Prendre la paraula

jordimartifont

28 de gener de 2015
0 comentaris

“La literatura popular i l’obrerisme català al tombant de 1900”, xerrada dijous 29 al local de Carrutxa a Reus

LT_345_Avant sempre

http://www.carrutxa.cat/index.php?arxiu=fitxa_document&id=19337

Dins el cicle «Una ciutat de romanços» que organitzem l’Arxiu Municipal de Reus, la Biblioteca Central Xavier Amorós i Carrutxa, el proper dijous 29 de gener, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Arxiu de Reus, tindrà lloc una nova conferència, a càrrec de Jordi Martí i Font,

L’ús de la literatura popular per part de l’obrerisme català a l’entorn de 1900.

Tot i que sovint associem la literatura de fil i canya a una producció de caire molt popular, d’entreteniment i fantasia, o de difusió –de forma més o menys fantasiosa– de fets reals, el cert és que les diverses formes de literatura popular foren també un mitjà d’expressió ideològica, en diversos sentits, o de reivindicació social.

Són moltes les publicacions que, a finals del segle XIX empren els romanços o les cobles satíriques com a vehicle de comunicació d’uns ideals o de denúncia de les condicions de vida de les classes treballadores. Un bon exemple n’és La Tramontana, periòdich vermell, editat per Josep Llunas i Pujals (Reus, 1852–Barcelona,1905), tipògraf i activista llibertari, que es va publicar entre 1881 i 1896. Josep Llunas va pronunciar el discurs d’obertura del Primer Certàmen Socialista de l’estat, celebrat a Reus el 1885.

Moltes vegades, les il·lustracions contundents de les portades del periòdic lliurepensador van acompanyades de quartetes o versets:

Avant sempre i sempre avant,
cridarà La Tramontana,
y son crit al vent, llansant,
may son pas deturaran
fiscals, ni gent de sotana.

Jordi Martí és professor d’institut, periodista i escriptor, que participa en diversos moviments socials. Llicenciat en Filologia catalana (URV), està elaborant la seva tesi sobre Josep Llunas, La Tramontana i el pensament anarquista català del XIX. En el seu blog Prendre la paraula, ha publicat textos i poesies de l’època.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!