majoria d’historiadors –o prehistoriadors- l’ésser humà va començar a ser agricultor fa prop de quatre mil anys.


No va ser fins a començament del segle XX quan es va produir la Revolució Verda, entesa com la mecanització de les feines del camp junt amb el conreu de noves varietats híbrides d’alt rendiment, mètodes de cultiu intensiu i la utilització massiva de fertilitzants, plaguicides i herbicides. Es feia front així al repte d’una demanda creixent d’aliments aparellada a l’abandonament del medi rural cap a les ciutats d’importants masses socials en les societats occidentals. A partir de la segona meitat del segle XX, es van començar a desenvolupar tècniques de biologia mol·lecular aplicades a l’agricultura que permetien analitzar i manipular l’ADN. Aquesta manipulació va portar a desenvolupar els Organismes Genèticament  Modificats (OGM), el que normalment anomenem com a transgènics. Dels transgènics ho desconeixem pràcticament tot, no en sabem res de les seves conseqüències sobre espècies vegetals ni sobre poblacions d’altres organismes com les aus silvestres, els insectes polinitzdors i els microorganismes del sòl com bactèries i fongs. I menys encara sobre les persones a llarg termini.Sí que sabem, però, que són organismes capaços de contaminar-ne altres de la mateixa espècie, entrant-hi en competència i posant en perill la biodiversitat. En aquest sentit, s’han detectat la presència de gens procedents de panís transgènic aprovat per a consum animal en productes de panís per a consum humà. Les mateixes plantes generen poblacions d’insectes més resistents, capaços d’arrasar les plantacions tradicionals de les mateixes plantes.

I res d’això no existiria si no fos negoci per a algú. Ningú ja no es creu la publicitada bondat de la producció transgènica per solucionar la fam al món o alliberar els països pobres de la gana. Monsanto DuPont, Calgene, Novartis, Aventis o Ciba han passat de produir productes químics i farmacèutics a centrar la seva producció en el camp de la biotecnologia. Han passat així a ser amos de la vida, a través de les patents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!