Prendre la paraula

jordimartifont

11 d'agost de 2015
32 comentaris

Preguntes sobre el trist significat de les paraules l’11 d’agost de 2015 a Salou

aaaaaaaaaaaa

(La foto és de Guillem RS, publicada a Tarragona Diari)

11 d’agost del 2015. Xavier Gámez, intendent dels Mosso d’Esquadra, explica en roda de premsa que “En un domicili de la plaça de Sant Jordi de Salou, en el moment de l’entrada dels Mossos, una de les persones que hi residia ha anat cap a la terrassa, s’ha enfilat a la barana, s’ha agafat a un tendal i, per motius que encara desconeixem, sense interacció amb els agents dels Mossos d’Esquadra, s’ha precipitat, ha caigut a terra des de tres pisos d’alçada i ha resultat morta”. L’intendent dels Mossos ha explicat que l’home que ha perdut la vida també hauria estat detingut en l’operatiu i ha remarcat que no li consta “que hagi mantingut cap diàleg amb els agents.”

Aquesta és la notícia. Un ‘mantero’ “ha mort” a Salou “perquè s’ha tirat” des d’un tercer pis. Curioses les portades dels mitjans digitals que amb total rotunditat donen com a certa la versió d’una de les parts, precisament la que tenia més a perdre si la versió no fos aquesta. L’altra part no té caps de premsa, ni somriures per als periodistes, ni polits intendents que expliquen què ha passat com a veritat oficial que passa a ser automàticament la versió real… Són treballadors i treballadores expulsats dels seus països per la fam, que viuen com poden -i poden treballant- i tal com deia Pujol (alguna cosa es pot aprofitar del lladre confés), per si algú encara els anomena “senegalesos”, són catalans perquè viuen i treballen a Catalunya, catalaníssims perquè no paren de treballar ni de viure.

La ràbia desfermada pels seus companys, cent o dos-cents segons els mitjans, no s’entendria si aquest titular donat per l’intendent Gámez fos l’únic possible. Fins i tot podríem dir i pensar (de fet ho acabo de llegir escrit a twitter) que “els negres de Salou no entenen que el seu amic s’ha tirat”. I arribats aquí, podríem dir que cas tancat, si mai ningú l’ha obert… i que condemnem la violència dels qui no entenen que res han tingut a veure en la mort del seu company els policies que han entrat a casa seva en un operatiu contra el ‘top manta’.

Però si analitzem les mateixes declaracions del Gámez la cosa ja trontolla i si trontolla precisament ara que els únics que tenen la paraula que s’escolta i es reprodueix són els uniformats, imagineu-vos què pot passar demà. Diu Gámez que “l’home que ha perdut la vida també hauria estat detingut en l’operatiu i ha remarcat que no li consta que hagi mantingut cap diàleg amb els agents”. Em pregunto jo com pot ser que a algú el detingui un policia i no li digui res, que algú sigui enxampat per un de la porra a les tantes de la matinada a casa seva i no sàpiga ni tan sols de què se l’acusa. Si és així, si uns colla d’uniformats vestits entre Star Wars i l’Estat Islàmic entren a casa teva a les tantes del matí sense dir res, se suposa que rebentant la porta, i t’agafen (perquè sinó ja no entenc com es deté una persona), escapar-se’n és el mínim que qualsevol persona de seny faria.

Ara bé, si escapant-te’n caus d’un tercer pis i et mates, l’únic culpable ets tu? L’únic responsable de la mort ets tu que no saps ni de què fuges? Com poden dir que no hi ha hagut “interacció”? Clar que n’hi ha hagut, malgrat que aquesta interacció no es pugui dir que hagi estat una empenta per fer caure aquesta persona del lloc on es trobava, però d’interacció clar que n’hi ha hagut… Interacció del que s’explica i no es publica, del que se sap i no es diu, del que no es pot demostrar però passa. I passa perquè en determinats casos es pot demostrar: Ciutat Morta, Comando Dixa, etc. i més.

Em pregunto ja per acabar per què avui la premsa digital (i segurament tola la de paper demà) reprodueix una única versió, la dels Mossos. Sé la resposta però crec que aquí hi cap una consideració del periodista Josep M. Huertas quan es preguntava, a final dels setanta del segle passat, com podia ser que un cop sentida la versió dels policies cap periodista llevat d’ell no reproduís a la mateixa mida i amb el mateix nombre de caràcters la versió dels suposats delinqüents. Ho acabo d’escriure i veig com jo també he caigut en la seva trampa, perquè aquí no hi ha delinqüents i policia. Aquí hi ha un mort (que segons quines versions seria un assassinat) i policia (que no dic què serien segons quines versions perquè la Llei Mordassa m’ho prohibeix però és una paraula que té la mateixa etimologia que “assassinat”).

Volem tota la veritat i sentir les coses anomenades pels seus noms. Mal servei tindríem si només en sabéssim allò que alguns suposen que ha passat oque hauria d’haver passat i que Gámez ha definit com “la veritat”.

  1. Lo de “… i no sàpiga ni tan sols de què se l’acusa…” t’ho has tret de la màniga, en el supòsit que estigués involucrat en la màfia de la venta de falsificacions, crec que ho donaria per suposat.

    1. I creus que amb un ordre judicial a les mans no els anaven a dir de que se’ls acusava? Creus que la víctima va esperar a que obrissin la boca abans d’intentar fugir? O ets dels que creu que els mossos no tenien res millor a fer que tirar el senyor pel balco en públic?

      Siguem lògics, quines son les possibilitats:

      – La víctima no era culpable pel que no sabia que hi feien allà els mossos i decideix fugir abans de saber-ho.

      – La víctima no era culpable però s’imagina que el culparien d’alguna cosa igualment i decideix fugir directament.

      – La víctima era culpable pel que sabia que hi feien allà els mossos i només veure’ls intenta fugir.

      – La víctima sent o no culpable veu uns senyors uniformats i es pensa que es atacat pels de Star Wars o l’Estat Islàmic i fuig corrents abans d’esbrinar qui son.

      – La víctima sent o no culpable, es llençat pel balcó pels mossos, en públic.

      Que hi deu dir la navalla d’Occam?

  2. Perdona Jordi, es molt lamentable el que ha passat, i em sap molt greu, son persones que tenen molt problemes per sobreviure i estan molt explotats per les màfies que si en treuen profit, però amb el teu escrit sembla que dones per fet que els mossos d’esquadra en tinguessin la culpa, pot ser alguna cosa no han fet be. Mira ni uns ni els altres, si es que son responsables crec que s’ha de’ investigar. El que no s’ha de fer es treure conclusions i fer supòsits com fam els del programa con “Salvame”, que sense contrastar les informacions les donen per bones.

  3. En quin paràgraf acuso els Mossos? Dic senzillament que qui diu que la persona morta ha estat llençada per ells té el mateix dret a ser escoltat que ells. O no? Posar en dubte que en una informació només hi hagi una font és prendre partit? Crec que sí però partit per la llibertat d’informació. Un presumpte delinqüent té el mateix dret a explicar la seva versió dels fets que un policia. I un delinqüent confés també. En aquest país hem convertit la veur de la policia en l’única capaç d’explicar la veritat i així ens ha anat en alguns casos recents. Per la llibertat d’informació cal escoltar totes les fonts i més quan hi ha morts pel mig i versions contradictòries.

    1. Perdona si te he interpretat malament… …. no ho entenc, perquè sembla que no soc sola que també t’ho diu, i si que et torno a dir que es una tragèdia i segur que ho hi ha ningú que no li sapigue molt de greu.
      Et sembla be que tallin les vies per fer-se sentir?
      No crec que sigui la manera. Mai he trobat be això. Encara que no sigui el cas, quan els manifestants trencant un aparador o mobiliari urbà que paguem tots, ho trobo molt deplorable. Espero que si vagis a contrastar les opinions de tots els afectats. Es saludable poder dir el que es pensa, sempre amb el respecte d’uns pels altres, pot ser es que soc d’una generació que això era el primera regla de convivència . Les formes no es poden perdre mai. Salutacions

    2. En cap lloc acuses explícitament als mossos però si t’ho llegeixes bé arriba a semblar que pensis que els mossos l’han agafat i l’han llençat daltabaix del balcó. Evidentment que s’ha d’investigar però no em sembla massa ètic fer referència a altres tristos esdeveniments que res tenen a veure amb el cas en qüestió. No acuses però deixes caure moltes ombres de dubte. Dit amb tota cordialitat i amb el màxim respecte a la comunitat senegalesa de Salou.

    3. I el significat de la frase “hauria estat detingut”? segons tu vol dir que ja l’havien detingut, no ho pots interpretar en futur i per tant tant encara no ho estava de detingut? i per tant ha intentat fugir abans que el detinguessin? Només ho pregunto a rel de la teva interpretació.

    1. Pel teu comentari semble que no Recordis el cas de Juan Andres Benitez, Alfonso Bayard…
      Sempre sobren els comentaris racistes .

  4. Perdona si he interpretat malament les teves opinions …. però crec que no soc l’única. Et torno ha dir que segur que ho hi ningú que no hagi lamentat molt el que ha passat.
    Trobes be que hagin tallat les vies del tren per fer-se sentir?
    Penso que el que dius i crec que faràs serà copsar totes les opinions de les dues parts implicades.
    Encara que no sigui el cas, quan a les manifestacions trenquen aparadors i mobiliari urbà, es imperdonable.
    M’agrada poder contrastar opinions amb tot tipus de persones e ideologies, -(sempre que no siguin radicals)- , amb respecte per a tots, soc d’una generació que el primer valor era aquest respecte i educació.
    Salutacions

  5. Jordi, ja em disculparàs, però hi ha parts del teu article que trobo un xic tendenciosos.

    M’explico; Posar cometes normalment es fa per dotar el que algú ha dit de literalitat, així, tu escrius: Diu Gámez que “l’home que ha perdut la vida també hauria estat detingut en l’operatiu i ha remarcat que no li consta que hagi mantingut cap diàleg amb els agents”. Em pregunto jo com pot ser que a algú el detingui un policia i no li digui res…
    Però, a Vilaweb ho podem llegir així: L’intendent dels mossos ha explicat que l’home que havia perdut la vida també hauria estat detingut a l’operació i ha remarcat que no li constava que hagués tingut cap diàleg amb els agents. (sense cometes, en altres parts de la notícia si hi ha cometes).

    Em sobta que havent fet servir de font Vilaweb, hagis afegit camats a on no n’hi havia. I certament té importància.

    Per una altra banda, a la notícia de Vilaweb, potser també es podria entendre que el noi anava a ser detingut, no que havia estat detingut, a mi personalment no em queda massa clar (només he vist la notícia a Vilaweb, no sé si a les declaracions queda més clar).

    No trobo tampoc correcte que els Mossos sempre tinguin aquesta aura de sospita, a mi personalment, tot i les multes de trànsit 🙂 , quan veig Mossos em sento segur i no m’agrada massa aquesta justificació permanent que han de fer.

    Tens raó amb què només s’escolta la versió dels Mossos, malauradament tampoc a Vilaweb he llegit cap versió dels amics de la víctima.

    Una mort és sempre dramàtica, no per això hem d’oblidar-nos d’altres coses que han passat avui, quan una persona en fugir de la policia ha caigut per un balcó, com que tot Salou avui estigui col·lapsat, que hagi hagut enfrontaments amb la policia per part de manifestants “espontanis” o que una de les línies ferroviàries més importants del país, d’un país que viu del turisme, hagi estat tallada pels manifestants des del migdia, un 11 d’agost.

  6. La meva dona és d’un país del nord d’Europa i fa més de 10 anys que viu i treballa a Catalunya, parla català sempre amb tothom, i estima Catalunya. Malgrat això, ella no es considera nacionalment catalana ni se’n considerarà mai, perquè el seu referent nacional segueix essent el propi, el de la seva família i el de la seva infantesa i joventut. Jo crec que és una mica catalana en tant que entén i estima el concepte de nació catalana i en tant que en comparteix els valors més fonamentals, començant per la llengua. A menys que ser català no vulgui dir res relacionat amb els valors col·lectius de l’individu, això de què és català tot aquell que viu i treballa a Catalunya queda molt bé, però no s’ho creu ni Déu.

    1. Si provens d’un país marginal on la policia és corrupta i de això aquí també en sabem,saltes de on faci falta per què tens les de perdre.Has de viure aquesta realitat per entendre que ja no és una qüestió de justícia.

    2. Jo no he fet res dolent però, només de veure’ls pel carrer, ja defugo els mossos. No t’has assabentat que al país hi ha abús de poder i violència exagerada per part dels cossos d'(in)seguretat? Hi ha alguna sentència que hagi fallat en contra d’ells? Si no hi ha una gravació dins la comissaria quan apallissen detinguts, res a fer. No siguis innocent.

  7. Uniformats entre Star Wars i Estat Islàmic…….els de la porra, que mentre dorms poden entrar a casa teva i fer el que vulguin amb tu (i sense que tu hagis fet res). Per sort meva soc de la immensa majoria de gent en aquest país que no ha de patir per aquest risc. Que si entra algun desconegut per la nit a casa meva, espero i desitjo que siguin els mossos d’esquadra, o algun altre cos de policia, perquè si no són cap d’aquests, llavors si que els necessitaré.
    Lamento els fets d’avui a Salou, no se els detalls per fer-me una idea real dels fets, i a mida que passin les hores tot s’anirà aclarint. Per desgràcia en tot els col·lectius es cometen errors, però tenim la sort que és un tant per cent molt petit, i que hem de mirar de reduir encara més, i no em refereixo als fets d’avui. Però d’això, a dubtar de tot un cos de policia, a qüestionar tota actuació abans de tenir-ne tots els detalls, són actituds molt esteses en el nostre país, per part de diversos mitjans, periodistes i tertulians varis, que no fan cap bé als nostres col.lectius de professionals, i estructures d’estat, que tant ens han costat d’aconseguir i que tant necessitarem d’ara en endavant.
    Només demano que no ens posem pals a les rodes nosaltres mateixos, que no ens fem trampes al solitari, perquè hi perdem tots com a país.

    1. Crec Jordi que fas un gran exercici ;que és el de posar tot en dubte per poder crear-te una opinió i entenc que l’has traslladat en aquest lloc per compartir-ho. I a més crec que ha resultat una bona idea el fer-ho per què has fet engegar més d’un procés intel.lectual a l’altra banda del teclat i les preguntes que a mi particularment m’interessen.
      -Per què ha sortit aquest col.lectiu al carrer?vull saber el que pensen, el que senten.
      -Quina és la situació que viuen els comerços de la zona amb l’aparició d’aquest col.lectiu al carrer?Quan porten vivint aquest problema de convivència amb l’il.legalitat d’aquest comerç?
      -Quines mesures aplica l’ajuntament juntament amb els cossos de seguretat amb aquest conflicte? Si porten igual de temps que quan es va denuciar per primera vegada em d’entendre que són mesures poc eficaces?

  8. Esmentes que segons algunes versions hi ha hagut un assassinat. T’agrairia que expliquessis quines són aquestes versions (plural, per tant dedueixo que en són més d’una) i quins són els fets constitutius del delicte d’assassinat. Assassinat en aquest cas implica que un funcionari públic tenia la intenció de matar-lo. Tu no dius homicidi, parles d’assassinat. Això és molt greu i per tant val la pena conèixer aquestes versions que diuen que un funcionari públic tenia la intenció de matar-lo, com ho saben?

  9. Doncs si vols saber la versió de l’altre part, aixeca el culo de la cadira, deixa d’escriure aquesta merda d’article que demostra lo antipolicia que ets, i ves a Salou a escoltar als senegalesos.

  10. Després del cas de la senyora que va perdre un ull, sra. Quintana crec recordar, i les reiterades mentides per la part oficial, qualsevol dubte és raonable.

  11. Noi t’has passat. Si amb aquest escrit pretenies defensar els vulnerables, els expulsats de la societat, els menys afavorits; si amb aquest escrit pretenies fer d’altaveu de la part no mossos, de difondre la veritat i aportar informació objectiva per a entendre el succeït, t’has equivocat de mig a mig. Ha entès ben poc del que deia Josep M. Huertas. Ell i els afectats es mereixen major respecte i no ser utilitzats. Posar dubtes no és la veritat. Sí és motiu (i no és poc) de contrastar, investigar i esclarir el dubte. Escriure només dubtes i insinuacions no és millor periodisme que el fàcil periodisme de recollir la nota de premsa de torn.

  12. En el país del procés els mossos són els bons i els negres -i és que caldria dir què hi fan negres al país de la moreneta?- són desgraciats. I punt. I a callar. Occident es defensa fins i tot de les evidències.

  13. En política tot s’hi val. Heu sentit a parlar més dels nois que van ser acusats i van ser els protagonistes de “Ciutat morta”? Del seu advocat sí, va passar del documental a regidor de l’ajuntament de Barcelona. Va adquirir popularitat i va aportar vots. La policia espanyola no té mai problemes? A aquests que sempre veieu criticables i condemnables les accions dels mossos, mai critiqueu les altres policies. Us fan por. A Catalunya tot es pot destrossar.. De tot el teu escrit sols admeto que s’ha d’investigar. Per altre cantó crec que si no es troba una altra manera de donar feina als top manta, caldria ser un xic permissius. Què volen els botiguers que els deixin de comprar una bossa o que hi hagi més furts? Tothom necessita menjar. A qui si cal perseguir és a les màfies que viuen d’aquesta pobresa. El poder judicial també hauria de vigilar més, investigar millor, no sols xafar els més pobres. Portaven una ordre judicial, oi? Qui havia fet la denúncia. Que cadascú pensi en la seva part de culpa.

  14. Sóc lector de Vilaweb i seguint el link he arribat a aquest article.

    He trobat tanta desinformació, tantes afirmacions tendencioses, acusacions sense proves, falta absoluta de rigor, tergiversacions, llegendes urbanes… Res de nou, hi ha una gran indústria de literatura d’aquesta.

    No el criticaré, senyor Jordi Martí, no hi ha temps per criticar tota aquesta literatura. Prenc nota del seu blog per no tornar-hi.

  15. amb tot el respecte del món, arribarà un dia que se sabrà que ha passat amb el president Pujol, peró lo de lladre confés , és lamentable, en tot cas i fins que no es demostri el contrari ha comés un delicte contra la hisenda pública per omissió en no declarar uns bens d’un familiar, els jutges ja trobaran si és cert o no i si els seus fills o el seu entorn ha comés qualsevol delicte.

    respecte el bonisme en general, com autònom amb molts de problemes i sense cap tipus d’ajut més enllà de l’entorn familiar , cansa veure com cal protegir a gent que realitza una activitat econòmica i no tributa.

    lamento la mort d’aquest senyor, es de esperar que la investigació conclogui que ha passat.

    fa pocs dies al meu poble en aparèixer uns municipals, tot de “manters” van recollir i sortir a corre-cuita un d’ells va creuar el carrer corrent, va anar de poc que un cotxe li passa per sobre, cap dels presents va pensar que la culpa era dels municipals

  16. son unes Poca solta !
    El teu pais no advanza perque ets sempre un colonitzador !
    Ara ha passat aquet temps ! no saps ni al teu llei : “Tothom neix lliure i igual”.
    Aixo no mes passa en catalunya perque son unes rasistes !
    Vens cap a Paris hi ha veuras que una poli ha de defenzar i no matar ! Blancos de mierda !!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!