Prendre la paraula

jordimartifont

29 de setembre de 2014
1 comentari

Llunas ja ho deia el 1891: la justícia no són les lleis…

desobeimUn text escrit el 1891 a La Tramontana per l’anarquista reusenc Josep Llunas que explica a la perfecció què ha passat avui amb això del Tribunal Constitucional…

“Mentre fer allò just és donar a cadascú el que és seu, fer allò legal és complir la llei establerta, i com la llei pot estar basada en la justícia i pot també, que és el més comú, no estar-ho gens o només estar-ho de nom, resulta que no ha de confondre’s mai el que és just i el que és legal, perquè mentre el primer sempre serà bo, el segon pot ser, i efectivament ho és moltes vegades, del tot dolent.”

“En tota societat no pot produir-se la justícia, allò verament just, més que a través d’aquells actes que fan la conveniència a tothom o a la major part possible, és a dir, a la conveniència general, sense perjudicar ningú ni causar el més petit dany a qualsevol, ja que el benestar general no ha de ser més que la suma del benestar de cada individu, i per tant tot el que tendeixi a afavorir algú en perjudici d’un altre serà en detriment de la vertadera justícia i s’aparta indubtablement del seu objectiu principal.

De l’article “Allò just i allò legal”, publicat a La Tramontana, número 505. 3 d’abril de 1891.

  1. Però que és just i que és injust fora de la Llei? Això només és possible basant-se en un codi moral. Llavors un acte pot ser moral per tu i no ser-ho per mi perquè depèn de la moral de cadascú. Si et dediques a imposar codis morals als altres com han fet sempre les religions a la societat seràs un totalitari, no hi ha diferència que el codi moral sigui d’origen diví o terrenal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!