Prendre la paraula

jordimartifont

7 d'octubre de 2015
0 comentaris

La CUP de Tarragona davant la negociació dels propers pressupostos de l’Ajuntament pel 2016

pressupostos20participatius

Des de fa tres anys, des del 2012, sempre des de fora de la institució, la CUP de Tarragona ha defensat, ha portat a terme i ha explicat en nombroses xerrades per diferents barris de la ciutat com pensàvem que havia de ser la confecció dels pressupostos municipals a la nostra ciutat. En aquell moment, ni la premsa ni la resta d’organitzacions polítiques, i molt menys l’equip de Govern, ens va tenir en compte. Avui, tenim representació a l’Ajuntament i exposem exactament el mateix perquè les de la CUP som les que no canviem d’opinió si prèviament hem meditat molt i hem arribat a un acord col·lectivament. Aquest n’és un.

En aquestes xerrades defensàvem uns pressupostos participatius no condicionats pel deute i que posessin davant de tot les polítiques socials. Per a això partien d’aquests tres termes i temes com a inici de tot.

-Així, per fer uns pressupostos adequats a les demandes de la CUP abans que res cal auditar el deute municipal ja que una part d’aquest deute pot ser il·legítim, és a dir creat sense repercutir en les necessitats de la majoria de la població sinó en formes de gestió incorrectes, despòtiques o interessades. En aquests casos, qui hauria de pagar el deute no és la institució municipal -que s’ha de negar a pagar-lo- sinó els que, deixant de banda els interessos de la majoria, l’havien provocat. Per exemple, l’Ajuntament no ha de pagar ni un euro més del pàrquing Jaume I fins que no es faci pagar els responsables d’aquesta gestió nefasta.

-El segon punt bàsic i central en aquestes propostes és un procés de participació ciutadana que decideixi una part del pressupost municipal, no només a nivell consultiu sinó també a nivell de decisió final. És clar que les partides de personal no es poden posar en qüestió cada any i per tant són constants, però moltes altres sí. Entre les partides susceptibles de retallar-se hi ha els salaris dels conselleres i de les conselleres, que sí són sacrificables, especialment als casos en què alhora es reben diners de diferents administracions (Ajuntament, Diputació, Consell Comarcal…) Estem convençuts que si volem unes tarragonines i uns tarragonins actius i no només espectadors del que passa a l’Ajuntament, si volem uns barris participatius (la participació sense decisió no és res més que un simulacre) cal donar poder de decisió a la gent. No n’hi ha prou amb votar cada quatre anys. La capacitat de decisió s’ha d’exercir a diari, i una forma d’aconseguir-lo és determinant on aniran els diners dels pressupostos municipals.

-Dintre de la tria possible d’on han d’anar destinats els pressupostos de la ciutat, la CUP té preferències també i també les expressem. No només proposem el mètode (pressupostos participatius) sinó que en la participació la CUP defensa l’ampliació de polítiques socials adreçades a combatre la pobresa en totes les seves formes i alhora a dotar tota la ciutadania –hem dit tota- dels drets socials que permetin un apoderament popular i una construcció social en què la por a la misèria hi sigui absent.


Grup Municipal de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona
Tarragona, Països Catalans, 7 d’octubre de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!