Prendre la paraula

jordimartifont

19 d'octubre de 2019
0 comentaris

Marc Ferrer Llauradó: “Santa Tecla a l’octubre”

Enguany la població de Tarragona està d’enhorabona perquè podrem gaudir de dues festes de Santa Tecla en un any, la de setembre i la d’octubre.

La Crida, el perpetuador i el Tecler d’honor. Les festes es van iniciar el dilluns 14 d’octubre amb la Crida, on s’homenatjà el perpetuador de les festes, que aquest any ha recaigut en Manuel Marchena per la seva tasca de recuperació dels judicis sumaríssims d’època franquista; tot seguit s’homenatjà el Tecler d’honor. Miquel Buch ha estat l’escollit per la seva tasca de recuperació de balls de carrer per part de grups neonazis, així com per la seva esplèndida tasca de revitalització de grups folklòrics com són la Brimo i l’Arro.

La tronada. Després de l’acte institucional de la Crida del des del balcó s’encendran els 10 morters de Santa Tecla, un per cada una de les 9 sentències, i el desè per la nova euroordre emesa pel Tribunal Suprem.

La mostra del Folklore Viu. Enguany la mostra s’iniciarà a la plaça Imperial Tàrraco, els grups convidats són les furgonetes dels antidisturbis de la policia nacional espanyola de València, els Jeeps de la Guàrdia Civil de León i els escopeters de la Guàrdia Civil de Toledo. A partir de les 21 h hi haurà tanda de lluïment de cada un dels elements festius juntament amb els homenatjats, la Brimo.

El macroconcert. Aquest any després de moltes demandes hi haurà descentralització de festes i es tornarà a fer l’espectacle piromusical del Carrer Montoliu i a les seves immediacions. L’espectacle comptarà amb “DJ On sou de Gent de Pau” que emetrà des dels altaveus de les furgonetes blindades.

El xumet de la Brimo. A partir de les 18 h, des de la Plaça Imperial Tàrraco, fes-te gran i rep el teu xumet de la Brimo. És el moment de fer un pas per ser més grans, i és hora que els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional et pegui a base de bé per participar en manifestacions culturals pacífiques.

La Festa per tothom. La fórmula inclusiva de les festes de Santa Tecla. Enguany agents antidisturbis i uniformats visitaran les urgències dels Hospitals Joan XXIII i de Santa Tecla per fer arribar la festa a tothom.

Punt Lila i Arc Iris. En aquesta Santa Tecla no hi haurà Punt Lila i Arc Iris. Tarragona no és un espai lliure de violències masclistes.

Santa Tecla a les escoles. Per anar escalfant els motors festius els primers dies de Santa Tecla, res millor que l’activitat que ajuda a conèixer les interioritats d’alguna de les entitats del nostre Seguici Popular: enguany visita de membres del seguici policial secret i uniformat als Campus Catalunya i Sescelades.

El Pregó. Obertura solemne del balcó principal de l’Ajuntament, sortida dels Macers de la Ciutat (Casado, Ribera i Abascal) i a continuació pregó a càrrec de Pedro Sánchez president de la Pirotècnia Hispànica. A continuació es dispararan les salves de la Guàrdia Civil.

La Baixada de l’Àliga. Venga valientes! La Baixada dels furgons policials. Quan les bèsties i els gegants entrin a la plaça Imperial Tàrraco, DJ Piolin els obsequiarà amb la tanda d’Amparitos que marca el costum.

Recomanacions de seguretat per la Baixada. Malgrat que fa anys que les autoritats fan promoció, apologia i incitació del consum abusiu d’alcohol promocionant la mamadeta, el barrilet, el gelat amb Chartreuse… Intenteu deixar ampolles i llaunes fora de l’itinerari de la Baixada i no consumiu alcohol.

Salteu individualment o, com a màxim, en parella; no us poseu davant dels elements ja que us poden atropellar. No tireu aigua des de finestres o balcons ni feu repics de cassoles. S’ubiquen serveis sanitaris on s’impedirà que puguin atendre.

Ball de Dames i Vells. Una nova representació del Ball de Dames i Vells. El sarcasme i la ironia d’aquestes parelles d’ERC i de Junts per Catalunya retratarà, un any més, la misèria de les institucions fins que el Sargento Blàzquez despeje la zona.

La Cercavila de Santa Tecla. Des de la plaça de les Corts Catalanes la primera sortida al complet de tot el Seguici Popular. Enguany s’estrena el nou element del seguici popular. La Tanqueta d’Aigua dels Mossos d’Esquadra. L’element d’aigua té fins a 12 punts de sortida d’aigua, i així converteix el Seguici Popular dels Mossos d’Esquadra com un dels més complets a nivell mundial.

La nova vestimenta del Ball de Bastons. Els bastoners estrenaran nou equipament recuperant models tradicionals d’actuació de l’època franquista. En la nova equipació trobem gas pebre, pilotes de goma, bales d’escuma…

La Professó. Última sortida al complet del Seguici Popular. Amb el vestuari cerimonial de les grans ocasions rituals, amb la Rojigualda, amb escorta de macers, militars i policies de gran gala, que tancaran la professó.

El Correfoc. La última nit de festes s’omple de les espurnes i els trons de carretilles i sortidors. Enguany les forces de l’infern estaran representades per diferents cossos de seguretat.

Recomanacions pel correfoc: portar barret i un mocador per tapar-se la cara. Vestiu preferiblement roba de cotó. Porteu calçat còmode i pantalons llargs.

TOTHOM A CÓRRER LA TRACA PER ACOMIADAR SANTA TECLA!!!

Marc Ferré Llauradó
Militant de la CUP de Tarragona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!