Prendre la paraula

jordimartifont

8 de juny de 2016
0 comentaris

Per uns pressupostos ni autonomistes ni retalladors

Esmena
Després del primer PressingCUP, el pas al costat del Mas i la investidura de Puigdemont, la Candidatura d’Unitat Popular va deixar clar que l’estabilitat a què ens havíem compromès no suposava en cap cas votar que sí als pressupostos de la Generalitat si aquest seguien la tònica dels que fins aleshores s’havien aprovat: autonomistes i retalladors. Ho va explicar per activa i passiva la CUP i Puigdemont ho va ratificar en entrevistes televisives.

I avui, el que tenim damunt la taula és una proposta de pressupost autonomista i retalladora. Autonomista perquè cap de les lleis emanades de la sobirania catalunyesa (parlo de lleis guanyades al Parlament i prohibides pel Constitucional) s’ha tingut en compte a l’hora de redactar-los. I retalladora perquè es continuen abocant diners –i no pocs-, per exemple, a escoles privades que separen infants segons el seu sexe i a empreses privades sanitàries que han convertit la sanitat en un pur negoci per a només una part de la població. (A les set de la tarda del dimarts 8, Junts pel Sí sembla que va enviar aquesta proposta, però que ningú digui que això és ser adult perquè hem tingut mesos i mesos per arribar a un acord que no s’ha pogut negociar).

Aquests són els pressupostos que Junts pel Sí ha presentat, uns pressupostos en què les propostes més socials d’ERC (gravar les rendes més altres a través de l’IRPF per exemple) tampoc s’han incorporat perquè el nucli dur de CDC continua tenint clar que si ara toca independència a ella aniran però que ningú els faci recular ni un centímetre en l’espoli sistemàtic dels recursos públics a què fa tants anys que es dediquen.

I diu Junqueras que aquests són els pressupostos més socials d’entre els possibles i sabem perfectament que aquests pressupostos tenen 800 milions d’euros més que tan sols depenen de la baixada d’interessos del FLA (el Fons de Liquiditat Autonòmica). És a dir que si l’Estat no hagués volgut, ni això, I aquí els “sobiranistes” menys la CUP haguessin acatat i callat. Quina independència hem de fer amb aquestes actituds?

Ja sabem que les prioritats de la CUP són diferents de les de Junts pel Sí però sanitat, educació, cures i dependència han de ser objectiu bàsic de la nova república (i ho haguessin hagut de ser de la vella autonomia) i en aquests pressupostos l’únic que hi ha és continuïtat i un darrer esforç mediàtic per destrossar la pedreta que no els deixa muntar el nou país com una elit reduïda de persones vol.

Uns per no atrevir-se a dir que no i els altres perquè sempre han tingut clar per a què serveixen els governs, ara situaran la CUP al centre de la diana. I la Rahola els traurà el sant Cristo Gros i dirà que a eleccions i Mas de cap de llista de la llista única sobiranista. I per por al que diran alguns callaran i els altres, que saben a què van i per què hi són, continuaran robant… perdó, manant.

(Quan acabo l’article, em diuen que la Rahola ja ha fet la proposta que jo anticipava des de La Vanguardia. I és que són més previsibles que els tertulians del .Cat i el Cuní o els articles de Vilaweb)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!